Radek Špryňar
22. února 2020 • 12:20

VAR v Česku: víc zásahů. Kdy se jde k videu a kdy ne?

Vstoupit do diskuse
0
  • Jak funguje VAR v Česku? Více zásahů navzdory protokoluJak funguje VAR v Česku? Více zásahů navzdory protokoluFOTO: Barbora Reichová (Sport)

    Mezinárodní Protokol VAR je striktní a jednoznačně praví, v jakých případech má videorozhodčí vstupovat do zápasu (regulérnost branky, nařízení pokutového kopu, udělení červené karty, chybná identifikace hráče). Přesto v jednotlivých členských zemích UEFA se k výkladu nepřistupuje jednotně, byť to může znít jakkoliv zvláštně. Nejinak je tomu i v Česku. V jarní části FORTUNA:LIGY může dojít, a zřejmě i dojde, k častějším intervencím. Stručně řečeno, na mezinárodním fóru se za zjevnou chybu považuje „skandální“ omyl, v Česku má pojem zjevný poněkud mírnější výklad.

  • HRA RUKOU

    Kdy zasahuje VAR: úmyslná ruka čili jestliže jde proti míči, nepřirozeně zvětšuje objem těla nebo je v nepřirozené poloze. Branka docílená rukou.

    Kdy nezasahuje VAR: pokud hlavní posoudí, že ruka úmyslná nebyla, nebo naopak, a videoasistent zároveň nemá důkaz, že se jednalo o stoprocentně špatný verdikt.

    Z logiky věci vyvolává nejbouřlivější reakce a nepochopení. Při hře rukou v pokutovém území VAR vstoupí do zápasu, jestliže má jasný důkaz, že hráč zahrál rukou úmyslně. Což jsou případy, kdy jde ruka proti míči, nepřirozeně zvětšuje objem těla nebo je ruka v nepřirozené poloze především nad úrovní ramen. Tady platí poučka: přirozenou pozicí ruky se rozumí maximálně v úhlu 45 stupňů od těla. Do 60 stupňů od těla se zohledňuje vzdálenost a rychlost kopu útočícího hráče. Od 60 stupňů od těla a více jde o zcela zjevné hraní rukou.

    Nechci, aby VAR vstupoval do každé blbosti. Nebuďme alibisti, vyzývá sudí Damková
    Video se připravuje ...

  • ČERVENA KARTA

    Kdy zasahuje VAR: hrubé nesportovní chování, brutalita, faul loktem, zmaření vyložené brankové příležitosti, záměna hráče

    Kdy nezasahuje VAR: v případě posouzení intenzity zákroku. Nechá rozhodnutí na subjektivním pocitu sudího i s ohledem na způsob

    Protokol praví zhruba toto: Když hlavní rozhodčí pochybí a nevyloučí hráče, případně ho vyloučí chybně, videoasistent zasáhne. V tom případě bez výjimky se sudí jde podívat na monitor a musí rozhodnout o (ne)udělení červené karty. A to v případě nesportovního chování, vážného porušení pravidel, surové hry a zmaření vyložené brankové příležitosti. Zní to zcela jasně, v Česku však znovu platí, že VAR může nabídnout k prozkoumání i na první pohled ne tolik viditelné „červené“ fauly.

    Jak funguje VAR v Česku? Více zásahů navzdory protokoluFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • FAULY V ŠESTNÁCTCE I.

    Kdy zasahuje VAR: v případě abnormální síly a intenzity

    Kdy nezasahuje VAR: vražení do soupeře, strčení a držení

    Zřejmě nejpalčivější problém. Videorozhodčí by dle výkladu FIFA neměl do děje zasahovat v případě vražení do soupeře, strčení a držení. Verdikt by měl ponechat na hlavním rozhodčím, případně se pro zásah rozhodnout pouze v případě zjevné chyby (čti skandální omyl), tedy pokud by intenzita a síla zákroku byla abnormální. V Česku je však výklad mírnější. V případě výše zmíněných faulů může VAR přistoupit k intervenci, pokud má jasný důkaz, že šlo o nedovolený zákrok, i přesto, že intenzita zákroku není abnormální.

    Sudí vršovického derby Pavel RejžekFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • FAULY V ŠESTNÁCTCE II.

    Kdy zasahuje VAR: šlápnutí na nohu, podražení nebo jiný přestupek proti pravidlům

    Kdy nezasahuje VAR: pokud nemá stoprocentní důkaz, že se jednalo o faul

    V jakém případě vstupuje do akce VAR? Pokud najde důkaz, že se hlavní sudí dopustil zjevného omylu. Důležité je slovo zjevný. V českých reáliích může být tento výklad poněkud upravený. Jinými slovy, za zjevnou chybu se může považovat i „drobnější“ faul. V tu chvíli VAR zasáhne. V mezinárodních soutěžích spadajících do gesce UEFA, případně FIFA, by do děje nevstupoval. Ve FORTUNA:LIZE tak může v těchto případech dojít k častějším intervencím.

    Rozhodčí Pavel Julínek přisoudil po konzultaci s VAR Liberci pokutový kopFoto Michal Beránek, Sport

  • ZÁSADY VAR DLE PROTOKOLU FIFA

    1. Videorozhodčí může hlavnímu rozhodčímu pomoci pouze v případě „jasné a zjevné chyby“ ve vztahu k těmto čtyřem událostem:

    A. Gól / žádný gól
    B. Penalta / žádná penalta
    C. Udělení červené karty (nikoli v případě druhé žluté karty)
    D. Chybná identita trestaného hráče provinilého týmu

    2. Rozhodčí musí vždy učinit rozhodnutí. Nikdy nesmí nevydat žádné rozhodnutí a následně k vyhodnocení situace použít VAR k rozhodnutí.

    3. Původní rozhodnutí rozhodčího se nezmění, pokud video kontrola neukáže, že rozhodnutí bylo „jasnou a zjevnou chybou“.

    4. Videorozhodčí zahájí přezkum situace, hlavnímu sudímu následně pouze doporučuje revizi rozhodnutí.

    5. Konečné rozhodnutí vždy přijímá rozhodčí, buď na základě informací od VAR, nebo poté, co sám provedl kontrolu u obrazovky.

    6. Neexistuje žádná lhůta pro délku procesu kontroly, přesnost je důležitější než rychlost.

    7. Hráči a funkcionáři nesmí rozhodčího obklopovat ani se jej pokoušet ovlivnit, pokud je přezkoumáváno konečné rozhodnutí.

    8. Rozhodčí musí zůstat během kontroly „viditelný“, aby byla zajištěna transparentnost přezkumu.

    9. Pokud hra pokračuje po incidentu, který je poté přezkoumán, žádné disciplinární opatření během doby po incidentu se nezruší, i když se původní rozhodnutí změní.

    10. Pokud byla hra zastavena a poté obnovena, nesmí rozhodčí provést „přezkoumání“, s výjimkou případu chybné totožnosti nebo přečinu týkajícího se násilného jednání, plivání, kousání či extrémně urážlivého gesta.

    11. Období hry před a po incidentu, které může být zkontrolováno, je určeno pravidly a protokolem VAR.

    12. Protože VAR automaticky „zkontroluje“ každou situaci, respektive rozhodnutí, neexistuje důvod, aby trenéři nebo hráči požadovali kontrolu.

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud