Michal Kvasnica
25. června 2023 • 12:40

Baník: šest nováčků, skvělý teenager, sázka na trojku. Co bude s gólmany?

Autor: Michal Kvasnica, inf
Vstoupit do diskuse
4
  • Video se připravuje ...

    Kolem sedmi set diváků sledovalo první utkání Baníku v letním přípravném období. Ostrava v Havířově prohrála se Skalicí 1:2, když dvakrát lacině inkasovala, naopak své mnohem větší příležitosti neproměnila. „Bude to chtít trochu trpělivosti,“ prohlásil kouč Pavel Hapal. Co úvodní duel i týden ukázal? Rýsuje se stoperská trojice a Matěj Šín se dostává zpátky do formy.

  • Trojka prioritou

    Pavel Hapal má jasný záměr: chce pilovat a čím dál častěji aplikovat rozestavení na tři stopery, i proto dlouho stál o praváka Filipa Blažka, který dorazil ze Skalice. „Trenér mu řekl, že s ním počítá do základu,“ prozradil pro šport.sk Blažkův agent Richard Čech. Je velmi pravděpodobné, že do sezony vstoupí Baník s triem David Lischka (tomu to v sobotu sedlo, podnikal i útočné výpady), Eneo Bitri a právě Blažek – takhle spolu nastoupili už v prvním poločase, aby si na sebe mohli co nejrychleji zvykat.

    Karel Pojezný má „smůlu“ v tom, že je momentálně s reprezentací na EURO U21 v Gruzii, další stopeři (Jaroslav Svozil, Michal Frydrych, Patrik Měkota) jsou momentálně v hierarchii realizačního týmu níž. Ve druhé půli Hapal ponechal obrannou trojku, akorát přešel ze systému 3-5-2 na 3-4-3.

  • Šín z mladých nejlepší

    Udělali-li bychom zvláštní kategorii baníkovců do 21 let, byl v Havířově nejlepším z nich teenager Matěj Šín. Spoustu toho naběhal ve vysoké intenzitě, neustále byl v nabídce, rozjížděl zajímavé akce. Po svalovém zranění, které ho potkalo na konci jara, to vypadá, že se dostává zpátky do velmi dobré formy. Tomáš Rigo se snažil, ale dvě standardky napálil ze slušné pozice jen do zdi.

    Další mladíci byli namočeni u inkasovaných gólů. U toho Hurtadova střelcův náběh nezablokoval Dominik Holaň a Patrik Měkota podskočil centr z rohu. U druhého si zase vysoký míč snášející se ze vzduchu srazil do brány Martin Hrubý, což jeho výkon navzdory dvěma chyceným šancím bohužel degraduje.

    Daniel Smékal spaloval tutové šance a Marek Jaroň na levé straně dost kazil. Dvacetiletý Jakub Drozd, se kterým se v áčku FCB zatím nepočítá, míří na týdenní zkoušku do slovenských Zlatých Moravců.

    Matěj Šín v dresu Baníku Ostrava Matěj Šín v dresu Baníku OstravaFoto FC Baník Ostrava

  • Frydrych je zpět po půlroce

    Třiatřicetiletý obránce se takřka po půlroční pauze způsobené zraněním vrátil do zápasu. Loni na podzim po příchodu z Wisly Krakov patřil do základní sestavy, vstřelil i dvě branky, pak ho ale zastavilo zdraví. Frydrych se postavil ve druhém poločase na pravou stranu stoperské trojice a bylo vidět, že po dlouhé pauze bude potřebovat čas, aby nabral herní jistotu. Ta logicky po několikaměsíční absenci chybí, což bylo občas znát na nepřesných přihrávkách i faulech.

    Michal Frydrych během úvodního přípravného duelu na sezonu 2023/24 Michal Frydrych během úvodního přípravného duelu na sezonu 2023/24Foto FC Baník Ostrava

  • Čachry s gólmany

    Byl to nezvyk po dlouhých letech neslyšet dirigovat v bráně zkušeného Jana Laštůvku. Baník s ním však přestal počítat, do nové sezony chtěl jít ve složení Jiří Letáček, Jakub Markovič, Mikuláš Kubný.

    Ale... Markovičovi, nové posile ze Slavie, adaptaci ztěžuje účast na EURO U21, kde kryje záda Vítězslavu Jarošovi. A osmnáctiletý Kubný, jenž přišel z Opavy už v zimě, má problémy s tříslem/přitahovačem.

    Proto nyní s Letáčkem tvoří duo Martin Hrubý. Ten měl původně odejít na hostování někam do druhé ligy, aby sbíral zkušenosti, ale momentálně ho Ostrava pustit nemůže. Než se vrátí Markovič a uzdraví Kubný, bude už však možná v kádrech o patro níž plno... Prekérní situace pro odchovance, který ze všeho nejvíc potřebuje pravidelně chytat dospělý fotbal.

    Baník - Plzeň: Skvělý Letáček! Kryl Sýkorovu jedovku i Chorého dorážku
    Video patří k placenému obsahu iSportu
    Odemknout video

  • Šest nových tváří

    Filip Blažek, Tomáš Rigo, Matej Madleňák, Filip Kubala, Abdullahi Tanko a David Fadairo. Slezané ukázali sedmi stovkám fanoušků šest nových tváří. A soupeř je nešetřil. Naloženo dostal Kubala, po ostrém zákroku se strhla uprostřed hřiště hádka. I Fadairo, kterého naremploval tvrďák Hurtado. To už se i výkonný ředitel Baníku Michal Bělák zvedl a sledoval, zda je testovaný Nigerijec v pořádku.

    Po fyzicky náročném týdnu je složité posily hodnotit, pravdou však je, že všechny jmenované zastoupil Jiří Boula. Střední záložník byl možná nejlepším mužem na place, což je pro Ostravu vzhledem k zahraničnímu zájmu o Filipa Kaloče skvělá zpráva.

    Nová posila Baníku Filip Kubala na tréninku Nová posila Baníku Filip Kubala na tréninkuFoto ČTK / Sznapka Petr

Vstoupit do diskuse
4

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud