Michal Koštuřík
12. srpna 2022 • 20:27

Soupeř Slovácka AIK: 12 titulů, „svatá“ trojice v kádru i šťastný postup

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Turecký kolos se Slovácku odstranit z cesty nepovedlo. Co ten švédský? AIK Stockholm není Fenerbahce Istanbul, v play off Konferenční ligy nebude Svědíkova parta v roli jasného outsidera. Ale pozor, čeká na ni nevyzpytatelný sok s velkými osobnostmi v týmu. Stačí napsat jména: Sebastian Larsson, John Guidetti, Mikael Lustig. Dohromady je jim 102 let, ale pořád mají špičkovou výkonnost.



Tři veteráni. Třeba jako ve Slovácku Milan Petržela, Michal Kadlec a Jan Kalabiška. Švédská „svatá trojice“ má však daleko větší mezinárodní věhlas. Střední záložník Larsson (37) je klíčovou postavou mužstva, specialistou na standardní situace a kapitánem.

Stejnou funkci vykonával i ve švédské reprezentaci, s níž se zúčastnil čtyř EURO, toho posledního v roce 2020 (hraném 2021). Plus MS 2018, kde pomohl své zemi do čtvrtfinále. Celkem odehrál v národním týmu 133 utkání a vstřelil 10 branek. Prostě legenda s klubovou minulostí v Arsenalu, Birminghamu City, Sunderlandu a Hullu, odkud se před čtyřmi lety vrátil domů

Pravý obránce Lustig (35) byl na EURO třikrát, k tomu taktéž účast na MS v Rusku. V repre zvládl obří porci 94 utkání/6 branek. Ve svém životopise má angažmá v Celtiku Glasgow či belgickém Gentu. V černo-žlutých barvách působí od roku 2020.

Sebastian Larsson v dresu švédské reprezentace
Sebastian Larsson v dresu švédské reprezentace

V útoku švédského vicemistra začíná řádit John Guidetti (30), jenž před sedmi lety dotáhl Švédsko k triumfu na EURO U21. To se mimochodem konalo v Česku a také na stadionu v Uherském Hradišti, kde se bývalý hráč Hannoveru, Alavése, Celty Vigo, Celtiku Glasgow, Stoke City, Feyenoordu, Burnley a Manchesteru City představí příští týden. Účastník EURO i MS posílil AIK v půlce června, kdy ukončil štaci v Hannoveru. Zdá se, že nejlepší léta má za sebou, ale i tak bude pro defenzivu Slovácka velkou hrozbou. V národním mužstvu zapsal bilanci 29/3.

Domácí zápasy hraje nejslavnější švédský klub v padesátitisícové Friends Areně ve městě Solna, na sever od metropole. Poznali ji i čeští reprezentanti v březnové baráži o MS v Kataru. „Aspoň tam nebude takové horko jako by bylo v Makedonii,“ reagoval na soupeře Veliče Šumulikoski, sportovní manažer Slovácka. AIK v předchozím předkole se štěstím vyřadilo makedonskou Škendiji Tetovo po penaltovém rozstřelu 3:2. (1:1, 1:1)

Nyní je překážkou vítěze MOL Cupu v cestě do skupiny KL.

AIK Stockholm Vše o klubu ZDE

1. FC Slovácko Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina H
Články odjinud


Články odjinud