Pavel Šťastný
26. září 2023 • 18:40

Bořil a Krejčí znají tresty za derby: kapitán Slavie dostal dvojnásobek

Vstoupit do diskuse
281
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Závěrečný hvizd ano, dohráno však ještě není. Nedělní derby mezi Slavií a Spartou (1:1) v úterý pokračovalo u disciplinární komise. Jan Bořil a Ladislav Krejčí, kapitáni obou týmů, už znají trest za potyčku v závěru utkání. První z nich si nezahraje čtyři soutěžní zápasy, jeho protějšek dostal poloviční distanc. „U Bořila se jednalo i o udeření,“ vysvětlil šéf komise Richard Baček. Slavia se proti verdiktu odvolá, což potvrdil šéf klubu Jaroslav Tvrdík.



Jan Bořil a Ladislav Krejčí se koncem vypjatého nedělního derby dostali do křížku, vzájemně se drželi, za což od rozhodčího Ladislava Szikszaye dostali červené karty. Tím svár lídrů pražských „S“ neskončil, pokračoval v úterý před disciplinární komisí pod vedením Richarda Bačka.

Oba kapitáni na sebe vůbec nenarazili. Krejčí dorazil k řízení už s dvacetiminutovým předstihem po boku ředitele komunikace Sparty Ondřeje Kasíka a vedoucího mužstva Letenských Miroslava Baranka, který byl v neděli po strkanici obou střídaček rovněž vyloučen.

Jednání startovalo o půl páté, zástupci Slavie se dostavili na čas. Bořilovi dělal doprovod sportovní manažer A-týmu Přemysl Kovář a Pavel Řehák, další potrestaný hříšník derby.

Čekání na verdikty se oproti plánu výrazně protáhlo. Po dvouhodinovém jednání dostal nejvyšší trest Bořil. Kapitán „sešívaných“ si nezahraje čtyři soutěžní utkání, Krejčí si vyslechl poloviční distanc. Komise posoudila konflikt jako tělesné napadení, v tom případě mohla pro oba hráče uvažovat o trestu až na osm zápasů.

„Disciplinární komise při hodnocení přihlédla k celému průběhu konfliktu a zhodnotila, že u hráče Krejčího se jednalo primárně o držení a cloumání, zatímco u hráče Bořila se jednalo i o udeření a to i ve vztahu k hráči Haraslínovi,“ uvedl šéf komise Baček.

Anketa

Jsou tresty pro Jana Bořila a Ladislava Krejčího adekvátní?

ANO
NE

Po sedmé hodině večerní jako první opustili budovu LFA zástupci Slavie. Po konci jednání si připravili vyjádření, okamžitě měli jasno. Klub s verdiktem nesouhlasí a odvolá se.

To záhy potvrdil i šéf Jaroslav Tvrdík. „Nesouhlasíme se závěry KR FAČR. Nerozumíme bezprecedentnímu časovému a procesnímu postupu FK FAČR a vyneseným rozhodnutím,“ napsal na sociální síť X, dříve Twitter.

Slavia argumentovala, že Bořil podle předložených podkladů emotivní konflikt v závěru utkání nevyprovokoval. „Pokud komise přistoupila k takovému trestu u našeho hráče, měla k němu přistoupit u všech hráčů, kteří byli do konfliktu zapojeni,“ vysvětlil před novináři šéf strategické komunikace klubu Jakub Splavec.

Proti tomu logicky bojovali Letenští. A vzhledem k výši trestů (zatím) uspěli. „Snažili jsme se poukázat na to, že závažnost disciplinárního deliktu je nesrovnatelná v našem případě a v případě zástupců Slavie. Verdikt v tuto chvíli reflektuje náš názor,“ uvedl ředitel sparťanské komunikace Kasík s tím, že o možnosti odvolání se s vedením zatím nebavil. „Byla naplněna představa, se kterou jsme sem šli,“ doplnil.

Nižší sankci si totiž od komise odnesl i vedoucí mužstva Baranek, jenž na střídačce bude chybět jedno soutěžní utkání a dostal pokutu deset tisíc korun. Řehák, asistent trenéra Slavie, vynechá dva zápasy a zaplatí čtyřicet tisíc korun.

Hříšníci před disciplinárkou. Příchody Krejčího a Bořila do sídla LFA
Video se připravuje ...

„U pana Řeháka je potřeba zmínit, že na hřiště vběhl jako první a především neoprávněně po vyloučení sáhl na čtvrtého rozhodčího, což považujeme za naprosto nepřijatelný akt, který nemá ve fotbalových zápasech co dělat,“ poznamenal Baček a dodal: „Navíc je v recidivě, protože byl v posledních dvou letech již potrestán.“

Tím derby pražských „S“ číslo 308 ovšem ještě zdaleka není u konce. Disciplinární komisi bude ležet na stole ještě nejméně týden. Baček a spol. totiž zahájili řízení se Slavií i Spartou. Letenští se provinili nesportovním chováním fanoušků, kteří vhodili dělbuchy mezi sedící fanoušky rivala. Samozřejmostí byly vulgární pokřiky i pyrotechnika. Zpovídat se bude také Slavia.

„Tohle bylo nejhorší utkání za patnáct let ve Spartě, které jsem absolvoval, a bylo potřeba disciplinární komisi říct, jaký byl celý kontext nedělního derby,“ uvedl Kasík. „Uznáváme naši odpovědnost za průběh derby, včetně mojí osoby. Pro budoucnost fotbalu však chceme diskutovat o příčinách a okolnostech,“ prohlásil za druhou stranu Tvrdík.

Jaké tresty oběma klubům hrozí, dosud není jisté. V jejich případě se komise teprve seznámila se skutečnostmi a verdikt vynese patrně za týden.

Pro trenéry obou „S“ je však podstatné, na jak dlouhou přijdou o kapitány. I když si první čárku z trestu odškrtnou už ve středu v zápasech domácího poháru, Krejčí bude Spartě chybět v sobotním ligovém šlágru s Plzní.

Složení Odvolací komise FAČR

Jan Malý (předseda)
Petr Konečný (místopředseda)
Richard Beneš (člen)
Martin Kristýn (člen)
Martin Říha (člen)
Jan Staněk (člen)
Pozn.: Martin Říha je zároveň generálním ředitelem Slavie, z řízení tohoto případu by měl proto být vyloučen.

Vstoupit do diskuse
281

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud