Pavel Kalouš
28. dubna 2012 • 05:00

VIDEO: Já a Němec? Jsem hrdý Čech, říká Michal Kadlec

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z LEVERKUSENU | Stačí, aby si bezchybnou němčinou v restauraci objednal „spezi“, v Německu populární mix coly a pomerančové limonády, a hned máte jasno: z Michala Kadlece je po čtyřech sezonách v Leverkusenu napůl Němec. „Němec jsem maximálně z jedné třetiny,“ upřesňuje se smíchem Kadlec.



„Jsem samozřejmě Čech a jsem na to hrdý. Ale když mi bylo deset dvanáct, byl jsem víc Němec než Čech. Dokonce jsem česky ani moc neuměl, musel jsem se češtinu znovu učit,“ dodává.

Když dal v létě 2008 sbohem Spartě a zamířil na západ Německa, byl to pro něj vlastně návrat domů. A to doslova. V zemi západních sousedů vyrůstal jako syn slavného obránce Kaiserslauternu Miroslava Kadlece až do svých dvanácti let.

„Německo je pro mě druhý domov,“ neskrývá. „Vyrůstal jsem tady, mám tady kamarády. Když se dívám na německou televizi, je to pro mě stejné, jako když vy koukáte na českou. Německá slova mi naskakují sama. Německo ke mně asi patří.“

Už čtyři roky obléká dres Leverkusenu, ale každý den se ve služebním mercedesu vrací do dvacet kilometrů vzdáleného Kolína nad Rýnem, kde bydlí. V moderním bytě na břehu Rýna, z jehož terasy máte na dohled i historické centrum Kolína.  

Deník Sport na návštěvě u Michala Kadlece v Leverkusenu a Kolíně nad Rýnem, kde bydlí
Video se připravuje ...

Nebýt incidentu z minulého víkendu, při kterém ho napadli zdejší fotbaloví fanoušci a zlomili mu nos, připomínalo by jeho německé angažmá dokonalou idylku. Ani tahle příhoda, ke které došlo pár dní po návštěvě deníku Sport, však nemůže změnit jeho názor.

Tím spíš, že se v Německu vypracoval na jednoho z nejlépe hodnocených – a také placených – levých beků v bundeslize. „Ale známější je tady přece jen stále ještě táta. Má z bundesligy titul, vyhrál pohár. Ale já stejně nijak netoužím, aby mě lidé na ulici poznávali,“ mávne rukou.

Paradoxně největší pozornosti se mu dostalo letos v zimě, byť jinak než by si přál. Vzpomínáte? Při utkání Ligy mistrů se údajně pohádal se spoluhráčem Manuelem Friedrichem o dres Lionela Messiho a kauza z toho byla v celém Německu.

Když se teď ve svém bytě chlubí sbírkou dresů, dodnes cítí křivdu. „Vůbec jsme se o dres nehádali, byla to kravina. Udělali z nás blbce. Ten dres měl pro mě cenu, ale tím, že jsme ho dali na charitu, nakonec asi posloužil lépe,“ dodává s úsměvem Kadlec.

Michal Kadlec doma v Kolíně nad Rýnem se svou sbírkou dresů
Michal Kadlec doma v Kolíně nad Rýnem se svou sbírkou dresů

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud