Michal Petrák
27. března 2012 • 16:20

Potřebují víc než perfektní večer: APOEL čeká duel s Realem Madrid

Autor: Michal Petrák, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nejlepší střelec se nedostal ani do Brna… Osmnáctka na baru?!
Životní den pro Vadlejcha? Jsem na nejvyšší úrovni, říká. Ale chce pomoc
VŠECHNA VIDEA ZDE

LIGA MISTRŮ | Už teď jejich cesta Ligou mistrů připomíná pohádku. A může být ještě líp. Od druhého předkola se jako první kyperský tým prokousal APOEL Nikósie až do čtvrtfinále – a v něm dnes večer změří síly s jedním z nejslavnějších klubů na světě, Realem Madrid. „Je to pro nás unikátní okamžik,“ usmívá se trenér Kypřanů Ivan Jovanovič.



Před takovým testem ještě nestáli. APOEL Nikósie vyřadil ve skupině FC Porto a Šachtar Doněck, v osmifinále přešel díky penaltám i přes Olympique Lyon. Jenže Real Madrid, to je úplně jiná liga. Na Kypru se na zápas s „bílým baletem“ chystají jako na událost roku.

„Real je jeden z největších klubů na světě a pro nás je to možná dobrá příležitost vyzkoušet si, jak proti takovému gigantovi obstojíme,“ uvědomuje si Ivanovič. „Real chce Ligu mistrů vyhrát, víme, jak obrovskou převahu proti nám má. Chceme prostě ukázat, že si zasloužíme být na téhle úrovni,“ rýsuje cíle svého týmu.

Ještě zvláštnější než pro všechny ostatní bude střetnutí se španělským gigantem pro útočníka kyperského klubu Estebana Solariho. Argentincův bratr Santiago byl totiž platným členem týmu „bílého baletu“, když v sezoně 2001/2002 Ligu mistrů vyhrál.

iSport Expert | Padne v duelu APOEL - Real více branek než v zápase Benfica - Chelsea?


Fotbalisté APOELU Nikósie slaví gól do sítě Lyonu, který jim zajistil prodlouženíFoto Reuters
„Je jasné, že od té doby je obrovským fanouškem Realu, a strašně jim drží palce, aby letos Ligu mistrů vyhráli. Já však budu doufat, že v jeho srdci zbude kousek i na mě,“ věří skromně mladší Esteban.

Každopádně bude veškerou přízeň potřebovat. Ve čtvrtfinále nenajdete méně vyrovnanou dvojici. V této sezoně Ligy mistrů (bez předkol) nastřílel APOEL sedm gólů, pouze o jeden víc než samotný Cristiano Ronaldo. A je více než pravděpodobné, že hvězdný Portugalec má vyšší hodnotu na hráčském trhu než celý kádr APOELu dohromady.

„Budeme muset zahrát perfektní zápas. A stejně si myslím, že ani perfektní nemusí proti Realu stačit,“ přemýšlí Ivanovič. „Můžeme se toho od Realu hodně naučit – je jasné, že oni nejsou typem klubu, který by se mohl něco učit od nás.“

Real Madrid pouze remizoval s Villarrealem 1:1 a ztratil dva body. Barcelona stahuje náskok na šest bodů.Foto Reuters

S tím však nesouhlasí trenér Realu José Mourinho. „Samozřejmě se od klubu jako APOEL něco naučit můžeme – a není to tajemství. Už ukázali, že síla týmu je víc než kterýkoli jedinec,“ volí diplomatická slova jindy prostořeký Portugalec. „Je ale jasné, že jsme favorité. Co se týče financí a historie, nemůžete tyhle týmy srovnávat,“ dodává realističtěji.

APOEL do zápasu s jeho týmem nejde s poraženeckou náladou, to zase ne. Stadion GSP je pro Kypřany pevností, porazili na něm Porto i Zenit, podlehli jen Šachtaru, když už měli v kapse postup ze skupiny. „Budeme hrát srdcem,“ slibuje Solari.

Bude to k lepšímu než perfektnímu večeru stačit?


I druhý dnešní duel Ligy mistrů má favorita v podobě londýnské Chelsea, která zavítá na hřiště Benfiky Lisabon. Očekává se však dvojzápas mnohem náročnější, než v případě Realu. A Čechův tým se bude muset na postup hodně nadřít.

Předpokládané sestavy
APOEL Nikósie: Chiotis - Pursatides, Paulo Jorge, Oliveira, Boaventura - Charalambides, Helio Pinto, Nuno Morais, Marcinho, Ailton - Tričkovski.

Real Madrid: Casillas - Arbeloa, Pepe, Sergio Ramos, Marcelo - Khedira, Granero - Özil, Kaká, Ronaldo - Benzema.



Benfica: Moraes - Maxi Pereira, Luisao, Jardel, Emerson - Witsel, Javi Garcia, Gaitan, Nolito - Aimar, Cardozo.

Chelsea: Čech - Bosingwa, Luiz, Terry, Cole - Lampard, Ramires, Meireles - Mata, Sturridge - Drogba.

Fotbalisté APOELU Nikósie slaví gól do sítě Lyonu, který jim zajistil prodloužení
Fotbalisté APOELU Nikósie slaví gól do sítě Lyonu, který jim zajistil prodloužení

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud