Jakub Konečný
8. srpna 2021 • 13:10

Považanec: tichý (a vláčný) génius. Obstál i při výbuchu, zamíří ještě výš?

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

V české lize za osm sezon nasbíral dohromady pouze šest asistencí. Teď proti Celtiku rovnou dvě. Jakub Považanec podal ve čtvrtek skvělý výkon, jako jeden z mála jabloneckých hráčů snesl v prvním zápase třetího předkola Evropské ligy přísnější měřítko. Řekl si ve třiceti letech třeba o přestup výš? Trenér Petr Rada by byl určitě proti. „Je pro nás hodně důležitý,“ přiznal.



Bylo to jako náraz do zdi. Jablonec proti Celtiku absolutně nestíhal, už v 16. minutě prohrával o dva góly. Domácí hráči byli všude druzí, nechávali soupeře klidně kombinovat a sami se před balonem schovávali.

Až na jednoho.

Jakub Považanec ve středu hřiště obstál i ve srovnání s mezinárodní kvalitou. V herním sebevědomí, práci s míčem i soubojích zcela určitě. Zatímco parťáci Miloš Kratochvíl a zejména Vojtěch Kubista jen stěží chytali tempo zápasu, borec s číslem sedm hrál to svoje.

Skvěle přebíral míč, vymotával se s ním i proti přesile a dobře jej distribuoval dál. Předvedl 47 úspěšných akcí a rozdal 32 přesných přihrávek, z toho dvě gólové. V prvním poločase převzal míč od Jakuba Martince a z druhého doteku jen poslal za obranu na nabíhajícího Václava Pilaře, který snížil na 1:2.

Jablonecký středopolař Jakub Považanec z Jablonce v souboji s Lielem Abadou během duelu 3. předkola Evropské ligy s Celtikem
Jablonecký středopolař Jakub Považanec z Jablonce v souboji s Lielem Abadou během duelu 3. předkola Evropské ligy s Celtikem

Ve druhé půli domácí dispečer naopak levačkou otočil hru na rozběhnutého Tomáše Malínského, jehož lob si do vlastní brány srazil Nir Bitton. V obou gólových akcích uplatnil rodák z Banské Bystrice skvělý přehled, rychlou myšlenku i precizní kopací techniku.

„Povi je fotbalovej hráč, který se nebojí balonu. Je kreativní, umí dát přihrávku na čtyřicet metrů, nebojí se jít do složité situace, je pro nás hodně důležitý. Má toho za sebou dost a je to vidět,“ vykládal trenér Petr Rada na adresu hráče, který v Jablonci začíná už šestou sezonu.

Do české ligy však Považance uvedla Dukla, která si ho v roce 2014 vyhlédla v Banské Bystrici. „Dvakrát jsme s ní hráli a Kuba se nám pokaždé líbil. Zájem o něj měl tehdy i Slovan Bratislava, ale my jsme si pro něj do Banské Bystrice zajeli,“ vzpomíná tehdejší kouč Dukly Luboš Kozel. Čím ho Považanec upoutal?

„Je to technický a konstruktivní středopolař, který má dobrý driblink a umí se s míčem rozběhnout. Proto jsme s ním počítali na desítku. Ale pak jsme ho zkusili na defenzivnější pozici a ukázalo se, že když chce, umí i bránit. Má výborné čtení hry a skluz, zezadu uplatní víc i svou rozehrávku a dlouhý míč za obranu,“ líčí Kozel.

SESTŘIH: Jablonec - Slavia 1:1. Neporazitelnost trvá, trefili se Doležal a Lingr
Video se připravuje ...

Defenzivního záložníka hraje Považanec i v Jablonci, kam přišel po třech sezonách v Dukle. A po aklimatizačním půlroce se stal nepostradatelným členem základní sestavy. Komplexní hráč má snad jedinou slabinu – průměrnou rychlost. Bylo to vidět i proti Celtiku, kdy sice obral kapitána Calluma McGregora o míč, ale ve sprinterském souboji pak o výhodu přišel.

„Kuba není pomalý, ale chybí mu dynamický projev,“ uznává Kozel. „Navíc někdy vypadá, že ho hra nebaví, je takový vláčný. A z hlediska kondice má rezervy, na konci zápasů většinou uvadal, místo toho, aby byl výraznější,“ dodává další vážné minusy.

Góly

Domácí: 26. Turnbull, 55. Turnbull, 73. Forrest

Hosté:

Sestavy

Domácí: Hart – Ralston, Welsh, Starfelt, Taylor – Turnbull (73. Ajeti), Rogić (73. Soro), McGregor (C) (84. Bitton) – Forrest, Furuhaši (65. Édouard), Christie (73. Montgomery)

Hosté: Hanuš – Holík, Kubista, Zelený, Krob – Pleštil (70. Malinský), Kratochvíl, Považanec (88. Martinec), Houska, Pilař (88. Smejkal) – Doležal (C) (70. Čvančara)

Karty

Domácí: Furuhaši, Montgomery

Hosté: Kratochvíl, Holík

Rozhodčí

Siebert – Seidel, Koslowski (všichni Německo)

Stadion

Celtic Park, Glasgow

„Střídal jsem ho, protože toho měl už dost a v neděli zase hrajeme,“ přiznal Rada po Celtiku. Považancovi však vyčítá něco zcela jiného. „Všechno dobrý, jen by měl víc mluvit, aby hráče kolem sebe usměrnil. Ale to už bude v tomto věku těžké,“ dodal s povzdechem. „Je to flegmatik, i v soukromí tichý, hodný kluk. Není to lídr a rafan,“ krčí rameny Kozel.

Před dvěma lety o slovenského špílmachra projevila zájem Plzeň, ale k dohodě nedošlo. Může i ve třiceti pomýšlet na ještě lepší adresu? Pokud bude pokračovat ve výkonech jako proti Celtiku, nedá se to úplně vyloučit. Dobří fotbalisté jsou v kurzu pořád.

„Je v nejlepších letech,“ říká Kozel. „Uvidíme, zda nějaký krok výš ještě udělá.“

Jakub Považanec proti Celtiku
odehraných minut 86
asistence 2
úspěšných akcí 47 (67 %)
přesných přihrávek 32 (76 %)
přihrávek do finální třetiny  7 (64 %)
vyhraných obranných soubojů 8 (73 %)
faulů 0

Zdroj: Wyscout

FK Jablonec Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud