20. září 2019 • 04:50

Slovanu v EL fandily jen děti, viděly triumf a další šílený kiks Kariuse

Autor: krm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mělo se hrát zcela bez diváků. Bratislavský Slovan ale navzdory trestu od UEFA našel řešení, jak úvodnímu duelu Evropské ligy proti Besiktasi Istanbul zajistit alespoň nějakou atmosféru. Regule totiž umožňují pustit na stadion děti do 14 let. A těch na Tehelné pole přišlo víc než šest tisíc! Během zápasu byly slyšet, Slovan tureckého soupeře porazil 4:2. Zápas nabídl i další obrovskou chybu brankáře Lorise Kariuse.



Slovenský mistr byl potrestán za politické a nenávistné projevy fanoušků v duelu druhého předkola s kosovským Feronikeli. Slovan se proti uzavření tribun odvolal, u UEFA ovšem neuspěl. A tak sáhl k jiné variantě.

Na zápas pozval děti z fotbalových klubů a základních škol z celé země, vstup byl navíc zdarma. Podmínky? Stačilo jen s předstihem požádat o volné vstupenky na e-mailové adrese. Na deset dětí připadal jeden dospělý jako doprovod, každý mladý fanoušek si ještě mohl zdarma vyzvednout čaj s medem.

„Vnímám negativně, že budeme hrát před menším počtem lidí. Snad děti, které přijdou, přenesou svou energii i k nám na hřiště a podpoří nás tak, že trest nebude tolik citelný,“ věřil před zápasem kouč domácího celku Ján Kozák mladší.

Jak to na Tehelném poli vypadalo? Úplné ticho rozhodně nebylo. Děti v hledišti o sobě daly vědět, takřka kompletně zaplnily spodní část protilehlé tribuny. Byť se samozřejmě nedokázaly vyrovnat kulise, kterou umí vytvořit zaplněný stadion. Vyloženě dětské publikum ve čtvrtek mimochodem sledovalo i souboj Partizanu Bělehrad s Alkmaarem (2:2), srbský klub také čelí trestu. Sparta ke stejnému kroku v předkole proti Trabzonsporu nesáhla z důvodu obav o bezpečnost dětí.

Slovan Bratislava na Tehelném poli podporovalo dětské publikum
Slovan Bratislava na Tehelném poli podporovalo dětské publikum

Ty v Bratislavě se už ve čtrnácté minutě mohly radovat z nečekaného vedení Slovanu. Výrazně se o něj přičinil brankář Besiktase Loris Karius. Ano, ten Karius, který se během své kariéry zatím nejvíc proslavil obrovskými hrubkami ve finále Ligy mistrů. Jeho Liverpool v květnu 2018 podlehl Realu 1:3 a německý brankář soupeři v podstatě daroval dva góly.

Teď si do sbírky kiksů může přidat další. A zase stál za to. Karius nepochopitelně vyběhl za nakopnutým míčem daleko před pokutové území, špatně odhadl jeho odskok a balon jen hlavou prodloužil za sebe. Aby toho nebylo málo, v komickém výskoku ještě sestřelil parťáka z obrany Rebocha. Pohotový Andraž Šporar neměl problém uklidit míč do odkryté brány.

Naneštěstí pro Slovan však utkání nenabídlo jediný kuriózní moment. Besiktas brzy vyrovnal z penalty a v nastavení první půle se dostal i do vedení. Přitom ani nemusel vystřelit na bránu. Prudký centr N´Koudoua srazil do vlastní brány bulharský stoper Božikov, brankář Greif neměl nárok.

Druhý tým slovenské ligy však ještě předvedl velký obrat. V osmapadesáté minutě se podruhé v zápase trefil Šporar, když propálil Kariuse střelou na bližší tyč a srovnal. Překvapivý výsledek se zrodil v nastavení. Nejprve po rohu udeřil úplně volný Ljubičič, triumf domácích vzápětí stvrdil Moha. 4:2!

Slovan tak hned po úvodním zápase má víc bodů než při své poslední účasti v EL, před pěti lety nasbíral jen šest porážek (včetně dvou se Spartou). Ve druhém utkání skupiny K podlehl Wolverhampton Braze 0:1.

Góly

Domácí: 14. Šporar, 58. Šporar, 90+3. Ljubicić, 90+4. Moha

Hosté: 29. Ljajić, 45+1. Božikov (vl.)

Sestavy

Domácí: Greif – Medveděv, Abena, Božikov (C), De Marco – Rabiu (88. Bajrić), de Kamps (82. Ljubicić), Holman – Dražić (76. Daniel), Šporar, Moha.

Hosté: Karius – Douglas, D. Vida (C), V. Ruiz (74. Hutchinson), Rebocho – Diaby (79. Lens), Toköz, Alnaní, Ljajić, NKoudou (82. Yalcın) – Nayir.

Náhradníci

Domácí: Ljubicić, Šulla, Strelec, Nono, Daniel, Suchockij, Bajrić

Hosté: Yuvakuran, Yalcın, Hutchinson, Uysal, Lens, Gönül, Erkin

Karty

Domácí: de Kamps, Ljubicić

Hosté: V. Ruiz, Ljajić

Rozhodčí

Tohver – Koiv, Härsing (EST)

Stadion

Národný futbalový štadión, Bratislava

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud