23. září 2021 • 18:50

Viktoria pod Guľou a Bílkem: rozdíl v citu pro hráče i (ne)poučení se

Autor: kub
Vstoupit do diskuse
0
  • V čem se liší Viktoria Plzeň Michala Bílka a Adriana Guľy?V čem se liší Viktoria Plzeň Michala Bílka a Adriana Guľy?FOTO: koláž iSport.cz

    Michal Bílek dovedl Viktorii Plzeň na první místo v tabulce. V čem se liší v porovnání s předchůdcem Adrianem Guľou? Oba trenéři jsou velmi rozdílní ve schopnosti (či neschopnosti) poučit se z předchozích nezdarů i v překonávání těžkých období. Kdo z nich má lepší cit na ty správné hráče? Podívejte se ve srovnání:

  • VÍTĚZNÁ DNA

    Jakmile Viktoria pod Adrianem Guľou inkasovala jako první, bylo zle. Během působení slovenského kouče dokázala otočit pouze jediný ligový zápas – v prvním kole uplynulé sezony doma s Opavou (3:1). Jinak spolehlivě ztrácela body. „Když dostaneme gól, musíme být schopní zápas otočit. Mentalitou, kvalitou a správnými rozhodnutími ve finální fázi,“ apeloval Guľa. Marně. Zlepšení se dostavilo až pod Michalem Bílkem, pod jehož vedením zvrátil tým v této sezoně už tři utkání: na Bohemians (2:1), se Slováckem (2:1) a teď v sobotu i s Českými Budějovicemi (2:1).

    64,3 %

    Viktoria v této sezoně vstřelila ve druhé půli 9 z celkových 14 gólů, což dělá 64,3 procenta. V minulé sezoně to bylo 53,3 procenta.

    SESTŘIH: Plzeň - České Budějovice 2:1. Viktoria oslavila výročí výhrou, obrat v závěru
    Video se připravuje ...

  • (NE)SCHOPNOST POUČIT SE

    Největší rozdíl mezi oběma stratégy tkví ve schopnosti uznat chybu – a zareagovat. Plán Adriana Guľy zpočátku perfektně fungoval, ale jakmile přišly první nezdary, změnila se víra v něj spíš v umanutost. Viz zápasy na Slavii, které měly pokaždé stejný průběh a nakonec i odpovídající výsledek (0:0, 0:1 a 1:5). Také Michal Bílek tvrdě narazil, při premiéře na Spartě musel spolknout hodně trpkou porážku 1:3. Jenže za čtyři měsíce se oba týmy potkaly v Plzni – a dopadlo to zcela opačně. Bílek soupeře dobře načetl a svůj tým na něj parádně po mentální i fyzické stránce vyladil.

    3-5-2

    Svůj oblíbený systém se třemi stopery zkusil zatím Michal Bílek jen jednou, hned při debutu na Spartě. Od té doby se k němu v Plzni ani jednou nevrátil, střídá různá čtyřobráncová rozestavení.

    SESTŘIH: Plzeň - Sparta 3:2. Nejlepší výkon Viktorie v sezoně, Letenští poprvé prohráli
    Video se připravuje ...

  • CIT PRO SPRÁVNÉ HRÁČE

    Stejně jako na nefunkčním herním plánu lpěl Adrian Guľa také na hráčích, kteří zůstávali hluboko za očekáváním. Křiklavým případem byl zejména gólman Aleš Hruška, jeden z nejhorších v lize ve statistice zabráněných gólů. Přesto trvalo strašně dlouho, než dostal šanci Jindřich Staněk, který v této zásadní metrice pro hodnocení brankářů naopak vyniká. To Michal Bílek vrátil do sestavy Staňka hned, jakmile to bylo po jeho zranění možné. A vyplácí se mu i nasazení Radima Řezníka na úkor Matěje Hybše a Šimona Falty či last-minute doplnění Janem Sýkorou, který do týmu perfektně zapadl.

    3

    Radim Řezník vstřelil v sezoně už tři góly, víc jich zatím v lize dali pouze čtyři hráči. Mezi obránci je na tom stejně pouze ostravský David Lischka.

    Plzeň - České Budějovice: Staněk famózním zákrokem zastavil Talovierovu hlavičku na čáře!
    Video patří k placenému obsahu iSportu
    Odemknout video

  • VÝSLEDKOVÁ KONTINUITA

    Nástup do plzeňského angažmá měl Adrian Guľa skvělý, připsal si sedm výher v řadě a chvíli se dokonce zdálo, že by ještě mohl prohnat Slavii. Jenže když efekt nového koštěte vyprchal a měl s červenobílými držet krok od prvního kola nové sezony, nešlo to. Viktoria dokázala vyhrát maximálně čtyřikrát za sebou, víckrát ne. A to je samozřejmě s bojem o titul neslučitelné. Pod Michalem Bílkem červenomodří zvítězili pětkrát za sebou, pak přišel nečekaný direkt od Hradce Králové (0:1). Ale z něj se Plzeň okamžitě zvedla a sejmula Spartu (3:2) i České Budějovice (2:1). Působí mnohem spolehlivěji.

    +2

    Michal Bílek získal v prvních dvanácti zápasech na lavičce Plzně 27 bodů, tedy o dva víc, než Adrian Guľa v posledních dvanácti.

    Bílek: Ubojované utkání, co řekl o poločase?
    Video se připravuje ...

  • PŘEKONÁVÁNÍ STRASTÍ

    Začalo to během letní přípravy, až to v sezoně přerostlo do kalamity. Viktoria měla v jednu chvíli na marodce hned deset hráčů, přesto se to na jejích výsledcích nijak negativně neprojevilo. „Je to nepříjemné, ale co se s tím dá dělat,“ bral to stoicky Michal Bílek. Například místo Lukáše Kalvacha hrál úplný nováček Modou Ndiaye – a slušně. Ani Adrian Guľa se na vynucené absence klíčových hráčů nevymlouval, nicméně je zvládal o poznání hůř. Třeba na jaře bez Pavla Buchy vyhrála Plzeň jen tři ligové zápasy ze sedmi. Znát byly i dlouhodobé výpadky Aleše Čermáka či Davida Limberského.

    10

    Na začátku sezony chybělo Plzni pro zranění deset hráčů: Lukáš Kalvach, Aleš Čermák, Jindřich Staněk, Pavel Bucha, Filip Kaša, Jan Kopic, Milan Havel, Lukáš Hejda, Václav Míka a Šimon Gabriel.

    Plzeň - České Budějovice: Bucha si narazil, ale obstřel byl příliš vysoký
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud