12. prosince 2019 • 10:16

Zázrak z Bergama. Klub dokázal, co v LM ještě nikdo. Gratuloval i Buffon

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Bergama postoupili do osmifinále Ligy mistrů, přestože úvodní tři zápasy ve skupině prohráli. To se ještě žádnému týmu nepodařilo. Atalanta v rozhodujícím duelu zvítězila ve středu 3:0 nad Šachtarem Doněck a v premiérové sezoně v soutěži prošla do vyřazovací části. Podle brankáře Pierluigiho Golliniho přitom po porážce 1:5 ve třetím kole na hřišti Manchesteru City už všichni mužstvo odepsali.



„Každý si myslel, že jsme mrtví a pohřbení, ale řekli jsme si, že pořád můžeme bojovat až do konce. Podařilo se nám něco úžasného, je to kouzelný večer. Neztratili jsme víru,“ řekl Gollini pro Sky Sport Italia.

„Postup znamená pro město celý svět. Je to historická událost. Pouto, které má mužstvo s fanoušky a městem, je ve fotbale výjimečné. Postup je pro ně odměnou. Jsme nesmírně hrdí a šťastní,“ uvedl čtyřiadvacetiletý Ital.

Triumfu Bergama nemohl uvěřit ani výkonný ředitel klubu Luca Percassi. „Pořád mi hlava nebere, čeho jsme dosáhli. Všechno hrálo proti nám, měli jsme velmi malou šanci postoupit, ale stejně se nám to díky mimořádnému výkonu povedlo,“ prohlásil Percassi.

Před závěrečným 6. kolem měl ve skupině C jistý postup Manchester City. O druhé místo hrály zbývající tři celky. Nejvýhodnější pozici měl Šachtar s náskokem jednoho bodu na Dinamo Záhřeb a dvou na Bergamo. Jenže Atalanta se v Charkově ve druhém poločase třikrát prosadila a na dálku jí pomohli „Citizens“, kteří vyhráli v Chorvatsku 4:1.

„Bylo hodně emotivní vidět zvítězit Atalantu v takové složité situaci. Mám obrovskou radost za tátu, který je prezidentem klubu a Atalantě fandí celý život. Vrátíme se zpátky k práci, ale nejdůležitější den v klubové historii si vychutnáme,“ konstatoval Percassi.

„Náš počin se zapsal do klubové i fotbalové historie. Všichni jsme pokorní, nikdo z nás není hvězda. Postoupit se nám povedlo díky tvrdé práci a obětování,“ řekl kapitán Papu Gómez.

Pochvalu si Bergamo vysloužilo i od legendárního gólmana Juventusu Gianluigiho Buffona. „Chci pogratulovat k postupu Neapoli a především Atalantě, protože je hodně emotivní vidět, čeho dosáhla. Po pár zápasech jsem poslal (trenérovi) Gasperinimu zprávu, aby si nepřestávali věřit, jelikož můžou porazit každého. Mám velkou radost, že postoupili. Je to krásný příběh,“ konstatoval Buffon.

Osmifinálového soupeře se šestý celek italské ligy dozví v pondělí 16. prosince. Bude jím buď Barcelona, Bayern Mnichov, Lipsko, Liverpool, Paris St. Germain, nebo Valencie.

„Všechny týmy jsou velmi silné, nezáleží, na koho narazíme. Máme radost, že v osmifinále jsme. Doufáme, že naši fanoušci navštíví krásné město,“ řekl kouč Gian Piero Gasperini.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud