Pavel Kalouš
2. května 2014 • 17:52

Liberec a Teplice jsou ve hře! Kdo z nich si zahraje Evropskou ligu?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Smířili se s tím, že jim evropské poháry utekly mezi prsty, jenže teď jim svitla nová naděje. Po postupu Sparty a Plzně do finále domácího poháru si totiž o Evropskou ligu zahraje i čtvrtý tým z ligy. A to nečekaně vrátilo do hry hlavně Liberec a Teplice.



Měl to být klidný závěr sezony, ve kterém už téměř o nic nejde, teď je ale všechno jinak. Finále Poháru České pošty mezi Spartou a Plzní, které už mají účast v pohárech jistou, totiž vstupenku do předkola Evropské ligy nabídlo i čtvrtému týmu z ligy.

A to vzhledem k šestibodovému náskoku Mladé Boleslavi na třetím místě vneslo do závěrečných čtyř kol nový náboj. „Věřili jsme, že by mohlo čtvrté místo stačit, takže jsme tím kluky celou dobu motivovali. Snad je to teď ještě vybičuje,“ věří sportovní ředitel Liberce Jan Nezmar.

Právě jeho klub má teď ke čtvrtému místu nejblíž. Páté Teplice ztrácejí dva body, šesté Slovácko pak o další čtyři navíc. I to je však ještě ve hře. „Je to dobře pro všechny, protože je ještě o co hrát,“ říká Nezmar s tím, jehož tým údajně s tímto scénářem podvědomě počítal.

O poznání větší vzpruha je to naopak pro Teplice. Utrápený tým, kterému se na jaře stále nedaří najít podzimní formu, vycítil naději, se kterou už vůbec nepočítal. „Máme problémy sami se sebou, takže už jsme na Boleslav ani nekoukali,“ přiznává záložník Štěpán Vachoušek.

Teplice jdou od porážky k porážce, takže i jejich kouč Zdeněk Ščasný uznal, že se současnou formou nemají v pohárech co dělat. Jenže teď je od nich dělí jen kousek. „Máme motivaci o to větší. Forma není taková, ale popereme se o to,“ hecuje se Vachoušek.

Karty jsou momentálně rozdané jasně. Mistr půjde do 2. předkola Ligy mistrů, druhý tým z ligy jde do 3. předkola Evropské ligy, třetí a čtvrtý celek budou muset na cestě do Evropské ligy zdolat ještě o jednoho soupeře navíc. Jenže pro Teplice nebo Liberec je to i tak jako dar z nebes.

Ostatně i pro Vachouška je to ve čtyřiatřiceti letech velká výzva. „Je to pro mě jedna z posledních příležitostí, jak si Evropskou ligu ještě zahrát. Hrajeme teď sice se Spartou a Libercem, ale pro nás je to lepší než hrát třeba proti Brnu,“ doufá teplický záložník.

Přitom právě ztráta Teplic v dnešní bitvě se Spartou by mohla nejen posadit Letenské na ligový trůn, ale zároveň zajistit definitivní pohárovou jistotu Boleslavi. Pokud Středočeši uhrají v tomto kole víc bodů než Teplice, o evropské poháry je už nikdo nepřipraví.

Pro Liberec a Teplice pak podle všeho bude klíčová vzájemná bitva příští týden v Liberci. „Z logiky věci to tak vypadá. Už dřív jsme si říkali, že chceme uhrát co nejvíc bodů a skončit nejhůř čtvrtí, že by to mohlo na poháry stačit. Tak uvidíme, jestli to vyjde,“ usměje se Nezmar.

KUDY DO POHÁRŮ
1. místo Sparta 2. předkolo Ligy mistrů
2. místo Plzeň 3. předkolo Evropské ligy
3. místo Mladá Boleslav 2. předkolo Evropské ligy
4. místo Liberec 2. předkolo Evropské ligy

(pozn. Obsazení týmů odpovídá současnému postavení v tabulce)

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud