Karel Häring
30. dubna 2014 • 11:23

Sparta v play off Ligy mistrů? Není jisté, zda by patřila mezi nasazené

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Chelsea - West Ham 5:0. Souček s Coufalem u dalšího debaklu
Otázky a odpovědi: Nominace na MS! Pohřební tiskovka, nároďák jako Třinec. Je tým starý? A proč nejedou…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pražská Sparta už téměř jistě zajistila mistrovský titul a s tím i právo na start v předkole Ligy mistrů. Kvůli loňskému průšvihu s Häckenem však zatím nemá jasno, jestli bude v případném rozhodujícím play off mezi nasazenými celky. Boj o účast mezi silnější pěticí svede se Steauou Bukurešť a celkem APOEL Nikósie.



Salcburk, Celtic či BATE Borisov. Z těchto týmů se bude pravděpodobně rekrutovat soupeř pro Spartu v play off Champions League, a to za předpokladu, že nejslavnější český klub v lize udrží první místo a v létě projde úspěšně druhým a třetím předkolem.

Pokud Letenští zvítězí v sobotním duelu na Stínadlech, zajistí si poprvé od sezony 2009/2010 mistrovský titul a start v předkole Ligy mistrů. Už teď mají jednu jistotu. Do druhého předkola vstoupí v pozici nasazeného klubu a je jasné, že do ní půjde v roli favorita. V nabídce je například maltská Valletta, severoirský Cliftonvile či litevský Žalgaris Vilnius, ale i příští mistr Makedonie či Černé Hory.

Také pro los 3. předkola by byli sparťané mezi nasazenými, ovšem komplikace hrozí pro případné rozhodující play off. V něm mají jistotu výhodnějšího postavení Salcburk, Celtic a BATE Borisov.

Sparta se může mezi „elitní“ pětkou udržet pouze za předpokladu, že jeden z dvojice klubů Steaua Bukurešť – APOEL Nikósie nezíská rumunský, respektive kyperský titul. Steaua vede pět kol před koncem ligu o devět bodů, kyperský celek ztrácí po senzační domácí prohře na lídra tři body a zbývají už jen čtyři kola.

Mohou doplatit na dva pokažené ročníky

Pozici Sparty původně ohrožovala i švýcarská Basilej, která průběžně vede tamní ligu. Ovšem jelikož už je jisté, že příští vítěz Champions League si zajistil účast i z domácí soutěže, přesune se budoucí šampion Švýcarska rovnou do základní skupiny.

Mužstvo vedené trenérem Vítězslavem Lavičkou může doplatit na dva pokažené ročníky v evropských pohárech 2011/2012 a 2013/2014. V prvním případě vypadli Letenští pod vedením Jozefa Chovance s Vasluií, v druhém už pod současným koučem loni v létě se švédským Häckenem.

Koeficient Sparty nyní dosahuje hodnoty 28,870 a je téměř jisté, že pokud by se aspoň v jedné ze zmíněných sezon dostala do základní skupiny Evropské ligy, měla by nyní vyšší číslo než zmíněný Borisov.

I kdyby nakonec skončila mimo nasazenou pětici, má stále naději, a to v případě, že by jeden ze zmíněných potenciálních soupeřů vypadl v průběhu druhého nebo třetího předkola. Tímto způsobem se loni v létě dostala do výhodnější pozice Plzeň (na úkor BATE).

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud