4. listopadu 2019 • 12:12

Barcelonský den a noc: venku klopýtá, doma drtí. Ale dostává góly

Autor: Adam Štěpánek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisty Slavie čeká v úterý v Lize mistrů odveta s Barcelonou (18:55, ONLINE na iSport.cz). Obraz hry z prvního utkání (1:2) může nabádat k optimismu, který však zřejmě není na místě. Barcelona venku a doma, to je zkrátka ohromný rozdíl, zvlášť v této sezoně. Katalánský kolos na Camp Nou rozstřílí všechny - i silné soupeře. Na druhou stranu takřka pokaždé minimálně jednou inkasuje.



Uplynulý týden dokonale vystihl působení Barcelony v dosavadním průběhu sezony. V úterý doma bez větších potíží rozstřílela Valladolid 5:1, jen o čtyři dny později pak nastoupila v Levante, kde po mrtvolném výkonu prohrála 1:3. Podle tabulky La Ligy přitom nastoupila proti dvěma srovnatelně silným soupeřům.

Nešlo o žádný překvapivý výkyv formy. Barcelona se v tomto ročníku venku prezentuje nepřesvědčivými výkony. V domácí lize ze šesti utkání tři prohrála a jedno remizovala, v Lize mistrů napřed s velkou porcí štěstí ubránila remízu v Dortmundu a poté vyhrála na Slavii.

Utkání Barcelona - Slavia na O2 TV Sport
Speciální předzápasový program startuje v 18:00, moderátor Libor Bouček přivítá jako hosty vítěze LM Vladimíra Šmicera a Marka Jankulovského. Přímo na slavném Camp Nou v Barceloně pak Petr Svěcený bude rozebírat aktuální dění třeba s Tomášem Ujfalušim, ve vysílání se objeví i slavní fanoušci jako kardiochirurg Jan Pirk či Zuzana Hejnová. Z hrací plochy se bude hlásit reportér David Sobišek, utkání komentuje zkušená dvojice Milan Štěrba a Jan HomolkaVšechny přenosy z LM na O2 TV Sport a O2 TV Fotbal je možné sledovat i díky měsíční službě O2 TV Sport Pack. Více zde »

Ale ani v Edenu to nebylo žádné dominantní představení. Slavia byla místy lepší a slavného soupeře několikrát zatlačila k jeho vápnu.

Z Camp Nou se vozí debakly

Utěšovat se tím před úterní odvetou by ale pro slávisty bylo bláhové. Podle všeho je totiž čeká úplně jiný zážitek a odolávání ofenzivní lavině. Barcelona je doma zatím stoprocentní. V lize vyhrála všech pět utkání, navíc s velkým přehledem, když si drží fantastický průměr přes čtyři góly na zápas.

Debakl si z Camp Nou odvezly i silné týmy: Valencii přehrála Barcelona 5:2 i bez Lionela Messiho, Sevillu pak porazila už s ním v sestavě 4:0. I díky tomu vede španělskou ligu o skóre před Realem Madrid.

Barcelona na svém širokém hřišti dokáže většinou soupeřů "roztahat" a mezery v jejich obraně nachází snadněji než v duelech venku. Vytváří si tím setrvalý tlak, kterému nedokážou odolat ani ty nejlepší týmy.

Slávista Bořil o bordelářích z Barcelony: V šatně polili i zdi!
Slávista Bořil o bordelářích z Barcelony: V šatně polili i zdi!

"Barcelona je doma suverénní. Nemyslím si, že to bude stejné jako v prvním utkání," řekl brankář Slavie Ondřej Kolář pro klubový web. "Budou víc na balonu a asi budou mít víc šancí," uvědomuje si.

Pro Slavii to vypadá hrozivě. Částečnou nadějí pro ni ale může být, že ačkoliv Barcelona skoro každého rozdrtí čtyřmi pěti góly, sama má problémy v obraně.

V lize dostala v pěti duelech šest gólů. V tomto ohledu je horší než například Osasuna, která je v tabulce až šestnáctá. Čisté konto v domácím prostředí udržela Barcelona v sezoně jen jednou.

Recept jménem Inter

I přes nepříliš pevnou obranu Barcelona většinu soupeřů lehce přehraje. Výjimkou bylo snad jen utkání Ligy mistrů proti Interu Milán, ve kterém se Messi a spol. na výhru 2:1 museli hodně nadřít.

Tým Antonia Conteho nad nimi od třetí minuty vedl a téměř hodinu relativně v pohodě odolával marné ofenzivní snaze soupeře. Postupem času se ale až zbytečně moc zatáhl, dovolil vyrovnat Luisi Suárezovi a stejný hráč jej poté šest minut před koncem připravil i o jeden bod.

SESTŘIH: Barcelona - Inter 2:1. Katalánci museli otáčet, dvakrát pálil Suárez
Video se připravuje ...

„Po většinu utkání jsme trápili tak skvělý tým, jakým Barcelona je. Některým našim hráčům pravděpodobně došla ve druhé půli energie, protože jsme odehráli několik zápasů za sebou. Jsem ale přesvědčený, že jsme si zasloužili víc než Barcelona," uvedl po utkání Conte.

"Hráli jsme přímočařeji než oni. Snažili jsme se jim ublížit naším tempem," dodal italský kouč. Zároveň tím nabídl recept dalším vyzyvatelům katalánského týmu, včetně Slavie. Tedy hrát jednoduše, na pár doteků a pokusit se defenzivu Barcelony, náchylnou na chyby při zachytávání rychlých brejků, překonat pomocí rychlých kombinací.

Pro Slavii je úterní utkání zřejmě největší hrozbou na utržení debaklu ze všech šesti duelů v základní skupině Ligy mistrů. Zvlášť při absenci stopera Davida Hovorky. Asistent trenéra Jindřicha Trpišovského Zdeněk Houštecký ale žádné obavy nedává najevo. "Zase budeme hrát svoji hru, budeme aktivní a půjdeme si to s nimi rozdat na férovku. Očekávám zápas nahoru dolů," řekl před odletem pro klubový web.

Slavia se valila jako lavina, museli jsme trpět, nešetřil chválou trenér Barcelony Valverde
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud