Jiří Fejgl
30. listopadu 2023 • 13:40

Jarabinský trénoval Betis i Spartu: precizní a přísný, změnilo ho bago

Autor: Jiří Fejgl
Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vedl Spartu i Betis, čtvrteční soupeře v Evropské lize. Jaký byl Jozef Jarabinský, nyní devětasemdesátiletý muž, trenér? Není jich přehršel, navíc se na ně postupně (a neprávem) zapomíná. Vždyť kdo dnes tuší, že Ladislav Kubala vedl slovutnou Barcelonu či Čestmír Vycpálek Juventus? Českoslovenští trenéři v největších zemích nejsou v kurzu.



I proto je třeba brát angažmá Jozefa Jarabinského v Betisu. Kouč vedl klub ze Sevilly v sezoně 1991/92 ve druhé lize. „Pan Jarabinský byl velký trenér,“ přikývne také Martin Frýdek, elegantní záložník, jenž pod tvrdým koučem kopal na Letné v sezoně 1994/95, kdy rudí získali titul i kvůli jednomu tajnému tahu.

A také nečekanému. Do jarního derby vytáhl z manažerské kanceláře Jozefa Chovance. „Ani my jsme nic nevěděli. Fakt, jinak by se to profláklo,“ dušuje se Frýdek. „V Edenu jsme koukali, když si Pepa začal vybalovat věci. Ani s námi netrénoval, jen se šel proběhnout, když vedení hrálo fotbálek,“ usmívá se.

Jarabinský nasadil Chovance jako psychologickou zbraň, i když nebyl fyzicky nachystaný. A nic takového trenér nebyl ochotný přijmout. Tedy s výjimkou tohoto případu.

„Byl vždycky přísný, precizní. Měl rád Pavla Nedvěda, který jednu dobu nejedl maso. My, odkojení knedlíky, jsme se divili, trenér ho podporoval. Ale pak se na soustředění v Rakousku skácel,“ vybavuje si Frýdek. „Ale pan Jarabinský neustoupil. Když jsme vyhráli titul, šlo se do hospody U Pivrnce. Každý si dal smažák, knedlo-vepřo, on pstruha. Koukali jsme na něj, jestli to myslí vážně,“ vypráví. „Myslel,“ ujistí.

Nebylo divu, že v té době poletovaly kabinou pokuty. Parta kolem Horsta Siegla, Frýdka, Jiřího Novotného a dalších se ráda bavila. O tom se moc dobře vědělo. „Museli jsme to trochu omezit,“ vzpomíná záložník. Ostatně se Sieglem se dostal do sporů při dalším návratu na Letnou na začátku tisíciletí.

Přitom sám Jarabinský vyprávěl, že ne vždy byl takový pes na hráče. Změnil se až při prvním angažmá ve Spartě na konci osmdesátých let. V bagu mu totiž naložil raubíř Tomáš Skuhravý, kouč odkulhal a řekl si: „Musím si držet odstup.“

I proto byl úspěšný. Prosadil se v zahraničí, především v Turecku je trenérským pojmem. V Česku má ostatně v životopise celou velkou trojku - vedle Sparty i Slavii s Baníkem. „Měl perfektní tréninky a mužstvo připravil takticky. Nespokojení byli jen náhradníci, protože nerad sahal do sestavy. Já jsem naštěstí patřil do jeho jedenáctky vyvolených,“ upozorňuje Frýdek.

Do té patřili v Jarabinského časech v Betisu i tři Češi. Michal Bílek už v týmu působil před trenérovým příchodem, po něm dorazili Alois Grusmann a Roman Kukleta. „Udělali jsme tam takovou českou kolonii. Trenér musel po půlroce odstoupit, protože se nám nedařilo v některých částech sezony. Betis nebral nic jiného, než že se musí postoupit,“ vzpomíná Grusmann, že krajanská spolupráce nějaký čas fungovala.

Nepostup však zapříčinil, že se grupa rozpadla. Po Jarabinském zmizeli z Betisu také všichni tři hráči.

Očima Martina Frýdka: mráz může pomoct

„Sparta vždycky bere na venkovní zápasy dva kluky ze Staré gardy. S Jirkou Novotným jsme měli štěstí, že jsme byli právě na Betisu, na prvním zápase, kde sice Sparta prohrála 1:2, ale hlavně z prvního poločasu jsem byl úplně nadšený.

Takhle jsme ji snad ještě hrát neviděl. Škoda, že si nechali po chybě vyrovnat, přitom místo toho mohla jít do dvoubrankového vedení. Ve druhé půli Betis začal napadat rozehrávku ve třech, bylo to těžší.

I tam bylo vidět, že jde Sparta nahoru. Je neskutečné, že má každý zápas vyprodáno, my jsme to měli na poháry, ne derby a možná na konci sezony, když se hrálo o titul. Zvedlo se jim sebevědomí, mají natrénováno, jsou schopní Betis zaskočit. Třeba jim pomůže i počasí. V Seville nám říkali, že to je snad nejteplejší místo v Evropě, tady bude mrznout.“

AC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

Skupina C

Z V R P Skóre B
1. Rangers 6 3 2 1 8:6 11
2. Sparta 6 3 1 2 9:7 10
3. Real Betis 6 3 0 3 9:7 9
4. Aris Limassol 6 1 1 4 7:13 4

Vstoupit do diskuse
5

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud