iSport.cz
Premium
2. dubna 2020 • 05:00

ANKETA všech klubů: Nadstavba? Liga váhá, Šádek se opřel do Nezmara

Autor: iSport.cz, Jan Podroužek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Paskvil. Nafackoval bych si, že jsem pro to hlasoval. Taková slova použil Jan Nezmar v rozhovoru pro iDnes.cz vůči nadstavbové části FORTUNA:LIGY. Deník Sport proto oslovil všechny prvoligové kluby, aby se zjistilo, kdo se k Nezmarovi přidá. Nadstavba je teď předmětem dohadů mimo jiné kvůli tomu, že bez ní by se, aspoň podle slávistického funkcionáře, snáze dohrávala přerušená sezona a lépe by proběhla příprava na tu novou.



Tři kluby by podpořily slávistického sportovního manažera Jana Nezmara v tom, aby v rozehrané sezoně nedošlo na nadstavbu. Rovněž tři zastánci by za Nezmarem stáli ohledně úplného zrušení nadstavby stylem „navěky věků amen“. Pandemie dělí ligové kluby na ty, které proti novince, jež v českém fotbale funguje od začátku sezony 2018/2019, nic nemají, nebo ji dokonce silně prosazují. A na ty, kterým se zajídá.

„Nejradši bych si nafackoval, že jsem jako člen Ligového výboru zvedl ruku pro zřízení nadstavbové části. Byl jsem funkcionářský janek, který si naivně myslel, že to klubům přinese veliké peníze,“ vyjádřil se Jan Nezmar pro iDnes.cz. „Jediné, co přinesla, jsou problémy s termínovkou a peníze navíc téměř žádné,“ rozšířil svůj pohled na dotaz Sportu.

Nezmar se zásadně opírá o strategii, že český klub by měl bez výjimky fungovat zejména z prodeje hráčů, které si má podle toho patřičně chránit. Nikoli z výnosů z televizních a marketingových práv. Ty jsou ostatně v Česku oproti jiným zemím marginální.

Konkrétně: na Ligovou fotbalovou asociaci dorazí od Fortuny, televize O2 a dalších partnerů za prodej televizních a marketingových práv celkem 239,1 milionu korun, které následně LFA poměrně rozpouští mezi všechny profesionální kluby, tedy v první a druhé lize. Prvoligové kluby se dostávají na těchto příjmech někam na hranici deseti milionů korun, další dva miliony plynou každému ze zavedení nadstavby. Třeba mistr by bral celkem zhruba 26 milionů včetně prémie za titul.

Prakticky řečeno, optikou Sparty, Slavie nebo Viktorie Plzeň se jedná o sumu, kterou na svých kontech jen stěží postřehnou. Přesto se Sparta ani Viktoria proti nadstavbě nestaví. Naopak Příbram a další menší kluby můžou díky této částce naplnit až pětinu ročního rozpočtu.

Deník Sport oslovil všechny kluby FORTUNA:LIGY s těmito dotazy: 

1) Dovedete si představit, že by se v současné mimořádné situaci dohrála liga bez nadstavby?

2) Jste výhledově pro zrušení nadstavby?

SLAVIA

Jan Nezmar, sportovní manažer

1) „Ano. Tahle sezona už nemůže být regulérní, protože je přerušená. A jestli se vůbec znovu zahájí, o čemž silně pochybujeme, bude na 99 procent bez diváků. Co je na tom férového? Český fotbal potřebuje, aby byl v nejlepší formě na začátku sezony, kdy se bojuje o poháry. Přece na oltář jedné koronavirové sezony nepoložíme takovou oběť, že příští sezonu nebudou hrát české kluby poháry.“

2) „Ano. Nadstavba je neobhajitelná myšlenka a koronavirem se všechno jen násobí. Jediné, co přinesla, jsou problémy s termínovkou a peníze navíc téměř žádné.“

PLZEŇ

Adolf Šádek, generální manažer

1) „Variantu dohrání ligové sezony bez nadstavby si představit v žádném případě nedovedu. Není to možné. Máme zde schválený herní model ligy, který je jasně daný. Nezapomínejme ani na smluvní vztahy s partnery, jsou zde držitelé televizních práv, vše dopředu jasně dané a smluvně vázané. Za nás tedy určitě ne.“

2) „Jan Nezmar byl členem Ligového výboru LFA, který odsouhlasil a odhlasoval současný model ligy. Zároveň bylo stanoveno, že si nadstavbu

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud