18. září 2022 • 11:00

Sparta vs. Baník: světlice na tým, Vrbova analýza rivala i sporné šlápnutí

Autor: dvo, jav
Vstoupit do diskuse
23
  • Video se připravuje ...

    Pět. Už tolik remíz za sebou uhrála Sparta. Po ztraceném vítězství v Teplicích neudrželi Letenští náskok ani doma proti Baníku (1:1). V pikantním šlágru, který okořenil návrat Pavla Vrby na Spartu, měli přitom Slezané jedinou střelu na domácí branku. I to stačilo k tomu, aby odjížděli domů s nadšením. Tomu mohla zabránit i penalta po přišlápnutí Mejdra ve vápně, sudí ale nepískal. Co dalšího sobotní šlágr ukázal?

  • Vrbova analýza přestupů Sparty

    Poprvé od května se Pavel Vrba vrátil na Letnou. Tentokrát však jako soupeř. Jeho Baník vytěžil jedinou střelu na branku a oslavil čtvrtou venkovní remízu (1:1). „Že nevyhráváme venku? To není můj problém. Copak jsme hráli se Spartou, nebo s Vlašimí?“ nebál se konfrontovat na tiskové konferenci přítomné novináře. Současné trable Pražanů však jednoduše vysvětlil. „U klubů, které chtějí být úspěšné, rozhodují individuality. Dnešní Sparta se zbavila Hložka či Hancka, zkrátka kvalitních hráčů, kteří byli v nadstavbové části hry pro tým v minulých sezonách strašně důležití. Teď jsou tu jiní hráči, přišlo jich asi osm nových. Z mého pohledu jim chybí hráči, kteří byli v minulých letech rozdíloví. Sparta holt dnes nemá kvalitu jako mužstva, která hrají Champions League. Při těch možnostech, které tu jsou, mi tu takoví hráči chybí. Sice přivedli spoustu posil, ale podle mě by stačilo, kdyby se koupili dva tři rozdíloví hráči. To Sparta neudělala,“ zakončil ostravský kouč své poznatky.

    Trenér Baníku Pavel VrbaFoto Michal Beránek (Sport)

  • Pátá remíza v řadě

    Ještě dva zápasy bez výhry a Sparta vyrovná rekord v samostatné české lize ze sezony 1996/97 v sérii bez tří bodů. Momentálně jsou rudí na čísle pět. Tím tak vyrovnali bilanci z roku 2018. Šest zápasů bez vítězství měli Letenští od prosince 2019 do května 2020, což byl ročník, který narušila koronavirová pandemie. Pokud se ovšem podíváme pouze na plichty, jsou sparťané na rekordním čísle. Nyní už mohou překonat jen ligový rekord – ten v samostatné české lize drží Olomouc se sedmi remízami v řadě ze sezony 2007/08. „Odehráli jsme dobrý zápas,“ reagoval však trenér Brian Priske. „Byli jsme jasně lepší tým, soupeř měl za 96 minut jednu střelu z 22 metrů. Jsem tu ale proto, abychom měli výsledky. Jsem naštvaný a zklamaný z toho, že jsme nevyhráli. Jsem pochopitelně odpovědný za to, jak se mužstvo prezentuje, ale i za výsledky.“

    Sparta - Baník: Sadílkova sražená rána zapadla za Laštůvku, 1:0!
    Video se připravuje ...

  • Jedna střela – jeden bod

    Po utkání netajil spokojenost. „Bodu ze Sparty si moc ceníme,“ prohlásil trenér Baníku Pavel Vrba. Výstižně tak popsal realitu, remíza je pro Ostravany vlastně výhrou. Na Letné toho totiž směrem dopředu předvedli velice málo. Jediná střela na branku, pouze dva rohy. Pokud odmyslíme gól, neměl domácí brankář Matěj Kovář prakticky nic na práci. „Ve finální fázi jsme měli být důraznější a udělat toho víc, to mě trochu mrzí. V defenzivě jsme ale zápas kontrolovali,“ shrnul trenér Slezanů.

    Sparta - Baník: Klíma parádní trefou obstřelil Kováře, 1:1!
    Video se připravuje ...

  • Plavšič ve zkoušce nervů obstál

    Moc dobře věděl, co ho čeká. Vyloženě nenávistná atmosféra. Na Srdjana Plavšiče se pískalo při každém doteku s míčem, sparťanští fanoušci mu dali „sežrat“ téměř rok a půl starý tyjátr, kdy ještě coby hráč Letenských ujišťoval, že nemá žádnou dohodu s konkurenční Slavií, při tom s ní byl na spolupráci dávno domluvený. Drobný Srb se tím ale nenechal rozhodit, přímo na hřišti udržel emoce na uzdě. „Na rozdíl od jiných klubů nemáme čas na to, abychom čekali tři měsíce, než se hráči chytnou. Potřebujeme, aby nám pomohli hned. Plavšič ukázal, že na něm můžeme stavět. Nebudu říkat, že jsem z něj nadšený, ale spokojený jsem určitě,“ ujistil Vrba.

    Jan Mejdr v souboji se Srdjanem PlavšičemFoto Michal Beránek (Sport)

  • Světlice pod nohama

    Když rozpustili své už tradiční kolečko, vydali se fotbalisté Sparty i členové realizačního týmu pod domácí kotel. Nedostalo se jim ale věru milého přívětivého přijetí. Fanoušci pátou bodovou ztrátu v řadě těžce kousali, hřiště zasypali světlicemi a dalšími předměty. Ty končily na trávníku jen kousek od hráčů a trenérského štábu. „Všichni v klubu fanoušky respektujeme. Není správné, aby házeli světlice mezi hráče a členy realizačního týmu, kteří jim chtěli projevit respekt a poděkovat, že tým podporovali, a vytvářeli tlak na soupeře. Ale musíme respektovat, že jsou zklamaní. Víme, jak jsou pro nás důležití. Jsme stejně nespokojení jako oni. Fanoušci cítí silné emoce, jako je zloba, zuřivost. My k tomu musíme přistupovat racionálně. Věříme tomu, co děláme,“ zmínil Priske.

    Sparta - Baník: Fanoušci Letenských při děkovačce zasypali hřiště světlicemi
    Video se připravuje ...

  • Další sporný moment na Letné

    Byl to moment, který ve druhém poločase sobotního šlágru mezi Spartou a Baníkem rozvířil emoce. V 63. minutě skončil na zemi domácí obránce Jan Mejdr poté, co mu Jiří Fleišman v pokutovém území přišlápl nohu. Soupeři tak znemožnil výskok na centrovaný balon. Domácí se okamžitě dožadovali pokutového kopu, rozhodčí Tomáš Klíma ho ovšem nenařídil. Byla to hraniční situace, spíš se ale měla pískat penalta. Pavel Franěk, jenž měl na starosti VAR, naopak správně nezasáhl, protože se nejednalo o zjevné pochybení. Zároveň se ale nabízí srovnání se situací ze 4. kola FORTUNA:LIGY, ke které došlo na Andrově stadionu. Tehdy obránce Slovácka Stanislav Hofmann po odehrání míče v šestnáctce přišlápl nohu Mojmíra Chytila. I tehdy rozhodčí Michal Křepský ponechal zákrok bez povšimnutí, po intervenci videa (Jan Machálek) ale nařídil pokutový kop. Na Spartě rozhodčí zvolili jiný postup a bude zajímavé sledovat, jak celou situaci vyhodnotí Komise rozhodčích. V případě Sparty se totiž jedná o další sporný moment, v předchozím domácím střetnutí se Zlínem jí rozhodčí Ondřej Berka upřel penaltu po evidentním faulu na Adama Karabce.

    Sparta - Baník: Fleišman šlápl na nohu Mejdrovi, sudí penaltu nepíská
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
23

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud