Adam Procházka
18. února 2020 • 13:06

Jílek ve Spartě: opět bez Evropy, příděl od Slavie i laciné ztráty

Vstoupit do diskuse
0
  • Václavu Jílkovi zlomil vaz výprask od Slavie i zbytečně ztracené zápasyVáclavu Jílkovi zlomil vaz výprask od Slavie i zbytečně ztracené zápasyFOTO: koláž iSport.cz

    Konec po 265 dnech. Václav Jílek již není trenérem pražské Sparty. Kvůli neuspokojivým výsledkům i hernímu projevu, jak stojí v oficiálním vyjádření klubu z Letné, byl v úterý ráno odvolán. Vaz mu definitivně zlomila porážka v prvním jarním kole s Libercem (0:2). Jak probíhalo angažmá 43letého kouče a co pod ním postupně rozviklávalo židli?

  • Slovácko jako předzvěst

    Bývaly časy, kdy se z Letné body nevozily, když už, tak velmi sporadicky. To se ale o aktuální sezoně říct nedá. Z jedenácti případů brala Sparta výhru doma pouze šestkrát. Předzvěst domácím ztrátám jako by dal úvodní duel sezony se Slováckem, které v Praze i díky individuálním chybám sparťanů zvítězilo poprvé v historii. „Naprosto nezvládnutá situace, která dává celkový ráz utkání. Velká taktická nedisciplinovanost,“ kritizoval Jílek ztrátu Guélora Kangy na vlastní polovině z 19. minuty utkání, která nastartovala soupeře za výhrou.

    SESTŘIH: Sparta - Slovácko 0:2. Těžký direkt při Jílkově debutu. Hosté na Letné poprvé vyhráli
    Video se připravuje ...

  • Brzký konec v Evropě

    Prvním z klíčových bodů, které Jílka ve funkci čekaly, bylo uspět v Evropské lize. Los Letenským přisoudil turecký Trabzonspor, dle koeficientu jednoho z nejtěžších možných nenasazených soupeřů. Ačkoliv sparťané vstoupili do dvojzápasu výborně, vedli v úvodním duelu hraném bez diváků ještě v 83. minutě 2:0, nechali si vše proklouznout mezi prsty. Náskok neudrželi, byla z toho remíza 2:2. „Utekl nám zápas, který se snad ani ztratit nedal,“ láteřil tehdy Jílek. Dobře věděl, že vybojovat postup na horké turecké půdě bude náročné, což se potvrdilo. Sparta prohrála 1:2, což ji odsoudilo k další sezoně bez účasti v základní skupině některého z evropských pohárů.

    SESTŘIH: Sparta - Trabzonspor 2:2. Skvělý výkon, pak selhání v závěru
    Video se připravuje ...

    Fantastický Nita čaroval, ale Sparta v Turecku padla. Evropa je znovu pryč
    Video se připravuje ...

  • Šlágry bez bodů

    Největší a nejočekávanější zápasy sezony. Ani ty rudým pod vedením Jílka nevyšly. Co se týče ligového derby, to pro Letenské dopadlo nejhůře od října 2008, tehdy padli doma 1:4, tentokrát 0:3. „Pro všechny to bude jednoznačné, Slavia potvrdila kvalitu, běžecky byla silná. Ale neměla víc gólových situací než my, nebyl to žádný uragán,“ hlásil po prohraném derby Jílek. Hned v dalším zápase přišla prohra v Plzni. Zaváhání stopera Davida Lischky potrestal hned v úvodu druhé půle Michael Krmenčík a Jílkova parta zapsala druhý bezbodový duel v řadě.

    SESTŘIH: Sparta - Slavia 0:3. Další triumf hostů! Derby rozhodly individuální hrubky
    Video se připravuje ...

    SESTŘIH: Plzeň - Sparta 1:0. Nervózní duel rozhodl Lischkův obří kiks
    Video se připravuje ...

  • Venkovní trápení

    Na podzim Sparta odehrála deset venkovních duelů. Bilance? Tři výhry, čtyři remízy, tři prohry. Tříbodový zisk ale přišel jen na hřištích celků, které aktuálně okupují nejspodnější patra tabulky. V Opavě (15.) a Příbrami (16.), ani zde to ale nebyla žádná hitparáda, Sparta vyhrála v obou případech 1:0, a předtím ve Zlíně (13.) 2:0.

    SESTŘIH: Opava - Sparta 0:1. Letenští vydřeli druhou venkovní výhru, rozhodl Vindheim
    Video se připravuje ...

    Jílek po výhře v Opavě: Báli jsme se vítězství, musíme být v klidu. Vindheim se osvědčil
    Video se připravuje ...

  • Ztráty v dobře rozehraných duelech

    Jeden z nejpalčivějších problémů současného týmu.

    Doma s Olomoucí: Letenští prohrávali 1:2, dokázali otočit na 3:2, přesto si výhru nechali utéct a brali pouze bod (3:3).

    V Teplicích: po gólu Semiha Kayi už to vypadalo na tříbodový zisk, ale v 90. minutě dovolila Sparta vyrovnání Jakubu Řezníčkovi (1:1).

    V Jablonci: do očí nejvíce bijící případ. Rudá parta vedla v 18. minutě už 2:0, měla hru jasně pod kontrolou, jenže… Druhý poločas odstartovalo zaváhání ve vápně, kterého využil ke snížení Jan Matoušek. V 74. minutě pak Severočeši od postranní čáry neustále motivovaní energickým Petrem Radou vyrovnali díky brance Jana Chramosty . Podtrženo, sparťanské vedení 2:0 se rozplynulo. „První gól Jablonce byl stěžejním faktorem, dostal soupeře na koně. My jsme stále křehcí ve smyslu odolnosti. Mentalita hraje obrovskou roli. Musíme být sebevědomější,“ konstatoval Jílek po remíze 2:2.

    SESTŘIH: Jablonec - Sparta 2:2. Hosté v duelu sporných momentů ztratili dvougólový náskok
    Video se připravuje ...

  • Kat Liberec

    Proti Slovanu to Spartě pod koučem Jílkem nefungovalo. Pod Ještědem padla 1:3, definitivní tečku za působením 43letého trenéra pak dal první jarní duel na Letné. Mdlý výkon a prohra 0:2, o které rozhodl dvěma góly po přestávce Tomáš Malinský. Stadionem se několikrát rozeznělo „Jílek ven“ a vedení Sparty se tři dny po zápase rozhodlo kouče odvolat. „Nebylo to pro nás jednoduché rozhodnutí. Vašek Jílek je dobrý trenér, ale předvedená hra i výsledky pro nás byly zklamáním a nenaplňovaly očekávání, která máme,“ řekl pro klubový web sportovní ředitel Sparty Tomáš Rosický .

    SESTŘIH: Sparta - Liberec 0:2. Šok na úvod jara! Letenské skolil skvělý Malinský
    Video se připravuje ...

    Jílek ve Spartě: Hledání stoperů, vypadnutí z Evropy, blamáž se Slavií
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Program nadstavby Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud