Bartoloměj Černík
4. prosince 2023 • 17:00

Titul může Slavii zajistit přímo Ligu mistrů. Proč nebude fandit Šachtaru?

Vstoupit do diskuse
28
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slávisté se v probíhající sezoně dostali do nečekané, ale velice komfortní situace. Kombinace jejich vlastních výborných výkonů v Evropské lize, klubového koeficientu a mizérie některých zahraničních celků totiž znamená, že by se Pražané mohli do Ligy mistrů kvalifikovat napřímo už v tomto ročníku. Co je k tomu potřeba? Skončit první ve FORTUNA:LIZE a zároveň doufat, že některé týmy na titul ve svých soutěžích nedosáhnou – především Šachtar Doněck.



Jak se Slavia k této šanci dostala, když je dopředu avizované, že český mistr přímo do Ligy mistrů nepostupuje? Ve hře je totiž (skoro jako každý rok) jedna vstupenka, která zůstává volná, pokud se vítěz Ligy mistrů kvalifikuje do milionářské soutěže z vlastní ligy. Kdo se o toto místo popere, nerozhoduje v této sezoně evropský koeficient zemí, ale koeficient samotných klubů působících v ligách mimo elitní evropskou desítku.

Jelikož si „sešívaní“ udělali v klubovém žebříčku UEFA za poslední sezony slušný bodový polštář, patří mez pár vyvolených i oni. Před Pražany, kteří v posledních pěti letech nasbírali 48 bodů, jsou v tabulce uchazečů o přímý postup dva celky – ukrajinský Šachtar Doněck (63 bodů) a švýcarská Basilej (52 bodů). Na záda Slavii dýchá Dinamo Záhřeb (45 bodů) a Kodaň (44 bodů).

Přímý postup bude mít celek s nejvíce body. Jaký je ale háček? Musí se zároveň stát mistrem ve své soutěži. To prakticky vylučuje ze hry Basilej, která je ve švýcarské lize předposlední.

Slavia se tak primárně musí soustředit na vlastní zisk titulu, důležité ale bude i sledovat výkony Šachtaru Doněck v domácí lize a fandit jeho soupeřům. V koeficientu Trpišovského družina Ukrajince už těžko předežene, pokud ale ovládne poslední zápas ve skupině, díky čemuž ji vyhraje, přičte si dalších 6 bodů a rázem bude mít na druhém místě fronty uchazečů o přímý postup slušný náskok.

Takže ještě jednou přehledně. Co se musí stát, aby slávisté vybojovali už letos přímý postup do Ligy mistrů?

1. Vítěz Ligy mistrů se do soutěže musí kvalifikovat z vlastní soutěže.

2. Slavia se musí stát českým mistrem.

3. Šachtar Doněck se nesmí stát ukrajinským mistrem.

4. Slavia musí sezonu skončit s vyšším koeficientem než Dinamo Záhřeb a Kodaň, případně se tyto týmy nesmí stát mistry ve svých zemích.

Pražany může situace v polovině ukrajinské ligy naplňovat optimismem, zatím ale jen mírným. Šachtar je čtvrtý, pokud ale vyhraje své dva odložené zápasy, přesune se na první místo.

Všechny tyto změny souvisí se změnou formátu, který v Lize mistrů proběhne od příští sezony. Základní skupiny nahradí jedna velká skupina o 36 týmech, kde každé mužstvo čeká osm zápasů s osmi různými soupeři. O tom, zda bude součástí této veletabulky i Slavia, se rozhodne především v Česku, ale i na Ukrajině.

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
28

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud