27. listopadu 2013 • 15:55

Žádné vedro v Madridu. Také Drogba si musel nasadit kulich

Autor: Jiří Nikodým
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:1p. Bruins slaví postup! Pastrňák rozhodl v prodloužení
Jarolím: Překlenovací kouč, to lišák Koubek nemyslel vážně. Šádek je pojistka
VŠECHNA VIDEA ZDE

OČIMA KOMENTÁTORA PRIMA COOL | Do Madridu jsem se vydal letadlem nejprve do Curychu a odtud pak do španělského hlavního města. Měl jsem ale pocit, že mířím na zápas Realu s Galatasarayem spíš do Istanbulu. První část let byla naprosto standardní, ale ta druhá se odehrávala ve žlutočervených barvách.



Už při přestupu v Curychu se začalo letiště hemžit typickými tureckými tvářemi. Švýcarsko je známé silnou tureckou komunitou a ta se rozhodla přemístit těžiště svého zájmu na dva dny do Madridu. Španělé, kterých také nežije ve Švýcarsku zrovna málo, ale ani náhodou ne tolik jako Turků, se ocitli ve výrazné menšině.

Tisková konference s trenérem Robertem Mancinim, který nastoupil do Galatasaraye na konci září místo tureckého trenérského boha Fatiha Terima, mi přinesla zásadní obavy. Občas bývá na tiskovkách tlumočení pouze v jazycích, kterými hovoří oba týmy.

Něco podobného jsem zažil například při utkání Paris St. Germain – Porto loni v prosinci. Francouzsky ani portugalsky nevládnu a podobně jsem na tom i se španělštinou a turečtinou. Pak nezbývá než se zeptat některého z kolegů z jedné či druhé země, o čem byla řeč.

Za Galatasaray nejprve mluvil Španěl Albert Riera. Španělsky. Ve sluchátkách jsem měl parádní čistou turečtinu. Rozuměl jsem jen slovům Real a Galatasaray. Nic víc. Naštěstí se pak Mancini ukázal jako světa znalý. Zeptal se, jestli má hovořit italsky nebo anglicky a naštěstí zvolil angličtinu. Hurá, byl jsem zachráněn! Konečně jsem si nepřipadal jako v cizím světě.

Trénink každého týmu bývá pro novináře přístupný na prvních patnáct minut. Jestli si někdo myslí, že v Madridu vládne teplé počasí, musím ho zklamat. Momentálně jsou tam teploty jen pár stupňů nad bodem mrazu. Přes den svítí slunce, ale jakmile zapadne, klesne teplota na nějaké tři stupně.

A podle toho se také všichni hráči tureckého mistra vybavili. Normálně v poklidu poznáte Drogbu, Buraka Yilmaze, Felipe Mela, Alberta Rieru a mnohé další. Jenže teď se na trávníku zjevilo dvacet borců v teplákách, teplých bundách a všichni měli na hlavě stejného červeného kulicha. Jeden jako druhý. Jen Drogba si vzal žlutého. Největší hvězda se přece musí odlišit.

Zápas Real Madrid - Galatasaray Istanbul vysílá Prima COOL dnes od 20:15. Hosty moderátora Radka Šilhana ve studiu budou Marek Jankulovski a Tomáš Ujfaluši, který hrál dlouhé roky v Madridu za Atlético,s Galatasarayem vyhrál dvakrát tureckou ligu a tým vedl i s kapitánskou páskou. Utkání z Madridu komentuje Jiří Nikodým.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud