29. srpna 2014 • 22:09

Formát Evropské ligy se změní. České týmy si tím ale pohorší

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalová Evropská liga od příští sezony lehce mění svůj formát. Zatímco dosud přímo do základních skupin postupoval jen obhájce a šest celků z nejsilnějších lig, nyní bude mít jistotu účasti ve skupinách hned 16 týmů.



Přímo do skupin tak postoupí vítězové národních pohárů z prvních 12 lig Evropy, tři týmy, které se umístí na pátém místě v prvních třech nejsilnějších ligách a čtvrtý tým ze čtvrté ligy podle koeficientu.

Z předkol tak do hlavní fáze postoupí jen 22 nejlepších celků oproti dosavadním jednatřiceti. Zbylých deset zástupců určí neúspěch v play off o Ligu mistrů. To znamená, že pro české celky se sníží procentuální šance na postup, na druhou stranu by však v předkolech mělo ubýt papírově nejsilnějších soupeřů z elitních lig.

Česká liga momentálně figuruje v žebříčku UEFA na 14. místě a na dvanácté Turecko, které drží poslední příčku znamenající jistotu přímé účasti vítěze poháru v Evropské lize, ztrácí 1,5 bodu. Ve hře má navíc už jen Spartu, zatímco Turecko stále reprezentují tři kluby. Minimálně v příštích dvou sezonách tak na přímý postup těžko dosáhne.

Změnou je i to, že pokud se vítěz domácího poháru kvalifikuje do Ligy mistrů, jeho místo v Evropské lize nezaujme jako dosud poražený finalista v poháru, ale o jedno místo se zvýší počet postupujících z ligy.

Vítěz Evropské ligy bude mít rovněž jistotu, že si v následující sezoně zahraje Ligu mistrů. Přímo do skupin půjde v případě, že šampion Ligy mistrů se do následujícího ročníku kvalifikuje přes ligovou soutěž. V opačném případě půjde vítěz Evropské ligy do play off o LM. Kvůli tomu nově může do hlavní fáze LM postoupit až pět týmů z jedné země, dosud to byly jen čtyři.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud