Michal Kvasnica
25. května 2019 • 15:53

Jílek do Sparty? Progres přinesl Olomouci peníze, ale mládež chátrala

Vstoupit do diskuse
0
  • Václav Jílek se raduje z z vítězství své OlomouceVáclav Jílek se raduje z z vítězství své OlomouceFOTO: Barbora Reichová (Sport)

    Nejdéle sloužící ligový trenér v Česku možná už brzy nebude z Olomouce, Václav Jílek po více než třech a půl letech může zamířit za novou výzvou do Sparty. Co by po něm na Andrově stadionu zbylo? Mimořádná práce, miliony v kase za prodej hráčů, parádní vzpomínky na zápasy v Evropské lize, ale i přehmaty ve výběru posil či negativní atmosféra u mládeže, která se bude těžko napravovat. Deník Sport důkladně rozebral Jílkovo dosavadní dlouhé působení v Sigmě. 

  • Co se mu povedlo: Progres = peníze

    Václav Pilař se z výhry v Mladé Boleslavi mohl přímo na trávníku radovat se synemFoto Jaroslav Legner (Sport)

    Výsledky a zlepšování dovedností samotných hráčů, to jsou dvě zásadní kritéria úspěšnosti trenérů. Václavu Jílkovi se povedlo z nadějných talentů vybrousit diamanty, které Sigma ekonomicky zhodnotila. Prodeje Petra Ševčíka do Liberce, Tomáše Chorého do Plzně, Uroše Radakoviče do Sparty či Lukáše Kalvacha do Plzně přinesly klubu téměř 60 milionů korun. Zmíněná čtveřice patří momentálně k tomu nejlepšímu, co FORTUNA:LIGA nabízí, dřív je přitom v Olomouci zaregistroval jen málokdo. Další horké zboží? Václav Jemelka, David Houska či Šimon Falta.

  • Co se mu povedlo: Vrácená radost

    Olomoucký kouč Václav Jílek se odvetného zápasu na hřišti španělské Sevilly nebojíFoto Barbora Reichová (Sport)

    Průměrná domácí návštěvnost 4647 není žádné extra terno, nicméně jde o šestou nejvyšší cifru v lize. Podpora olomouckých fanoušků, zejména malinkého kotle, je nadále velmi specifická, spíš komorní, nicméně z tribun z velké části zmizel negativismus mířený na vedení klubu. Lidé se totiž tři roky bavili dobrým fotbalem, který překryl ostatní záležitosti. Haná díky souboru Václava Jílka po devíti letech opět zažila Evropskou ligu, bitvy proti kazašskému Kajratu Almaty i španělskému gigantu ze Sevilly byly nádherné. Fotbal udělal Olomouci lepší reklamu než místní politikové...

    Trenér Václav Jílek během domácího utkání proti Fastavu
    Trenér Václav Jílek během domácího utkání proti Fastavu

  • Co se mu povedlo: Stabilizace kádru

    Realizační tým Olomouce v čele s hlavním koučem Václavem Jílkem se raduje ze vstřelené branky proti SpartěFoto Barbora Reichová (Sport)

    Těžko říct, jak se Sigmě v příští sezoně povede bez trenéra, klíčového záložníka Lukáše Kalvacha a z dlouhodobého hlediska bez silného mecenáše. Současný kádr je však konečně stabilizován a solidně složen, takže by k dalšímu „jo-jo efektu“, tedy sestupu-postupu, nemělo docházet. Sportovní manažer Ladislav Minář podepsal s oporami dlouhodobé nadstandardní smlouvy, takže jádro kolem Jakuba Plška, Tomáše Zahradníčka a dalších zůstane pohromadě. První polovina tabulky by pro Hanáky měla být povinnost, kvalitu na to mají nejen zmínění borci z ročníku 1993, ale i další.

  • Co se mu nepovedlo: Chátrající mládež

    Zklamaný olomoucký trenér Václav Jílek po prohře se SevillouFoto Jaroslav Legner / Sport

    Václav Jílek jako kouč, který rád a umně pracuje s mladými hráči? Spíš ne. Oživil sice ročník 1993 (který už v tu dobu však nebyl nejmladší), následně vytáhl i „devadesátpětky“, ale další už ne. Jan Ambrozek, Michal Surzyn, Radek Látal dostali jen čuchnout, pak se vypařili. Talentovaní dorostenci jakbysmet. Že by s některým z nich trenér koncepčně a individuálně pracoval, ať je hráč po určité době připraven naskočit do ligy, to na Hané příliš nefunguje. Úprk 19letého střelce Lukáše Raaba do Baníku a touha dalších odejít jinam je právě důsledek zavřených dveří do A-týmu.

    Kdo obsadí židli po Ščasném? Sparta hledá trenéra, favoritem je Jílek z Olomouce
    Video se připravuje ...

  • Co se mu nepovedlo: Čuch na hráče

    Olomoucký trenér Václav Jílek trne během zápasu proti SpartěFoto Barbora Reichová (Sport)

    O Václavu Jílkovi se říká, že je při výběru posil extrémně náročný. Než jej na videozáznamech zaujmou hráči, které mu předloží sportovní úsek či agenti, zabere to stovky hodin. Splnit trenérova kritéria není snadné. Faktem však je, že jeho důkladná analýza nepřinášela kýžený efekt, což byla jedna z věcí, která vedení klubu na Jílkovi vadila. Renars Rode, Aidin Mahmutovič, Bidje Manzia, Michal Obročník, Zdeněk Linhart či Roman Polom úplně nepotvrdili, že má kouč dobrý čuch na hráče. Stejně jako Emmanuel Antwi, který ožil v Příbrami. A Olomouc hledá levého beka dál.

  • Co se mu nepovedlo: Plán B

    Olomoucký trenér Václav Jílek se s mužstvem chystá na Evropskou liguFoto Michal Beránek / Sport

    Vzhledem k abnormální důvěře olomouckého vedení vydržel Václav Jílek na Andrově stadionu přes tři a půl roku. Již byla řeč o vtisknuté atraktivní tváři, nicméně když to Hanákům zrovna nešlo, hodil se plán B. A ten neměl. Pár pokusů o hru na tři stopery příliš dobře nedopadlo, další v záloze nebyl. Ohraná šablona začala být čitelná, reakce žádná. Čas na nacvičení přitom měl, ale například dvoufázové tréninky Sigma nezařazovala téměř vůbec ani v předsezonních přípravách. Hráči tak začali trávit volná odpoledne ve fitness centru s osobním kondičním koučem, nikoli na trávníku.

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud