11. prosince 2021 • 04:30

Vysvědčení za Evropu: Slavia za dva, co zlobilo Spartu a Jablonec?

Vstoupit do diskuse
27
  • Video se připravuje ...

    Jeden, který postoupil. Druhý, jenž se zastavil o patro níž. A třetí s definitivní pohárovou stopkou. Slavia, Sparta a Jablonec za sebou mají účast ve skupinách evropských soutěží, každý s rozdílným výsledkem. Téměř premiantem je podle hodnocení deníku Sport Slavia, která za sebou nechala soupeře z horní poloviny bundesligové tabulky. Projděte si plusy a minusy působení české trojice a známku, kterou jednotlivým klubům deník Sport udělil.

  • Sparta (Evropská liga): plusy

    Prý splněný cíl. Ale…

    Byl kolem toho trochu zmatek. S jakým cílem šla vlastně Sparta do základní skupiny Evropské ligy? Pavel Vrba po jednotlivých zápasech mluvil o tom, že je metou posun do jarní části některé z kontinentálních soutěží. Fajn, to se povedlo splnit. Na druhé straně to byl právě Vrba, který chce v příští sezoně do Ligy mistrů. V tomhle kontextu je zarážející, že jasně stanoveným letošním cílem nebylo setrvání v Evropské lize.

    Síla domácího prostředí

    Tři zápasy, dvě vítězství, celkem šest bodů. Na svém stadionu Sparta v evropské konkurenci rozhodně obstála. Proti Rangers (1:0) i Bröndby (2:0) podala vysoce kultivovaný výkon. Pozorně bránila, soupeře takřka nepouštěla do šancí a směrem dopředu byla dostatečně produktivní. S Lyonem to byl trochu jiný obrázek hry. I tohohle giganta ale skřípla, brzy vedla 2:0. Nadějnou partii sice nedotáhla, ale rozhodně nezklamala.

    Nula, nula, nula

    O trenéru Vrbovi se ví, že mnohem raději útočí než brání. Přesto si jeho mužstvo vedlo v Evropské lize směrem dozadu často příkladně. Důkazem jsou hned tři čistá konta. Letenští nedostali gól v dvojzápase s Bröndby ani doma proti Rangers, což se cení. Výsledný dojem kazí hned sedm inkasovaných branek od Lyonu, ale ruku na srdce: to je úplně jiná váhová kategorie.

    Výsledky: Bröndby–Sparta 0:0, Sparta–Rangers 1:0, Sparta–Lyon 3:4, Lyon–Sparta 3:0, Rangers–Sparta 2:0, Sparta–Bröndby 2:0

    Účast v play off Konferenční ligy

    Skupina A

    Z V R P Skóre B
    1. Lyon 6 5 1 0 16:5 16
    2. Rangers 6 2 2 2 6:5 8
    3. Sparta 6 2 1 3 6:9 7
    4. Brøndby 6 0 2 4 2:11 2

  • Sparta: minusy

    Severská bojácnost

    Pavel Vrba to nerad slyší, ale fakta jsou daná. Kdyby Sparta víc šlápla hned do úvodního utkání v Kodani, teď se mohla radovat z postupu do jarní fáze Evropské ligy. Lze pochopit, proč Pražané začali na Bröndby hodně opatrně. V průběhu duelu ale bylo evidentní, že jim slabí domácí nemají jak ublížit. V ten moment měli rudí vyrazit za všemi body. Z těžko pochopitelného důvodu tak neučinili. Proto skončili ve skupině až třetí.

    Výbuch na Rangers

    Nejhorší vystoupení rudých v soutěži. Ať už herně, částečně i výsledkově a v neposlední řadě i mediálně. Klíčovou bitvu o postup ze skupiny Sparta vůbec nezvládla, vyfasovala rychlý gólový trest za bázlivost a její tlak v úplném závěru byl spíš jen pro formu. Předvedeným výkonem se ani nepřiblížila k požadovanému standardu. Po utkání navíc vyšlo najevo, že trenér Vrba pořádně nevěděl, jaký výsledek potřebuje jeho tým v Glasgow uhrát. Tím bylo fiasko završeno.

    Kopec individuálních chyb

    Když uděláte hloupou chybu v domácí soutěži, trestu se možná ještě vyhnete. V Evropě to tak ale nefunguje. Sparta to napříč skupinou opakovaně pocítila. V nadějně rozehraném utkání na Lyonu zbytečně zakiksoval obránce Dávid Hancko, na Rangers zase fatálně zkratoval stoper Filip Panák. V obou případech z toho byly góly, které Letenské srazily na lopatky. Vůbec k nim přitom nemělo dojít.

    Známka: 3

    Sparta porazila Bröndby. Jde o postup, nebo sestup do jarní fáze? Hodnotí Horst Siegl
    Video se připravuje ...

  • Slavia (Konferenční liga): plusy

    Dlouhodobá úroveň

    Slavia pod Jindřichem Trpišovským absolvuje už čtvrtou pohárovou sezonu v řadě, tohle je její třetí postup do vyřazovacích bojů. Ty se jí vyhnuly jen jednou, když skončila čtvrtá ve skupině Ligy mistrů s Barcelonou, Borussií Dortmund a Interem. „Sešívaní“ se sice během léta propadli až do soutěže třetí kategorie, ale obstáli i v konkurenci soupeře z horní poloviny bundesligové tabulky.

    Mandous se osvědčil

    I přesto, že Aleš Mandous absolvuje svůj teprve první půlrok ve Slavii a vstupoval do něj jako dvojka za neohroženým Ondřejem Kolářem, kvůli chybám a zraněním svého kolegy zaujal Kolářovo místo a obstál. Ve skupině vychytal nulu s Maccabi Haifa a výrazně pomohl svému mužstvu i v klíčovém utkání v Berlíně k postupové remíze 1:1.

    Taktická nápaditost

    Se svými manévry by si mohl kouč Jindřich Trpišovský běžet na Úřad průmyslového vlastnictví pro ochrannou známku. Přes takzvaný diamant používaný nejčastěji na jaře 2019 v Evropské lize a následně ve skupině Ligy mistrů se propracoval i k rozestavení 3-5-2, které běžně nepoužívá, a na stoperu s Lukášem Masopustem mu to vyneslo kýžený bod v Berlíně.

    Výsledky: Slavia–Union Berlín 3:1, Feyenoord–Slavia 2:1, Maccabi Haifa–Slavia 1:0, Slavia–Maccabi Haifa 1:0, Slavia–Feyenoord 2:2, Union Berlín–Slavia 1:1

    Postup do play off Konferenční ligy

    Skupina E

    Z V R P Skóre B
    1. Feyenoord 6 4 2 0 11:6 14
    2. Slavia 6 2 2 2 8:7 8
    3. Union Berlin 6 2 1 3 8:9 7
    4. Maccabi 6 1 1 4 2:7 4

  • Slavia: minusy

    Prokletý Izrael

    Třetí kolo základní skupiny, Slavia předtím prohrála v Rotterdamu 1:2 a do Haify jela s ambicí vzít skupinu do vlastních rukou. Jenže v Izraeli prohrála jako před rokem v Beer Ševě, zase to byl nemastný výkon, který sice vybízel k bodům víc než v předchozím případě, ale těsně po prohraném utkání se „sešívaní“ propadli ve skupině právě za Haifu mimo postupové pásmo.

    Jistější obrana, ale s jednou nulou

    Slavii tenhle jev provázel od začátku sezony na evropské i na domácí scéně. Vinou široké marodky, která do velké míry zasáhla právě defenzivu, dělalo mužstvu problémy udržet nulu, což předtím byla hlavní doména červenobílých. Stav se začal i se sebejistějším projevem Aihama Ousoua a spol. později zlepšovat, v posledních dvou zápasech ale tým neudržel vedení, což může být varováním.

    Netaktický Ekpai

    Jeho působení ve Slavii je zatím spíše zklamáním, byť se vyšvihl krásnou brankou, ovšem málo platnou, v odvetě play off Evropské ligy ve Varšavě. Ubong Ekpai při svých příchodech na hřiště nechápe dost dobře svou roli, zvláště v momentech, kdy tým potřebuje podržet výhodný stav. Viz chyba v Edenu při vyrovnání Feyenoordu, v Berlíně lacině ztrácel balony.

    Známka: 2

    PRVNÍ DOJEM: Postup Slavie po TOP výkonu sezony. Dominantní střed a zase bez Stancia
    Video se připravuje ...

  • Jablonec (Konferenční liga): plusy

    Koeficientový skok

    Před startem sezony figuroval Jablonec v klubovém žebříčku koeficientů na 162. místě, nyní je už 114. To znamená posun vzhůru o 48 míst. Za solidní zisk šesti bodů vděčí zejména stadionu na Střelnici, který zůstal nedobytnou tvrzí. To už je na evropské scéně známka kvality.

    Finanční infuze

    Jablonec vydělal díky působení v Konferenční lize celkem 114 milionů korun, což je pro jeho rozpočet zcela zásadní částka. Do základní skupiny evropské soutěže přitom postoupil z kvalifikace vůbec poprvé v historii, do Evropské ligy před čtyřmi lety šel totiž přímo.

    Hit Čvančara

    Vysoký výkonnostní standard si drželi Jaroslav Zelený a Václav Pilař, Miloš Kratochvíl byl navíc i produktivní. Ale největší pozornost na sebe strhl Tomáš Čvančara, autor tří branek v základní skupině. A krásných. Vzhledem k tomu, že mu v létě končí smlouva, z Jablonce patrně odejde.

    Výsledky: Jablonec–Kluž 1:0, Alkmaar–Jablonec 1:0, Jablonec–Randers 2:2, Randers–Jablonec 2:2, Jablonec–Alkmaar 1:1, Kluž–Jablonec 2:0.

    Vyřazení ve skupině Konferenční ligy

    Skupina D

    Z V R P Skóre B
    1. AZ Alkmaar 6 4 2 0 8:3 14
    2. Randers 6 1 4 1 9:9 7
    3. Jablonec 6 1 3 2 6:8 6
    4. Kluž 6 1 1 4 4:7 4

  • Jablonec: minusy

    Morové rány

    Vyrovnávací gól od Randers v 90. minutě, vedoucí zásah Kluže těsně před přestávkou. Jablonec inkasoval několik těžkých direktů, z kterých se jen těžko zvedal. „Přijde mi, že dostáváme góly ze všeho – a v ten nejhorší možný moment. To s každým zatřese,“ posteskl si záložník Miloš Kratochvíl.

    Neštěstí ve vápně

    Martin Nešpor v Alkmaaru, Martin Doležal v Randers, Miloš Kratochvíl v Kluži. To jsou jen ty nejkřiklavější případy zahozených šancí, které stály Jablonec důležité body. A tím pádem i postup. „Naše koncovka, to je neštěstí,“ pojmenoval to trefně klubový boss Miroslav Pelta.

    Průšvih v lize

    Tanec na dvou svatbách Jablonec nezvládl. Zatímco v Evropě jel nad plán, ve FORTUNA:LIZE ztratil historickou pozici, momentální umístění ve skupině o záchranu je nedůstojné. „Ukázalo se, že hrát v šestnácti lidech dvě soutěže je pro nás příliš velké sousto,“ uznal Miroslav Pelta.

    Známka: 2-

    Z Čvančary je nečekaný lídr Jablonce. Zastiňuje Doležala, už ho řeší Slavia
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
27

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud