27. května 2011 • 13:30

Dostálek: V Brně jsem zestárl o několik let

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Olomouc - Sparta 1:4. Kanonáda hostů, rozhodl skvělý Krejčí
SESTŘIH: Hradec Králové - Slavia 1:2. Zemětřesení v sestavě a drama v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

Svůj poslední prvoligový zápas odehraje v sobotu sedmatřicetiletý brněnský fotbalista Richard Dostálek, kterému ve čtvrtek disciplinární komise prominula zbytek trestu za vyloučení v utkání se Slováckem, takže může proti Jablonci nastoupit. Dostálkova bohatá ligová kariéra začala a také skončí v Brně na kulatém čísle 350 odehraných zápasů, během nichž vstřelil 66 gólů.



V poslední době s týmem mnoho radosti nezažil, sobotní duel bude minimálně na jednu sezonu posledním vystoupením i pro sestupující klub. "V uplynulých dvou sezonách ve Zbrojovce jsem zestárl o několik let. Poslední ligové utkání v Příbrami, které rozhodlo o sestupu Brna, jsem na tribuně doslova protrpěl," uvedl Dostálek. "Vedle přetrženého křížového vazu to bylo pro mě nejhorší období v mé fotbalové kariéře," řekl na tiskové konferenci.

Nejstarší hráč brněnského kádru patřil k oporám týmu a se čtyřmi góly je pětinásobný reprezentant dokonce nejlepším střelcem Brna. Trenér a bývalý Dostálkův spoluhráč René Wagner by uvítal, kdyby zkušený hráč ještě alespoň půl roku pomohl Zbrojovce ve druhé lize zajistit dobrou výchozí pozici k návratu do nejvyšší soutěže. "Nechci po něm okamžitou odpověď, neboť chápu, že není po sestupu v psychické pohodě," uvedl Wagner.

Dostálek přiznal, že s něčím podobným nepočítal. "V tuto chvíli nejsem rozhodnutý. Na konec kariéry se po těžkém zranění kolena připravuji už od třiatřiceti let. Pokud bych pokračoval, tak jen proto, že toužím vrátit Zbrojovku do první ligy. Všechno se ale rozhodne až v příštích dnech," řekl Dostálek, před nímž stojí i druhá varianta. Vrátit se do Líšně, kde bydlí, a užívat si fotbal na výkonnostní úrovni.

Do Brna přivedl Dostálka v létě 1993 tehdejší manažer klubu Karel Kroupa, kterému padl talentovaný fotbalista VTJ Kroměříž do oka při utkání domácího poháru. Tehdy se o jeho služby ještě ucházel Baník Ostrava, brněnské vedení ale bylo rychlejší.

K prvoligové premiéře Dostálek nastoupil 7. listopadu 1993 v Českých Budějovicích. Z Brna po pěti letech zamířil do Slavie Praha, odkud po dalších pěti sezonách odešel do Rubinu Kazaň. Domácí nejvyšší soutěž si zahrál v roce 2005 také ve Slovácku, odkud přestoupil do Německa, kde oblékal dres druholigového týmu Aue a následně Siegenu v regionální soutěži. Kariéru chtěl ukončit v divizní Líšni, ale nechal se ještě přemluvit a další dvě sezony odehrál v nejvyšší soutěži v Brně.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud