4. března 2014 • 09:39

Nový kouč Slavie Pastoor hraje útočně, říká Čmovš

Autor: hp, šq
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vyžívá se v detailních rozborech soupeře. Má rád útočný fotbal s rozestavením 4–3–3, vždyť je to Nizozemec. A hráče si pouští blízko k sobě. Alex Pastoor, muž, jenž zkusí Slavii vyvést z těžkých časů. 



Asi jste o něm nikdy neslyšeli, a to přesto, že Pastoor odehrál ve Volendamu a Heerenveenu na pozici záložníka velmi slušných 246 utkání v nizozemské lize. Větší úspěch, a to se bude slávistům líbit, ho ale potkal v trenérské roli – se skromným rotterdamským klubem Excelsior postoupil v sezoně 2009/2010 do elitní Eredivisie.

Pavel Čmovs, který pod Alexem Pastoorem hrál Pavel Čmovs, který pod Alexem Pastoorem hrálFoto Jaroslav Legner SPORT
Podařilo se mu v ní udržet, a tak přišla nabídka od Nijmegenu. Právě v tomto klubu se potkal s českým obráncem Pavlem Čmovšem, shodou okolností slávistickým odchovancem.

„Pastoor mi dal příležitost zahrát si první ligu. Podle mého to je dobrý trenér,“ říká třiadvacetiletý stoper, který nyní hraje v Levski Sofia.

Čím se kouč červenobílých vyznačuje? „Hodně detailně rozebíral soupeře. Jeho postřehy šly do hloubky, byly podrobné. Všichni jsme věděli přesně, co máme hrát,“ vyzdvihuje Čmovš.

„Zastávám názor: když něco děláte, udělejte to dobře. Nemám rád, když se něco dělá polovičatě. Nesnáším nepořádek. Možná jsem perfekcionista,“ napsal o sobě kdysi Pastoor. Slovo „napsal“ není použito náhodně – Pastoor se jeden čas živil jako sportovní novinář, psal především o mládežnickém fotbalu. „Byla to zábavná zkušenost, bavilo mě to,“ vzpomíná.

Podle Čmovše může kouč ve Slavii uspět. „V týmu jsou totiž techničtí hráči, ti budou vyhovovat jeho představám. Opravdu si myslím, že klubu pomůže. Víc se bude na tréninku věnovat práci s míčem a technice.“

Dá se čekat, že červenobílé dresy se na hřišti objeví v rozestavení 4–3–3, jak se na Nizozemce sluší.

„Hráli jsme tak v Nijmegenu, hodně útočně, někdy i bez klasického hrotového útočníka, jde to i bez něj. Velmi ofenzivní styl bude chtít i po slávistech,“ předpovídá český obránce. „Co se týče rozestavení, je ale možné, že se přizpůsobí české lize. Třeba když jsme hráli proti Ajaxu, přešli jsme na 4–5–1.“

Co se slávistům líbit nebude, Pastoor drží jeden nežádoucí nizozemský rekord. Loni v srpnu ho z Nijmegenu vyhodili už po třech utkáních. Výsledky 1:4, 0:5 a 1:5 si o to říkaly.

Po Miroslavu Koubkovi, jenž platí za trenéra-tvrďáka, přichází do Edenu jiný typ. „Je specifický tím, že má blízko k mužstvu. Když jsme měli týmovou akci, byl jedním z nás. Je hodně otevřený k hráčům, tím je výjimečný. Ale uměl se zase ozvat, když se mu něco nelíbilo,“ popisuje Čmovš.

Teď míří elegantní Nizozemec do Slavie. Jak si povede v červenobílém klubu?

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud