Michal Koštuřík
13. října 2022 • 22:53

Nice - Slovácko 1:2. Famózní obrat! Tomič a Reinberk zařídili senzaci

Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
Bojovník Šín, tvář nového Baníku. Čím připomíná Ševčíka a kde má strop?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tento kousek půjde do historie zlatým písmem. Slovácko urvalo první triumf ve skupině Konferenční ligy ve chvíli, kdy to nikdo nečekal. Ještě v 75. minutě prohrávalo v Nice 0:1, brankář Filip Nguyen čaroval. V poslední čtvrthodině to přišlo. Pravý bek Michal Tomič vyrovnal a po vyloučení Todiba trefil střídající Petr Reinberk přímý kop s tečí zdi na 1:2. Senzace!



Góly

Domácí: 13. Daníček (vl.)

Hosté: 75. Tomič, 87. Reinberk

Sestavy

Domácí: Schmeichel – Todibo, Dante (C), Viti – Lotomba, Lemina, Thuram, Bryan (80. Bard) – S. Diop (63. Laborde), Delort (80. Brahimi), Pépé.

Hosté: Nguyen – Tomič, Kadlec, Daníček, Kalabiška (72. Holzer) – Havlík, Trávník (46. Kohút) – Brandner (46. Reinberk), Petržela (46. Siňavskij), Doski – Mihálik (82. Kozák).

Náhradníci

Domácí: Mendy, Búdawí, Bard, Laborde, Beka Beka, Ilie, Brahimi, Sörensen, Rosario, Boulhendi, Garrido

Hosté: Fryšták, Borek, Břečka, Šimko, Holzer, Ljovin, Vecheta, Kozák, Kohút, Šašinka, Reinberk, Siňavskij

Karty

Domácí: Todibo (č), Dante

Hosté: Doski, Siňavskij

Rozhodčí

Griffith – Edwards, Bryant (WAL)

Stadion

Allianz Riviera, Nice

Svědíkův soubor dokáže v Konferenční lize ztrácet body různými způsoby a protivníka k tomu ani moc nepotřebuje. Vlastními góly, chybami gólmanů, vyrobenými penaltami, zahozenými šancemi. Včera tuto sérii rázně utnul a slaví nečekané vítězství, které ho drží v naději na postup. Větší úspěch na mezinárodní scéně dosud klub nezaznamenal.

Krásný strmý stadion pro 35 tisíc diváků byl kvůli trestu UEFA za řádění fanoušků v duelu s 1. FC Köln téměř prázdný. Jen v prvních řadách povykovala parta dětí, mladých fotbalistů OGC. Přidávali se k nim sponzoři a hosté výpravy Slovácka, kteří hlasivky nešetřili. Těsně před nástupem obou týmů kroužil nad trávníkem Allianz Riviery ochočený orel, symbol organizace. Jinak to byl smutný pohled po tribunách. Nuceně si ho „užíval“ mimo jiné stoper Stanislav Hofmann, jehož těsně před utkáním vyřadily zdravotní trable. Místo něj se stáhl do obrany univerzál Vlastimil Daníček.

Do základu se překvapivě vešel pravý halv Patrik Brandner, na podzim teprve podruhé. Veterán Milan Petržela, jehož hlasatelka přejmenovala na Michala Petrželku, nastoupil jako „desítka“ pod hrotem Ondřejem Mihálikem.

Domácí postavili nabitou sestavu s gólmanem Kasperem Schmeichelem a uzdraveným střelcem Andym Delortem. Evidentně nechtěli nic podcenit, čtvrteční vyrovnaná partie v Uherském Hradišti je dostatečně varovala. V sestavě byla všechna esa v čele s Pépém, Thuramem a Dantem.

O hosty bylo na Azurském pobřeží dobře postaráno. Po přistání v Nice hned na ranveji nasedli s bagáží do přistaveného autobusu, nemuseli projít pasovou kontrolou jako běžní pasažéři. Do hotelu Servotel, který je od letiště vzdálen pouze šest kilometrů, je doprovázela policejní patrola s modrým majáčkem. Kdyby se nedbalo na bezpečnost, mohli se hráči vydat na stadion pěšky. Měli ho u ruky, pouhý kilometr a pět minut svižnější chůze.

Ono asi stačilo, že si zaběhali na hřišti. A to pořádně. Protivník opět ukázal, že je individuálně jinde a navíc nevypadával z taktiky. K nakopnutí mu pomohl Daníčkův vlastňák. Stoper neobratným zásahem srazil Diopův nástřel z křídla k tyči. Pak už to bylo hlavně o tom, jak bude Favreho parta nakládat se svými šancemi. Mrhala jimi slušně.

Khephren Thuram pálil v tutovce mimo, stejně jako Bryan. Diop do Filipa Nguyena a gólman hostů pak výborně vyrazil i rány Pépého s Delortem. Jeho vrcholný zákrok přišel v 54. minutě, kdy vytáhl Delortův přímák zpoza šestnáctky. Tím neskončil. Obávaného Delorta vychytal i potřetí a počtvrté, pošmáknul si i na Pépém.

Slovácko toho mělo vpředu dlouho málo, klíčové osobní souboje jeho hráči prohrávali. Proto přišli do hry po pauze tři čerství hráči a outsider měl dvě skvělé šance. Střelu pravačkou Michala Tomiče po Havlíkově skvostném přenesení hry Schmeichel vykopl, a když nezkrotil Havlíkův pokus z dálky, píchl Marchas Doski zblízka balon mimo tyče.

A pak se to stalo. Dravý Tomič si ve vápně přehodil míč z pravé na levou a napálil ho dokonale na zadní tyč. Pak zastavil kapitána Michala Kadlece v tahu na bránu obránce Jean-Clair Todibo a žolík Reinberk propálil hladovou zeď. Obrat dokonán.

Skupina D

Z V R P Skóre B
1. FK Partizan 6 2 3 1 9:7 9
2. Nice 6 2 3 1 8:7 9
3. Köln 6 2 2 2 8:8 8
4. Slovácko 6 1 2 3 8:11 5

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina H
Články odjinud


Články odjinud