Jonáš Bartoš
23. července 2019 • 04:25

Olympiakos v problémech: přišel o kapitána s platem 156 milionů ročně

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vikoria Plzeň si hned na startu boje o Ligu mistrů projde náročnou zkouškou. Ve druhém předkole změří síly s Olympiakosem Pireus, odhodlaným řeckým kolosem. Slavný klub neskrývá jediný cíl – svalit českého soupeře a postupně si proklestit cestu až do hlavní fáze milionářské soutěže. Do svého prvního ostrého zápasu v sezoně nejde v komfortní situaci – řeckému vicemistrovi chybí nejlepší střelec a kapitán Kostas Fortunis.



Hráči Viktorie se na evropskou konfrontaci nažhavili dvěma ligovými výhrami (Olomouc, Liberec), Olympiakos ladil formu pouze v přípravě, v generálce zdolal druholigový anglický celek Nottingham 3:0. Tým se navíc vzpamatovává z nepříjemné ztráty.

„Zranění kapitána Kostase Fortunise je obrovský šok. Ztratit hráče na šest měsíců je nepříjemné, ale úplně něco jiného je přijít o kapitána a klíčového hráče, který v minulé sezoně nastřílel 22 gólů a přidal 24 asistencí,“ sdělil pro deník Sport Pol Papadopoulos, novinář řeckého deníku Gazzetta.

Ústřední hvězda týmu podepsala s klubem před několika týdny nový kontrakt do června 2023, ročně si má vydělat astronomických šest milionů eur (156 milionů korun). Jenže v běžném přáteláku s Hamburkem si ofenzivní záložník vážně poranil koleno a minimálně do konce kalendářního roku bude na hřišti chybět. Jde o podobné zranění, kvůli kterému chyběl Plzni v minulé sezoně elitní kanonýr Michael Krmenčík.

„Takový hráč nejde nahradit. Je to ohromná psychická rána,“ neskrýval Papadopoulos. V Plzni nastoupí místo 26letého lídra Mathieu Valbuena. Zkušený Francouz, kterého Olympiakos získal před sezonou z tureckého Fenerbahce.

Olympiakos cílí na postup do základní skupiny Ligy mistrů, zároveň respektuje sílu Plzně
Olympiakos cílí na postup do základní skupiny Ligy mistrů, zároveň respektuje sílu Plzně

Řecký klub ani tak neskrývá ambice a Plzeň hodlá vyřadit. „Musíme vrátit Olympiakos do Ligy mistrů, to je náš cíl a přání i bez Fortunise. Opravdu jsme hodně pracovali, aby se nám to povedlo. Jsme klub, který by měl hrát základní skupinu, stejně jako náš český soupeř. Je to pro nás důležitý zápas a velká výzva,“ pravil na předzápasové tiskovce trenér Olympiakosu Pedro Martins.

A jaké zbraně může Olympiakos proti Plzni použít? „Oproti minulé sezoně nedošlo v kádru k tolika změnám, tým působil v přípravě velice dobře. Velká síla je v rychlosti a kvalitách uprostřed hřiště,“ vyjmenoval řecký žurnalista, který Olympiakos pozorně sleduje. „Nicméně mají problémy v obraně, na stoperu hraje nová posila (Semedo) a zkušený Papadopoulos, který byl původně na odchodu. Po šampionátu v Africe mají ještě dovolenou obránci Cisse a Meriah. Klub je pod velkým tlakem, aby uspěl v Evropě a doma vyhrál titul,“ řekl Papadopoulos.

Řecký gigant slavil mistrovský primát naposledy před dvěma lety, v minulé sezoně hrál „jen“ Evropskou ligu a vypadl v osmifinále s Dynamem Kyjev. „Nebudeme se vymlouvat, že jsme ještě v sezoně neodehráli soutěžní zápas. Známe soupeře i vlastní strategii. Přicestuje za námi 500 fanoušků, což je pro nás také výzva. Budeme se snažit fanoušky potěšit a odehrát dobrý zápas,“ slíbil trenér Martins. Uspěje s týmem večer v Plzni?

Tři hvězdy Olympiakosu:

José Sá (26 let, brankář)

V mládí se rodák z Bragy vydal opačnou cestou, než je obvyklé, od devíti do patnácti let působil v brazilském Palmeiras. V portugalské lize debutoval za Maritimo Funchal, odkud přestoupil v roce 2016 do Porta, jenže přes Ikera Casillase se do branky nikdy natrvalo nedostal. Svou negativní roli v tom sehrály i prohry v Lize mistrů s Lipskem (2:3) a Liverpoolem (0:5). Loni proto odešel na hostování do Olympiakosu, kde letos podepsal novou čtyřletou smlouvu.

Tržní cena: 64 milionů korun

Daniel Podence (23 let, záložník)

Pouhých 165 centimetrů vysoké křídlo si mohlo proti Plzni zahrát už loni na jaře, ale tehdy přišlo o osmifinále Evropské ligy kvůli zranění. V létě pak Daniel Podence jako někteří další hráči využil zmatků ve Sportingu Lisabon, vypověděl portugalskému klubu smlouvu a odešel bez odstupného do Olympiakosu Pireus, kde se upsal na pět let. V posledních týdnech se však spekuluje o jeho možném přestupu do Wolverhamptonu Wanderers, který má rovněž silnou portugalskou kolonii.

Tržní cena: 115 milionů korun

Mathieu Valbuena (34 let, záložník)

Další prcek (167 centimetrů), ale zato mimořádně zkušený. Kromě Francie, kterou reprezentoval i na mistrovství světa, si vyzkoušel ligu také v Rusku a Turecku. Olympiakos ho získal letos v létě z Fenerbahce jako přímou náhradu za těžce zraněného Kostase Fortunise. Mathieu Valbuena možná mohl mít ještě lepší kariéru, ale hodně mu ublížila aféra se sexuálními videonahrávkami, kvůli kterým ho vydíral spoluhráč z francouzské reprezentace Karim Benzema .

Tržní cena: 40 milionů korun

Hlavně neinkasovat, přeje si Plzeň před Olympiakosem. Chybět budou Limberský, Beauguel a Hubník
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud