18. února 2014 • 15:16

Příprava na zápas Manchesteru City? Poslech alb od Oasis

Autor: Jiří Vrba
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

OČIMA KOMENTÁTORA PRIMA COOL | Některá zkratkovitá propojení myšlenek jsou zvláštně neodbytná. Třeba jako tohle. Od doby, co jsem začal přemýšlet o cestě do Manchesteru na dnešní zápas City s Barcou mi v hlavě hrají Oasis.



Jasně, vztah rockových hvězd devadesátých let, bratrů Gallagherových, k jednomu z manchesterských klubů je notoricky známou věcí. A to od doby, kdy Citizens zdaleka nehráli první housle v evropském klubovém fotbalu. Ale stejně. Ten brouk v hlavě byl tak neodbytný, že jsem o víkendu vyhrabal slavná alba Oasis a zaposlouchal se do léty prověřených songů.

Wonderwall, Supersonic, Don't Look Back In Anger... a Masterplan. Jedna z nejslavnějších skladeb Oasis, která paradoxně ve své době vyšle jen na béčkové straně singlu, mě dokonale naladila na atmosféru Manchesteru už pár dní dopředu.

V kouzelném animovaném videu, které je snadno dostupné na internetu, partička kolem slavných bratří jen tak zevluje ulicemi města s cílem dojít na Maine Road, stadion, kde Citizens donedávna hráli své zápasy. V tom kresleném klipu je atmosféra města zachycena neskutečně věrně. Továrny, dělnické čtvrti, vodní kanály, nízké cihlové domy, puby, doubledeckery i nadšení pro fotbal. Moc doporučuji.

A když už jsem tak přemýšlel o hudebním protipólu na straně Barcelony, tak mě jako první napadla Shakira, partnerka obránce Gerarda Piquého. Žánrově je to samozřejmě úplně jinde, ale přesto: není v těchto slavných fanoušcích obou klubů zakódováno něco, co samotné kluby charakterizuje?

Na straně jedné rozesmátá a boky vlnící Shakira ve spojení s hravou technickou hrou, co předvádějí Xavi, Messi, Iniesta... a na straně druhé syrový zvuk elektrických kytar a neuhlazené vokály bratrů z Manchesteru a vedle nich urostlé postavy Kompanyho, Džeka, nebo Yaya Tourého.

Nevím, třeba je to jen náhoda. Ale každopádně se nemůžu dočkat, až z reproduktorů na City of Manchester stadium zaduní "Say it loud and sing it proud today." Bude to znamenat, že začátek fotbalového jara je tady!

Přímý přenos prvního osmifinále Ligy mistrů Manchester City – FC Barcelona vysílá dnes od 20.15 Prima COOL. Ve studiu přivítá Radek Šilhan ambasadora Ligy mistrů Marka Jankulovského a trenéra národního mužstva Pavla Vrbu. V Manchesteru nebude chybět komentátor Jiří Vrba.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud