26. listopadu 2008 • 12:44

Petrohradští opět proklínali koncovku

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už v předposledním kole základní skupiny fotbalové Ligy mistrů přišel úřadující vítěz Poháru UEFA a Superpoháru Petrohrad o naději na postup do jarního osmifinále.



Ruský celek ani tentokrát rozhodně nezklamal a především ve druhé půli soupeře z Juventusu Turín pořádně zmáčkl, jenže znovu doplatil na neproměňování šancí. Po bezbrankové remíze může Zenit pomýšlet už "jen" na obhajobu triumfu v Poháru UEFA, kam projde ze třetího místa.

"Jsem velmi zklamaný, opět jsme zahodili mnoho brankových příležitostí. Když se podívám na naše celkové vystoupení v Lize mistrů, jediné, co mě mrzí, je naše neschopnost vstřelit více branek," řekl nizozemský kouč Zenitu Dick Advocaat.

Petrohrad při své premiéře v soutěži předváděl sympatický fotbal a pochvaly se dočkal i od turínské ikony Del Piera. Hned v úvodu sehrál ruský klub víc než vyrovnanou partii na hřišti Juventusu, pak přes výraznou převahu doma smolně ztratil body s Realem Madrid i běloruským nováčkem Borisovem a v posledním utkání na vlastním stadionu nedokázal zdolat ani Juventus. Mezitím Zenit oslavil první výhru na hřišti BATE.

PŘEČTĚTE SI:
Petrohrad se remízou připravil o postup›››
Napraví Chelsea porážku z Říma >>>
Čech: Remíza je zklamání >>>

"Ve všech zápasech jsme hráli dobře, ale vytěžili jsme pouze pět bodů z patnácti. Jsme samozřejmě všichni velice zklamaní, protože cítíme, že jsme si zasloužili víc. I dnes jsme si vytvořili dostatek šancí, ale na druhou stranu remíza je asi spravedlivá," uznal Advocaat.

Úterní zápas nabídl divákům i přes výsledek 0:0 mnoho vzrušujících akcí. Již jistý postupující Juventus v úvodu dvakrát trefil brankovou konstrukci, na druhé straně pomezní kvůli ofsajdu neuznal gól českému bekovi Radku Šírlovi. Po přestávce zase orazítkovali tyč domácí.

"Myslím, že to bylo pěkné utkání. Bylo pro nás moc důležité, abychom zde uhráli příznivý výsledek a po prohře s Interem Milán se znovu vrátili na úspěšnou vlnu," naznačil zadák Giorgio Chiellini, proč nakonec hostující kouč Claudio Ranieri překvapivě nešetřil největší hvězdy včetně Pavla Nedvěda.

Remíza z Petrohradu pomohla do jarních bojů Realu. "Bílý balet" si odvezl tři body z Běloruska a potvrdil, že se zvedá z krize. Výhru zajistil svým 64. gólem v soutěži kanonýr Raúl, jenž se dotáhl na nejlepšího střelce Ligy mistrů Filippa Inzaghiho z AC Milán.

Real překvapil svižným úvodem, jako by mu vůbec nevadilo, že na stadionu v Minsku klesla teplota až k mínus dvaceti stupňům. "Celý tým přijel do Běloruska naprosto soustředěný a brzký gól nám umožnil získat nad utkáním kontrolu. Nyní můžeme na Ligu mistrů do února zapomenout," pochvaloval si Raúl.

Radost měl i prezident klubu Ramón Calderón, který v minulém týdnu slíbil hráčům za pět výher za sebou speciální prémie. První dvě položky si mohou Madridští odškrtnout.

Nestává se příliš často, aby kouč Manchesteru United Alex Ferguson chválil sudího tak jako po zápase na hřišti Villarrealu. "Silný rozhodčí je pro fotbal vždycky výhodou, dneska pískal na obě strany velmi dobře," poznamenal legendární trenér na adresu italského arbitra Roberta Rosettiho, který se celých 90 minut snažil chránit hostující hvězdu Ronalda. V závěru po faulu na něj vyloučil domácího Capdevilu.

Jinak ale souboj ve Villarrealu příliš dramatičnosti nepobral. Všechna tři předchozí vzájemná střetnutí skončila bez branek a nejinak tomu bylo i v úterý, kdy si oba celky viditelně hlídaly postupový bod. Také další favorité s přehledem dokráčeli do jarních bojů, a tak je už před závěrečným kolem skupin rozhodnuto.

Zatímco zraněními sužovaný Arsenal se při premiéře nového kapitána Cesca Fabregase v utkání proti Dynamu Kyjev (1:0) k postupu doslova protrápil, Bayern Mnichov potvrdil, že je ve skvělé formě. Steaua Bukurešť mohla být ráda, že odjížděla jen s porážkou 0:3.

"Poté, co jsme promarnili v úvodu mnoho šancí, jsem se obával, že bychom mohli dostat nějaký hloupý gól. Ale zvládli jsme to skvěle, nás dnešní výkon byl fascinující," rozplýval se trenér Jürgen Klinsmann, jehož moderní metody začínají v Bayernu konečně přinášet ovoce.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud