2. června 2022 • 13:00

Sparta podle Priskeho: intenzita, síla, agresivita. V čem se liší od Vrby?

Autor: dvo
Vstoupit do diskuse
8
  • Video se připravuje ...

    Co uslyší Dávid Hancko a spol. až před kabinu předstoupí nový trenér Brian Priske? Zřejmě to budou čtyři zásadní body, přes které u dánského kouče nejede vlak: síla, intenzita, agresivita a týmový duch. Přesně takto je popsal v obsáhlém rozhovoru pro kanál The Coache’s room. „Ve finále je celkem jedno, proti komu hrajeme, v jaké soutěži, ale nejdůležitější pro mě je, jak se tým prezentuje. Jaký je jeho projev na hřišti. Je jedno, že dva tři hráči chybí, nebo odejdou pryč, ale my se musíme prezentovat i nadále stejně.“

  • Útok

    V ročníku 2020/21, kdy se Midtjylland utkal s českým mistrem v boji o Ligu mistrů, bylo Priskeho mužstvo nejčastěji střílejícím celkem v dánské Superlize (374 střel), měl nejvyšší držení míče (56, 3 %) a hráči byli po Nordsjaellandu druzí v tabulce driblinků a soubojů jeden na jednoho (1009). V těcho atributech se jedná o dost podobný profil, který v uplynulé sezoně předváděla Sparta.

    Zásadní rozdíl je v centrovaných balonech – zatímco Pavel Vrba volil kombinace především po zemi, Priske rád sází na urostlého útočníka, který uklízí centry. Midtjylland měl druhý nejvyšší počet centrů v lize a dosáhl na 80 zakončení hlavou, přičemž dánský průměr byl 53.

  • Obrana

    Priske před nástupem do funkce hlavního trenéra měl zaměření na dva aspekty – standardní situace a defenzivu. Jakmile se ujal kormidla, obrana Midtjyllandu šlapala. V sezoně 2020/21 šlo na brankáře nejméně střel v celé soutěži (291), což v průměru na zápas vychází na 8,43. „Kvalitní defenziva je obrovsky důležitá. Především v boji o evropské poháry, to ona je klíčem k úspěchu. V Midtjyllandu sázel na stoperské duo Scholz-Sviatchenko. První jmenovaný byl ryze herní stoper, druhý spíš „stará škola“, jež uměl přitvrdit a nešel pro tuhý souboj daleko.

    Zcela zásadní rozdíl přichází v postavení beků – Vrba chtěl mít krajní obránce vysoko postavené, Priske je drží blíž vlastní polovině. Navíc nepilují tolik lajnu, ale invertují doprostřed, kde vytváří prostor pro nabídku do kombince.

    Prostor na lajnách je tak volný pro křídelní hráče či dokonce výpady stoperů, jako to předvedl Scholz proti Slavii (viz obrázek screeny). Zde si vymění míč se spoluhráčem a přicházel centr do vápna, kde zakončoval vysoký útočník.

    Typická akce Midtjyllandu - stoper Scholz vyvezl balon...Foto repro O2 TV Sport

    předal jej spoluhráči...Foto repro O2 TV Sport

    a po centru do vápna zakončoval vysoký útočník Kaba.Foto repro O2 TV Sport

  • Výstavba hry

    Bylo by velmi troufalé říct, že se Brian Priske drží jedné zajeté šablony. V Dánsku i Belgii se nebál experimentů. Jeho mužstva nastupovala ve formacích: 4-2-3-1, 4-3-3, 3-5-2 či 3-4-1-2. Sám trenér ale dbá na dodržování taktiky, ne rozestavení hráčů. „Nejde ani tolik o rozestavení, jako o dodržování principů. Ty jsou stejné. Stále požaduji hrát ve vysoké intenzitě, presovat soupeře a bleskově útočit.“

    Data ovšem vykreslují Pražany jako mužstvo, které výstavbu zakládalo na postupné kombinaci. Až v průběhu sezony se Pavel Vrba uchýlil k nakopávaným míčům na Tomáše Čvančaru. Priskeho Midtjylland byl více přímočarý. Svědčí o tom, že se v počtu přihrávek neumístil v elitní top pětce. Jeho síla byla v počtu průnikových přihrávek a pasů do finální třetiny hřiště. Tým také ovládl statistiku tzv. „progressive runs“, což je statistika, jež znázorňuje, jak moc hráči získávají území s balonem u nohy.

    Jaké má Brian Priske oblíbené rozestavení?

  • Presink

    „Defenzivní činnost u mě začíná už od útočníků,“ vysvětloval Priske. Zatímco vybraní trenéři preferují obranný blok, 45letý Dán velí bránit útokem – v presinku patřil Midtjylland mezi nejlepší mužstva Superligy.

    Jeho sílu pocítila i Slavia (viz screeny), kterou hráči zamkli na vlastní polovině, poté, co na krátko rozehrál brankář Ondřej Kolář na Davida Hovorku. Ten si sice pomohl přes Tomáše Holeše, ale skvěle jej dostoupil Frank Onyeka. Následně si vyměnil balon s Dreyerem a přidal třetí branku.

    „Preferuji vysoký presink až k brankáři soupeře. Chci získávat míč co nejdříve a co nejvýše na polovině soupeře,“ tvrdí Priske. Midtjylland navíc uměl být při získávání míče zpět disciplinovaný, tudíž mu v dánské lize patřil primát nejméně faulujícího mužstva.

    Názorný presink předvedl Midtjylland v roce 2020 proti Slavii v boji o LMFoto repro O2 TV Sport

    Názorný presink předvedl Midtjylland v roce 2020 proti Slavii v boji o LMFoto repro O2 TV Sport

    Názorný presink předvedl Midtjylland v roce 2020 proti Slavii v boji o LMFoto repro O2 TV Sport

  • Skauting a data

    Dvě důležité složky dánského kouče. Naprosto běžně má při zápasech analytika na tribuně a už v poločase ukazuje hráčům na videu, co je potřeba zlepšit. Data hrají velkou roli i při skautingu, ve kterém má rád velké slovo. V minulosti například Midtjylland přivedl neznámého hráče z třetí německé ligy. „Je to souhra našich dat a poznatků skautů,“ vysvětloval například transfer Luky Pfeiffera z Würzburger Kickers. Útočník Alexander Sörloth dorazil do klubu za 11 milionů korun a odcházel do Crystal Palace za 200 milionů korun. Dánský klub však podobné transfery dělá opakovaně – například Brazilec Evander z Vasco de Gama vyšel na částku kolem 60 milionů korun. Dnes jeho hodnota podle serveru Transfermarkt téměř trojnásobná.

    Celkové náklady: 316 milionů korun

    Celkové výnosy: 578 milionů korun

    TOP příchody
    Pione Sisto Celta Vigo 61 milionů
    Luca Pfeiffer Würzburger Kickers  37 milionů
    Anders Dreyer Brighton 25 milionů
    Dion Cools Bruggy 25 milionů
    TOP odchody
    Frank Onyeka Brentford 250 milionů
    Anders Dreyer Rubin Kazaň 200 milionů
    Mikael Anderson Aarhus 49 milionů

  • Práce s mladými

    Priske má prsty hned ve třech z pěti rekordní přestupů Midtjyllandu. Z toho dva hráči jsou z vlastní líhně, kterým trenér dával velký prostor v základní sestavě. Jedná se o 22letého Jense Cajusteho, jenž se po dobré sezoně dostal do švédského národního týmu a přestoupil za 250 milionů do Remeše z Ligue 1. Za stejnou částku odešel i 24letý Nigerijec Frank Onyeka do Brentfordu. Za Anderse Dreyera pak ruská Kazaň zaplatila necelých 200 milionů.

    8
    Tolik hráčů do 21 let nasadil Brian Priske během sezony 2020/21 v Midtjyllandu

    9
    Tolik hráčů do 21 let nasadil Brian Priske během sezony 2021/22 v Antverpách

    12
    Tolik hráčů do 21 nasadila Sparta během sezony 2021/22

    Priske by Spartě mohl sedět, ale hráči... Redaktoři Sportu o kouči i změnách v kádru
    Video se připravuje ...

  • Inspirace

    Jak bude hrát Priskeho Sparta? Nový kouč se netají inspirací v západní Evropě. Líbí se mu svižný styl fotbalu propojený s kontrolou hry a dobrou organizací. Když má uvést jeden příklad mužstva, které rád sleduje, má jasno. „Když sleduji evropský fotbal a snažím se sbírat inspiraci co se týká presinku a způsobu hry, líbí se mi Liverpool. Ten je hodně inspirativní. Není to ale tak, že bych chtěl, aby hráči byli jako jeho hvězdy. Ale sem tam týmu neukážeme tréninkové záběry z dronu, ale fragmenty hry Liverpoolu, aby lépe navnímali, co po nich chceme,“ uvedl Priske pro The Coaches’s room.

    Rosický: Angličtina hráčům jen prospěje. Kdo se nepodvolí trenérovi, nemůže tu hrát
    Video se připravuje ...

  • Brian Priske a jeho trenérská kariéra

Vstoupit do diskuse
8

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud