Jakub Dvořák
29. října 2020 • 13:08

Sivok radí Spartě, jak na Zlatana: Bez respektu! Vzpomněl na hádku

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pět centimetrů mu schází do dvou metrů. Pět kilo a vážil by metrák. Tělo poseté kerkámi, samý sval. Horkokrevné bosenskochorvatské kořeny. A k tomu černý pásek v taekwondu. Ne, to není balkánský nájemný zabiják. Nýbrž profil Zlatana Ibrahimovice. Švédské ikony, kterou dnes v Miláně zkusí zkrotit Sparta. „Má velmi dobré krytí míče, koncovku, zapojuje se do konstrukce hry. Čeká nás nejlepší útočník AC,“ povzdychl si kouč Pražanů Václav Kotal.



Tábor Letenských je z největší hvězdy Rossoneri paf už od samotného losu Evropské ligy. A hrůzu nahání i jeho dosavadní bilance. Vždyť v posledních pěti soutěžních duelech Ibrahimovic vstřelil už sedm branek. Nezastavil jej zákeřný COVID-19 ani obránci Interu či AS Řím. Sparťané by snad byli radši, kdyby se dnes San Siru obloukem vyhnul.

„Zda bude hrát? Uvidíme. Máme náročný program a potřebujeme hráče pošetřit na neděli. Zlatan by chtěl odehrát všechny duely,“ mlžil před zápasem trenér domácích Stefano Pioli.

ZLATAN IBRAHIMOVIC

v sezoně 2020/21

zápasy: 5
minuty: 426
góly: 7
asistence: 0

Podle zdrojů z Apeninského poloostrova by však nejlepší střelec Serie A měl být v základní sestavě. A tak se stoperské duo Ondřej Čelůstka, David Lischka má na co těšit. Kdo Zlatana umravnit zkusil, se zlou se potázal. „Jít s ním do souboje, bylo jako rozeběhnout se proti zdi. Do toho furt mluví a zní jako Terminátor,“ postěžoval si jeden z obránců anglického Northamptonu, když jej potkal v pohárovém utkání ještě v dresu Manchesteru United.

Své o něm ví i Tomáš Sivok. Na horkou hlavu z Malmö narazil s reprezentací v přátelském utkání. I když přátelském… „Začal na mě sprostě křičet, ať jsem zticha,“ vypráví Sivok historku, jak se zastal Vladimíra Daridy, kterému Ibrahimovic naložil loktem a sudí to přehlédl. „Omylem jsem na něho poté šlápl a bylo zle - chytil mě za krk, odhodil mě a vyhrožoval, že mi udělá tohle a tohle,“ vzpomíná na čtyři roky starý incident.

O pár minut později mohl český obránce u lajny odehrát snadný balon na dva doteky. Jenže Ibra byl v závěsu. „Radši jsem to vzal z první. Hned se mi smál, že jsem se z něj podělal. Samozřejmě jsem moc dobře věděl, že by mě dohrál a dostal bych nařezáno,“ usmívá se Sivok.

Sparťanský trenér Kotal je klidný. „Myslíte, že se naučil nějaká naše slova, aby provokoval v češtině? To jsem zvědavý. Určitě se kluků zeptám,“ rozesmál se na tiskové konferenci. Pak zvážněl. „Zvládli jsme se udržet s Lille, kdy nám sudí jednoho hráče vyloučil. Kluci věděli, jak se mají chovat. A věřím, že se nenechají vyprovokovat k nějakým faulům a budou se koncentrovat na svůj výkon.“

Podobný recept doporučuje i Sivok. Na strach ať sparťané zapomenou. „Je to obrovsky náladový hráč. Takové musíte bránit spíš týmově, než na něj mít osobku. Obránci musí být u sebe a záložníci odvést černou práci. Lítat kolem něj jako včely. Bez respektu. Jakmile bude šance ho dohrát, musí to udělat. Ale musí počítat s tím, že jim to bude chtít nějak vrátit. Je mu 39 let, má dostatek zkušeností na to, aby vám v souboji naložil tak, aby to nebylo tolik vidět, ale tak už to s ním prostě chodí,“ krčí rameny bývalý zadák Letenských.

Tomáš Sivok radí Spartě, jak na Zlatana
Tomáš Sivok radí Spartě, jak na Zlatana

Góly

Domácí: 24. B. Díaz, 57. Leao, 67. Dalot

Hosté:

Sestavy

Domácí: Tătăruşanu – Calabria (67. Conti), Kjaer, A. Romagnoli (C) (80. Duarte), Dalot – Binnásir (80. Kessié), Tonali – Krunić (88. Maldini), B. Díaz, Castillejo – Ibrahimović (46. Leao).

Hosté: Heča – Sáček, Čelůstka, Lischka (80. Plechatý), Matěj Hanousek – Vindheim, Pavelka, Dočkal (C) (90. Patrák), Trávník (80. Karabec), Ladislav Krejčí st. (63. Moberg Karlsson) – Juliš (63. Kozák).

Náhradníci

Domácí: Çalhanoğlu, Colombo, Duarte, Donnarumma, Hernández, Conti, Kalulu, Kessié, Maldini, Leao, Saelemaekers

Hosté: Kotek, Nita, Karabec, Moberg Karlsson, Kozák, Plechatý, Polidar, Plavšić, Patrák, Vitík

Karty

Hosté: Dočkal, Lischka, Pavelka

Rozhodčí

Özkahya – Ersoy, Satman (vš. Turecko)

Stadion

Stadio Giuseppe Meazza (San Siro), Milán (82 955 míst)

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud