26. srpna 2023 • 19:55

SESTŘIH: Baník - Budějovice 2:0. Žolík Tanko zbořil Dynamo! Dal oba góly

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
17
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Dvacet let od titulu Baníku. Získali jsme ho díky fanouškům, vzpomíná Laštůvka
První Čech, který prorazil Nadalovu antukovou auru: Lehečkův úžasný večer
VŠECHNA VIDEA ZDE

Baník Ostrava zůstává doma neprůstřelný. V šestém kole FORTUNA:LIGY proti Českým Budějovicím uspěl výsledkem 2:0, který zařídil střelec Abdullahi Tanko. Ostravané si nemohli dovolit zaváhání, na startu proto hýřil aktivitou Ewerton. Šanci měl při kontru ve 26. minutě, nicméně sám ji zahodil. Filip Kubala mohl otevřít skóre volejem z malého vápna, ale nedal, při zakončení hostujícího Adedirana zase úřadoval Pojezný. Až přišel z lavičky zmíněný žolík Tanko. Po změně stran a velkém závaru protlačil míč do sítě, pak využil i samostatný únik. Sledujte VIDEA z klíčových momentů zápasu na webu iSport.cz.



Zdálo se, že Ostrava začne svižně a aktivně, ale její počáteční snaha o tlak rychle vyprchala. V 17. minutě jí naopak bylo úzko po pokusu Ondráška, který však z nitra pokutového území přestřelil. Baník ohrozil gólmana Janáčka až po standardce, kterou Frydrych prodloužil na zadní tyč a Blažek ve skluzu dorážkou těsně minul bránu.

Jinak ale statický a nepřesný výkon domácích v úvodním dějství k ničemu vážnému nevedl. Po brejku dva na čtyři naopak nechybělo moc, aby hostující Adediran otevřel skóre na druhé straně. Jeho zakončení ale v poslední chvíli zablokoval Pojezný.

Ostrava o poločase sáhla ke dvěma změnám. Čerstvý Tanko hned ve 48. minutě předvedl svou hlavní přednost, utekl bekovi, ale zavěsil pouze do boční sítě. Teprve až příchody dalších hráčů z lavičky Šína a Buchty přepnuly výkon Baníku na vyšší level.

Výrazně rychlejší herní projev domácích byl korunován v 64. minutě vedoucím gólem. Po zmatcích a odrazech v českobudějovickém vápně Tanko poslal odražený míč bez otálení prudce do sítě.

Netrvalo to dlouho a domácí přidali uklidňující branku. Po dalším bleskovém kontru Buchta v 73. minutě vysunul Tanka, který technicky obstřelil Janáčka podruhé. Pětadvacetiletá letní posila Baníku z Varnsdorfu dala poprvé v kariéře v jednom prvoligovém utkání dvě branky a navázala na gól z minulého domácí zápasu s Hradcem Králové.

Domácí už si v závěru tři body s přehledem pohlídali. Ostrava si připsala druhé domácí vítězství v tomto ročníku, Hradec minule porazila rovněž 2:0. Na svém stadionu navíc v této sezoně ještě neinkasovala. Naopak Jihočeši venku i potřetí prohráli.

Ohlasy trenérů

Pavel Hapal (Ostrava): „Jsem spokojen, že jsme vyhráli těžký zápas. Ale první půle byla z naší strany hodně nervózní. Hráli jsme pomalu a nepřesně, hodně jsme ztráceli, neporadili jsme si s rozestavením soupeře. Pomohli jsme si jako minule střídáními, ale nebylo to jednoduché. Jsme rádi, když střídající hráči pomůžou k vítězství. Ale pořád toho musíme hodně zlepšit, hlavně zpřesnit a zkvalitnit hru, neztrácet tolik míče.“

Tomáš Zápotočný (asistent trenéra Č. Budějovic): „Rozhodl první gól. To jsme si říkali, že který tým ho dá, ten vyhraje. Byla to Ostrava, my jsme své příležitosti nevyužili, je to škoda. Do nějaké 60. až 65. minuty jsme hráli důstojnou roli. Fotbal je o chybách, o detailech a dnes byla díky Tankovi kvalitnější Ostrava. Po gólu jsme museli otevřít trochu hru a to byla voda na mlýn Ostravy. Má rychlostní typy, Ewerton byl výborný, Tanko taky výborný.“

Góly

Domácí: 64. Tanko, 73. Tanko

Hosté:

Sestavy

Domácí: Letáček – Blažek (C) (70. Ndefe), Frydrych, Pojezný – J. Juroška (63. Buchta), Tetour (63. Šín), Boula (46. Rigo), Kpozo – Kubala, Almási (46. Tanko), Ewerton.

Hosté: Janáček – Broukal, L. Havel (C), Králik, Trummer – J. Hora I (71. P. Hellebrand), Čermák, Suchan (71. Skalák) – Čmelík (60. Osmančík), Ondrášek (77. V. Hora), Adediran (60. Alli).

Náhradníci

Domácí: Hrubý, Fleišman, Rigo, Tanko, Šín, Buchta, Kaloč, Fadairo, Ndefe

Hosté: Šípoš, Skalák, Osmančík, Hellebrand, Hora, Hubínek, Alli

Karty

Domácí: J. Juroška, Ewerton, Frydrych

Hosté: Čmelík

Rozhodčí

Pechanec – Kříž, Vodrážka, VAR: Zelinka

Stadion

Městský stadion, Ostrava-Vítkovice

Návštěva

6458 diváků

Nejdůležitější momenty zápasu:

Baník - České Budějovice: Tanko skvěle načasoval náběh a sám před Janáčkem dal na 2:0
Video se připravuje ...

Baník - České Budějovice: Tanko dorazil střelu Buchty a poslal domácí do vedení, 1:0
Video se připravuje ...

Baník - České Budějovice: Střídající tank Tanko udržel na zádech Havla a narval boční síť
Video se připravuje ...

Baník - České Budějovice: Ondráškova překvapivá rána mohla poslat hosty do vedení
Video se připravuje ...

FC Baník Ostrava Vše o klubu ZDE

SK České Budějovice Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
17

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Program nadstavby Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga







Články odjinud


Články odjinud