11. května 2019 • 04:50

Finále za trest: Málo lístků pro Arsenal a Chelsea i složité drahé lety

Autor: mck, ros
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Prokázaly letošní nadvládu anglických týmů v pohárových soutěžích. Chelsea a Arsenal ve čtvrtek postoupily do finále Evropské ligy, kluby z jednoho města se tak o trofej porvou v tisíce kilometrů dalekém Baku. Příznivcům obou mančaftů komplikuje situaci nekomfortní doprava do metropole Ázerbájdžánu a hlavně nízký počet lístků uvolněný oběma fanouškovským táborům. Především Gunners usilovně lobují za větší porci vstupenek.



Je to velký paradox. Oba kluby totiž sídlí de facto v sousedství. Stadiony Arsenalu a Chelsea dělí necelých 13 kilometrů, finále Evropské ligy však anglické týmy sehrají v ázerbájdžánském Baku. Pěkně daleký výlet zájemce vyjde přibližně na 1000 liber (bezmála 30 tisíc korun).

Derby v azylu u Kaspického moře, které je od Londýna vzdálené 4500 km, přináší několik zádrhelů. Jedním z nich je neexistující přímé letecké spojení. Fanoušci tak mohou buď zvolit cestu do ještě vzdálenější Saudské Arábie (Rijád) nebo Iráku (Bagdád). Druhou nejlepší variantou se jeví let do Istanbulu či Kyjeva, kde budou muset vyčkat na na další spoj. Cesta by však v tomto případě trvala déle než 10 hodin.

Přesto je o vyvrcholení soutěže, které se odehraje 29. května, velký zájem. Nicméně enormní množství čekatelů, zdá se, nebude možné uspokojit. Každý tým na moderní olympijský stadion obdržel pouze 6000 vstupenek.

Pro srovnání – na finále Ligy mistrů dostal Liverpool i Tottenham k dispozici 16 613 lístků. Přitom ázerbájdžánský stánek má dokonce o 700 míst větší kapacitu (68 700 sedadel) než madridská aréna Wanda Metropolitano, kde vyvrcholí Champions League.

Emotivní radost hráčů Chelsea po postupu do finále Evropské ligy
Emotivní radost hráčů Chelsea po postupu do finále Evropské ligy

Unie evropských fotbalových asociací v únoru přiznala, že bude do volného prodeje v Baku uvolněno 37 500 lístků. Mimo vstupenky, které připadly přímo klubům, dostanou zbylá místa funkcionáři, partneři a novináři.

„Byli jsme o situaci s počtem lístků informováni," komentoval Arsenal. „Aktuálně jsme uprostřed jednání s UEFA. Jednoznačně chceme, aby lístků pro naše fanoušky bylo víc. Jsou tu tisíce příznivců, kteří mají sezonní permanentky a jsou s námi v průběhu celého roku, ale na závěrečný vrchol se nedostanou," dodali v oficiálním prohlášení zástupci Gunners.

Samotná cena vstupenek byla klubem stanovena na 26, 43, 78 a 121 liber podle lokace sedaček (775 korun -  3610 korun). Chelsea bude svá místa prodávat v rozmezí 17 až 95 liber (507 korun - 2834 korun). The Blues se opírají o možnost speciálního denního výletu, který stojí 979 liber (29 208 korun), ale takovou možnost budou moct využít pouze fanoušci Chelsea.

Angličtí fanoušci budou zároveň potřebovat víza. Nutnost ke vpuštění na území země je potřeba vyřídit včasně, získané doklady budou platné 19 dní. Uděleny ale nemusí být ofenzivnímu záložníkovi Arsenalu Henriku Mchitarjanovi kvůli politické situaci mezi hostitelskou zemí a jeho rodnou Arménií. 

Zarážející skutečností je, že Chelsea absolvovala v minulé sezoně stejný výjezd k utkání s Karabachem hrajícím na stejném stadionu. Tehdy jednoho fanouška vyšel na 400 liber (11 934 korun), nyní je cena téměř třikrát vyšší.

Zdá se tak, že finálový duel, který se odehraje 29. května v 21 hodin (CET), bude pro oba tábory spíš utrpením než fotbalovým svátkem...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud