Jan Podroužek
13. prosince 2021 • 18:08

Sparta a Slavia: dvakrát PEKLO! Láká atmosféra, Trpišovský má, co chtěl

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Chtěl to, má to mít. Jindřich Trpišovský už ve čtvrtek večer po postupovém utkání v Berlíně prohlásil, že by třeba rád do Istanbulu na Fenerbahce. Právě tohoto soupeře pak los předkola play off Konferenční ligy Slavii přihrál. Čeká se peklo v proslulém kotli, kde visí transparenty „Nepřetržitá neochvějná podpora“. A Sparta? Partizan Bělehrad, to jsou zase proslulí bělehradští fanatici Grobari. Česky… Vy víte co. Pokud samozřejmě běsnou atmosféru vůbec dovolí hygienická opatření.



Pavel Vrba může o svých zkušenostech nabytých ve Viktorii Plzeň obsáhle vyprávět. O obou soupeřích. Fenerbahce poznal na jaře 2013, kdy s ním těsně vypadnul v osmifinále Evropské ligy. Proti Partizanu byl zase úspěšný a dostal se přes něj před necelými čtyřmi roky mezi nejlepších šestnáct ve stejné soutěži.

Zrovna proti srbskému soupeři si střihne repete. Předchozí souboj s Vrbovým výběrem si pamatuje například trojice Saša Zdjelar, Slobodan Uroševič a veterán z obrany Bojan Ostojič, kterému už tenkrát bylo 34 let.

„Partizan každý rok v domácí soutěži bojuje o titul, aktuálně vede s výbornou bilancí srbskou ligu. Obecně dostávají poměrně málo branek, střelecky se mu přitom například na domácí scéně opravdu hodně daří. Je to tým poskládaný většinově z domácích hráčů. Respektujeme sílu soupeře, ale přejeme si postoupit do další fáze soutěže,“ vyhlašuje pro klubový web zkušený kouč Sparty, kterému sebevědomí nechybí možná i díky dobré plzeňské zkušenosti.

„Přál jsem si Partizan kvůli fanouškům. Když zbývalo těch posledních pět týmů, tak jsem měl jasno, chci tu atmosféru zažít,“ říká Ladislav Krejčí mladší.

„Čekají nás asi dost vyhrocené zápasy, prostředí tam asi bude hodně divoké, máme se na co těšit,“ doplňuje ho brankář Dominik Holec.

Řeč je o Grobarech, bez nadsázky militantních příznivcích Partizanu, kteří jsou proslulí krvavými  střety se svými úhlavními nepřáteli z Delije, příznivci Crvene Zvezdy, ale i s policií. Někteří členové fanatického fanouškovského sdružení sedí ve vězení za organizovanou trestnou činnost, jiní za napadení, ublížení na zdraví…

Peklo ale čeká i na Slavii. Ta si ústy svého kouče Fenerbahce Istanbul vysnila. Tak ho má. Vrátíme-li se do jara 2013, ještě před dvojzápas s Vrbovou Viktorií Plzeň, oddanost fanoušků tureckého klubu nejlépe doložíme událostmi spojenými s utkáním v Borisově.

Hrálo se bez hostujících diváků, přesto na hrací plochu, přímo na domácí lavičku doplachtila na malém padáčku světlice. V jednu chvíli jich vyhodili příznivci Fenerbahce, kteří zápas sledovali na obrazovce vedle stadionu, do vzduchu tisíce. A ta jedna se hezky ujala.

„Jsem hodně spokojený! V osudí byla řada klubů, se kterými jsme se už potkali. Fenerbahce jsme chtěli kvůli jejich historii, je to obrovský klub, patří mezi tři nejslavnější v zemi. S krásným stadionem a neskutečnými fanoušky. Je to pro nás velká výzva,“ raduje se z losu pro klubový web kouč Slavie Jindřich Trpišovský.

Jeho tým narazí i na známé tváře – na českého reprezentanta Filipa Nováka, který hraje v obraně Fenerbahce. A největší hvězdou je Mesut Özil, kapitán a bývalá opora Realu Madrid nebo Arsenalu.

„Mají v kádru opravdu skvělé hráče,“ kýve hlavou Trpišovský a přidává jména jako Luiz Gustavo nebo José Sosa.

„Byl to jeden z mých tří týmů, které jsem si vytipoval kvůli zázemí, které mají, i kvůli fanouškům,“ přidává záložník Lukáš Masopust .

Snad to s tou atmosférou kvůli opatřením vyjde. Hraje se v únoru.

Fenerbahce–Slavia
první zápas 17. února v Istanbulu 
odveta 23. února v Praze

Sparta–Partizan
první zápas 17. února v Praze
odveta 23. února v Bělehradě

AC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina H
Články odjinud


Články odjinud