16. února 2021 • 16:55

Guľa v Plzni: restart se pořád nekoná. Mizí respekt soupeřů, co jeho pozice?

Vstoupit do diskuse
10
  • Plzeň pod Adrianem Guľou pořád přešlapuje na místěPlzeň pod Adrianem Guľou pořád přešlapuje na místěFOTO: Pavel Mazáč (Sport)

    Plzeň i na jaře funguje podle metody frustrační kompozice Járy Cimrmana – fázi očekávání střídá fáze zklamání. Vzývaný restart se nekoná, Viktoria přešlapuje na místě herně i výsledkově. Trenér Adrian Guľa jede stále pod plán, nicméně dál zůstává na svém místě, spekulace o návratu Michala Bílka jsou zatím jen spekulacemi. „S nikým z klubu v kontaktu nejsem a žádnou nabídku jsem nedostal,“ řekl bývalý reprezentační trenér deníku Sport v pondělí odpoledne.

  • Posun v tabulce: jedno místo

    Adrian Guľa přežil krach na evropské scéně i nedůstojné deváté místo ve F:L po podzimu, oboje přitom bylo nevídané. „Deváté místo je neakceptovatelné,“ uznal pak sebekriticky. Jenže uběhlo dalších pět kol a Plzeň do žádného výtahu směrem nahoru nenastoupila, momentálně je osmá jen o skóre před nováčkem z Pardubic. S každým dalším zápasem je stále jasnější, že pro Viktorii vede v této sezoně cesta do Evropy jedině přes MOL Cup, v jehož osmifinále narazí na druholigový Hradec Králové.

    53,3 %

    Viktoria získala na jaře osm bodů z patnácti možných, což znamená úspěšnost 53,3 procenta. Na podzim vykazovala úspěšnost 47,6 procenta, došlo tedy k malému zlepšení.

    SESTŘIH: Mladá Boleslav - Plzeň 2:2. Matějka zachránil hosty gólem v závěru
    Video se připravuje ...

  • Refresh týmu: děje se

    Po darebném podzimu v Plzni řízli do kádru poměrně razantním způsobem, i to byl způsob, jak mužstvo znovu nastartovat. Okysličit jej novou krví. „Bylo potřeba udělat určitý refresh, mít v kabině i dravé mládí a zároveň hráče, kteří vzešli z naší mládeže,“ uvedl Adolf Šádek. To se celkem daří. Od prvního kola je stálým členem základní sestavy Pavel Šulc – a navíc hraje výborně. Dobře mu sekunduje další odchovanec Lukáš Matějka, oba skórovali v neděli v Mladé Boleslavi (2:2). A vinou zranění Lukáše Hejdy a trestu Filipa Kaši dostává příležitost také dvacetiletý stoper Václav Míka, který to má z iks důvodů nejtěžší. Ale pere se s tím a získává zkušenosti.

    50 %

    Na třech ze šesti gólů, které Viktoria na jaře vstřelila, měli přímý podíl coby autoři či asistenti odchovanci klubu Pavel Šulc a Lukáš Matějka.

    Mladá Boleslav - Plzeň: Matějka v závěru zachránil Viktorii, hlavou srovnal na 2:2
    Video se připravuje ...

  • Respekt soupeřů: mizí

    „V roce 2021 musíme vidět úplně jinou Viktorku – kvalitnější, sebevědomější, s větší touhou chtít vše zlomit. Jsem přesvědčený, že je v našich silách vše obrátit a vrátit klub do nejvyšších pater,“ plánoval si GM Adolf Šádek v zimě. Jenže Doosan Arena už dávno není nedobytná tvrz, Viktoria prochází podobným vývojem jako v minulých letech Sparta. Aura mocného a nadřazeného velkoklubu je pryč, najednou si na ni kdekdo troufne. Má to až nedůstojné důsledky, třeba když hráči Příbrami rozkopou před penaltou bílý puntík a Aleš Čermák pak při exekuci z blátivého důlku tragikomicky selže.

    „Na Plzeň jsme si věřili, přestává z ní jít strach.“

    Michal Škoda, útočník Mladé Boleslavi, autor krásného gólu do sítě Plzně

    Mladá Boleslav - Plzeň: Bombastická Škodova rána skončila v šibenici, 2:1!
    Video se připravuje ...

  • Trenérova pozice: zatím pevná

    Zatímco v minulosti se trenéři z Plzně pakovali po prvním neúspěchu – a někdy ani ten nebyl třeba – Adrian Guľa naopak dostal velkorysou důvěru. Vedení klubu nechtělo po roce zase měnit směr ani vyplácet realizační tým slovenského trenéra z tříleté smlouvy, zlatý padák v tomto případě dělá podle informací deníku Sport celkem pět milionů korun. Trpělivost nicméně nebude nekonečná, v případě potřeby je k dispozici například Michal Bílek, s nímž před dvěma týdny jednala i Sparta. „S nikým z klubu v kontaktu nejsem a žádnou nabídku jsem nedostal,“ řekl ovšem bývalý reprezentační trenér deníku Sport v pondělí odpoledne.

    5

    Michal Bílek vedl Plzeň jako trenér už v sezoně 2006/07, ale po pěti kolech, v nichž získal osm bodů, odešel do Sparty.

    Michal BílekFoto Barbora Reichová / Sport

  • Odstraňování nedostatků: pomalé

    Jelikož se v Plzni chtěli poučit z krizového vývoje, provedli hlubokou analýzu nepovedeného podzimu. Co z ní vyplynulo? „Viděli jsme jasné nedostatky v herních parametrech – nestabilitu v obranné fázi celého týmu a nízkou produktivitu na počet šancí, které jsme si byli schopni vytvořit,“ objasnil Adrian Guľa. Stejné neduhy nicméně trápí červenomodré dál, viz ztráty v Příbrami (0:0), s Libercem (0:2) a v Mladé Boleslavi (2:2). Viktoria i nadále snadno inkasuje a na své góly se naopak hodně napracuje. Schází jí odpovědnost na jedné straně hřiště a lehkost na druhé.

    „Taková naše klasika. Na gól se nadřeme a v síti se nám vše loupe.“

    Milan Havel, plzeňský bek po nedělní remíze 2:2 v Mladé Boleslavi

    SESTŘIH: Plzeň - Liberec 0:2. Domácí hráli v deseti a přišli o tři body
    Video se připravuje ...

  • Plán B: klube se

    Striktní lpění na systému 4 – 3 – 3 a neochota z něj ustoupit ani v případě nouze patřily k věcem, které se Adrianu Guľovi vyčítaly nejvíc. Plus neochota riskovat a zkusit zlomit nepříznivě se vyvíjející zápas změnou rozestavení či stylu. V Mladé Boleslavi nicméně slovenský stratég zasáhl do dění na hřišti včas a dobře. Nejpozději po příchodu Lukáše Matějky přešli hosté na formát 4 – 4 – 2, svou hru účinně zjednodušili a byli za to odměněni vyrovnávajícím gólem. Strategii na dva hrotové útočníky si Viktoria vyzkoušela od první minuty už minulý týden v MOL Cupu proti třetiligovým Přepeřím (7:0), kde to Matějkovi po boku Jeana-Davida Beauguela rovněž sedělo, oba se trefili dvakrát.

    „Vyzkoušeli jsme si to, je to fajn, ale potřebujeme na něm nadále pracovat, protože tam byla místa, která nebyla z mého pohledu oukej.“

    Adrian Guľa, trenér Viktorie po utkání MOL Cupu proti Přepeřím (7:0) o rozestavení 4-4-2

    Plzeňský kouč Adrian Guľa při zápase s Mladou BoleslavíFoto Michal Beranek / Sport

Vstoupit do diskuse
10

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud