5. března 2023 • 05:00

Sparta vs. Teplice: Kuchtův vzestup, Gningova chvíle hrůzy i ukázka síly

Vstoupit do diskuse
13
  • Video se připravuje ...

    Pátá ligová výhra v řadě, popáté za dodržení kvóty minimálně tří nastřílených gólů. Sparta v pohodovém tempu v sobotu večer vyřídila Teplice a s nimi i kouče Jiřího Jarošíka, jenž byl ihned po porážce 1:4 odvolán. Manko na druhou Viktorii Plzeň navíc srazila na jediný bod. Co všechno zápas ukázal?

  • Manko na Viktorku

    Je to kalup. Možná větší, než si na Letné vůbec dokázali vysnít. Stačilo šest jarních kol a Sparta už dýchá aktuálně druhé Plzni na krok. Ze zimního šestibodového manka je rázem jediný bodík. Tedy prakticky nic. Pražané totiž na sobotní plzeňskou plichtu 1:1 se Sigmou zareagovali pohodovou rozborkou Teplic. „Netrávím moc času tím, abych řešil, jakou ztrátu máme na jiné soupeře. Samozřejmě sleduju zápasy napříč ligou, ale moje koncentrace míří na náš tým, na naše hráče. Naší ambicí je vyhrát co nejvíc zápasů. Vím, že máme kvalitu, aby se nám to povedlo. Není pro mě ale tak důležité, jak si vedou ostatní týmy. Tedy do momentu, než hrají proti Spartě,“ zůstal přesto ledově klidný trenér Brian Priske.

    Sparta - Teplice: Čvančara doklepl povedený roh do sítě, 2:0
    Video se připravuje ...

  • Kuchta: Hubenější, gólovější, lepší

    Čekala. Určitě déle, než by sama chtěla. Trpělivost se ale Spartě vyplatila. V Janu Kuchtovi má nyní konečně tolik vzývané ofenzivní kladivo. Po ospalém podzimu se reprezentační střelec na jaře rozehrál do báječné formy. V týdnu dvěma góly sestřelil ve čtvrtfinále MOL Cupu Slovan, v sobotu to samé zopakoval proti Sklářům. Rázem je tak pouze v lize na kótě osmi branek, k tomu můžeme připočíst i tři asistence. „Je to výsledek práce více lidí. Nejvíc jí odvedl sám Kuchtič. Hodně na sobě pracuje, shodil pár kilo a fyzicky je na tom skvěle. Hodně se mu věnuje asistent Lars Friis, který má na starost i další útočníky. Pracujeme i na nejmenších detailech, aby se hráči individuálně zlepšovali. Kuchtič od Vánoc dává góly, připravuje šance pro spoluhráče. Potřebujeme, aby si tuhle výkonnost držel,“ prohlásil Priske.

    Sparta - Teplice: Kuchta senzační trefou zvyšuje už na 4:0!
    Video se připravuje ...

  • Rotace jako demonstrace síly

    Není to jeho obyčej. Když nemusí, Brian Priske složením základní sestavy pro ligové zápasy nešíbuje. Tentokrát udělal výjimku. V reakci na náročnou středeční partii U Nisy dopřál odpočinek kapitánovi Ladislavu Krejčímu i důležitému středopolaři Kaanu Kairinenovi. Na kompaktnosti Sparty se to ale nijak neprojevilo. Filip Panák i Qazim Laci odvedli nadstandard, tým náramně šlapal i přes zmíněné rošády. A to je směrem k dalšímu průběhu sezony zřejmý signál, že Sparta v současné chvíli rozhodně má kde brát. „Máme teď opravdu velmi silný tým. Není jednoduché vybrat základní jedenáctku. Potřebujeme tu mít konkurenci i soutěživost, ale zároveň se musíme postarat o to, aby každý hráč porozuměl roli, jakou má. A mohl si tak udržet soustředěnost do práce. V tomto směru si nemohu stěžovat,“ pochvaloval si letenský kouč.

    Sparta - Teplice: Břevno a gól! Sörensen pojistil vedení domácích, 3:0!
    Video se připravuje ...

  • Gningových 20 vteřin: žlutá, červená, sprcha

    Za dvacet sekund se toho zase tolik stihnout nedá, Abdallah Gning se však na Letné pořádně vyznamenal a definitivně srazil šance Teplic na bodový zisk. Senegalský útočník si po pětatřiceti minutách za stavu 0:2 nejprve zasloužil žluté napomenutí za zákrok na Filipa Panáka, vzápětí projevil hlasitou nespokojenost s verdiktem hlavního rozhodčího Ondřeje Berky a nad hlavou potěšil pískající fanoušky Pražanů potleskem. Výsledek? Gning putoval ze hřiště. „Byl to nejdůležitější moment zápasu,“ zdůraznil už bývalý trenér Jiří Jarošík. Severočeši tak měli před sebou nadlidský úkol. V deseti lidech bránit rozjetou Spartu… „Pak už se to jenom dohrávalo. Pro Spartu to byl tréninkový zápas. Rozhodlo to, i když jsme už prohrávali 0:2,“ poznamenal. Přesto byl na Gningovu adresu zdrženlivý. „Jsme teď v emocích, nemá cenu se k tomu vracet. Ale udělal velkou chybu a určitě tým oslabil.“

    Sparta - Teplice: Nepochopitelný zkrat. Gning po žluté dostává hned i druhou a jde do sprch
    Video se připravuje ...

  • Jarošík smutnil, možná tušil. A pak... Konec

    Je bez práce. Před Jiřím Jarošíkem se o víkendu objevila překážka, na kterou se prostě nevyšplhal. Ani neposkočil o pár centimetrů. Sparťanská zeď byla dost vysoko, Teplice prohrály 1:4 a 45letý trenér po sérii šesti jarních zápasů bez výhry dostal padáka. Přitom ještě bezprostředně po zápase na Letné tvrdil, že o ničem neví. „Nikdo z vedení se mnou o ničem nemluvil, budeme to řešit asi v úterý, co bude dál. Ale trénuju, dělám sto procent pro tým a uvidíme, jak to celé dopadne,“ tvrdil Jarošík. Situace se ovšem rychle změnila a v pondělí už se u mužstva bude hlásit nový kouč (pravděpodobně Zdenko Frťala), který má před sebou zásadní úkol – vyhrabat se z krize a zajistit záchranu…

    Teplický trenér Jiří Jarošík na LetnéFoto Pavel Mazáč (Sport)

Vstoupit do diskuse
13

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud