Stanislav Hrabě
27. února 2013 • 12:45

Dluhy Spartě účast v pohárech neohrozí, ale UEFA si ji pohlídá

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
Bojovník Šín, tvář nového Baníku. Čím připomíná Ševčíka a kde má strop?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přísnější režim. Tak nazývá Stanislav Rýznar, licenční manažer UEFA, pozici Sparty Praha v evropských pohárech. Její ztráta překročila hranici pěti milionů eur (125 milionů korun), tudíž se dostala mezi kluby, na jejichž hospodaření bude UEFA podle nastavených pravidel Financial Fair Play bedlivě dohlížet.



„Nemám oficiální podklady, jak si Sparta vedla. Jestliže je ovšem pravda, co je prezentováno, že ztráta činila 237 milionů, tak tomu tak bude,“ potvrzuje Rýznar.

Tento fakt se objeví v licenčním řízení pro povolení startu v evropských pohárech v ročníku 2013/2014. To však neznamená, že by Spartě hrozilo, že nebude připuštěna do některé z kontinentálních soutěží, případně i Ligy mistrů. „Postih by se týkal jen klubů, které své ztráty, tedy dluhy, nijak neřeší,“ upozorňuje Rýznar.

Sparta tak ovšem činí. „Navýšení základního jmění je naprosto standardním řešením, stejně jako kapitalizace pohledávek. S tím UEFA nemá problém,“ vysvětluje její zaměstnanec, který působí u FAČR a střeží, aby bylo hospodaření českých klubů v pořádku. „Jde ovšem o to, aby se to neopakovalo,“ zdvihá varovně prst.

Když někdo uhradí finanční závazky ze své kapsy, UEFA to nijak nevadí. Nejen Daniel Křetínský, ale i ruský tygr Roman Abramovič do anglické Chelsea či katarská investiční společnost do francouzského Paris Saint-Germain mohou nadále pumpovat peníze.

Ale prostor pro jejich dotace není bezbřehý. „Ztráta nesmí převyšovat 45 milionů eur (1,125 miliardy korun) za dvě sezony končící v roce 2013 a tatáž částka za tři do roku 2014,“ odhaluje Rýznar pravidla Financial Fair Play.

Taková astronomická suma se českého vicemistra v žádném případě netýká, opatření jde po větších evropských žralocích. „A UEFA bude pořád přísnější,“ tvrdí Rýznar, že snaha o vyrovnané rozpočty je jasně čitelná.

Do roku 2015 už budou povolena podobná sanování jen do výše 30 milionů eur(750 milionů korun). Každopádně Sparta bude mnohem víc hlídaná než ostatní čeští zástupci v evropských pohárech.

„Bude se detailně hlídat její hospodaření, bude muset zadávat podrobné informace do určitého systému a to nejméně každé čtvrtletí,“ uvádí Rýznar.

Fotbalisté Sparty vyhráli v Gambrinus lize nad Slováckem 4:0, výkon ale nebyl z nejlepších. Po zápase zatleskali věrným fanouškům
Fotbalisté Sparty vyhráli v Gambrinus lize nad Slováckem 4:0, výkon ale nebyl z nejlepších. Po zápase zatleskali věrným fanouškům

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud