iSport.cz
18. ledna 2013 • 15:11

Nebudu tvrdit, že nefandím Spartě, řekl fotbalový boss Pelta

Autor: iSport.cz, Pavel Kalouš
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český fotbal už čtyři měsíce funguje ve stínu korupční aféry. Řešení pořád není na dohled. Miroslav Pelta, šéf FAČR, přiznává, že je zaskočený tím, jak je na tom český fotbal špatně. Hledání pravdy nechal na policii, ale snažil se proniknout do problému i vlastním vyšetřováním. „Jsem předseda fotbalu, takže teď nemůžu ten produkt sám likvidovat,“ odmítl prozradit svá zjištění. V rozhovoru pro deník Sport přiznává i to, že fandí pražské Spartě. „Ale to ještě neznamená, že chci poškodit Plzeň,“ dodal.



Korupční kauzu rozpoutal právě šéf letenského klubu Daniel Křetínský, když Peltu informoval o nekalostech v českém fotbale. K tomuto kroku se odhodlal nedlouho po ligovém zápase Plzně se Spartou (1:0).

Následovalo přiznání sudího, že dostal úplatek, aby ovlivnil ligový zápas v Jablonci ve prospěch Plzně. To je podle Pelty důkaz silného kalibru. Západočeský klub, jenž vede Gambrinus ligu, se proti tvrzení ohradil. Vyšetřování se každopádně vleče a všichni čekají, jak kauza dopadne.

"Nebudu tvrdit, že nefandím Spartě, ale to přece ještě neznamená, že chci poškodit Plzeň," svěřil se Sportu Pelta v souvislosti s kauzou. Sám přitom na Letné v minulosti pracoval ve vedení klubu.

Teď už v pozici šéfa celého českého fotbalu ví, že do ideálu má situace ve fotbale daleko.

„Přiznávám, že jsem žil v domnění, že je stav fotbalu lepší, než je realita. Proto jsem rád, že tuhle kauzu řešíme, i když nám hrozně moc škodí. Fotbal potřebuje léčit, má rakovinu a my teď rozjeli chemoterapii, aby nádor nemetastázoval,“ nechal se slyšet šéf českého fotbalu, sám zkušený šíbr.

Rozhodnutí disciplinárky budu respektovat

I přes své prohlášení o sympatiích ke Spartě odmítá, že by výsledkem vyšetřování kauzy mělo být potrestání západočeského klubu, který se pere s letenským celkem o titul.

„Musím pracovat s fakty. To znamená, že když disciplinárka nějak rozhodne, můžu říct svůj názor, ale její rozhodnutí musím respektovat. Je to nezávislý orgán,“ řekl Pelta.

Ten si dobře uvědomuje, že věcí k řešení má český fotbal spoustu. „Je prostě pravda, že se v něm pohybují lidé, kteří pracují způsobem, který se neslučuje s morálkou a etikou. Ne vždy je ale úplatek jen o penězích. Někdo zneužívá svůj vliv a postavení,“ prohlásil Pelta.

Ten už hovořil s některými vlastníky klubů a s dalšími ještě mluvit bude.  „Půjdu za nimi, abych jim řekl, že tihle lidé buď změní způsob své práce, nebo budou muset z kola ven. Musím říct, že s některými lidmi ve fotbale mám problém a já pro ně teď představuji nebezpečí,“ dodává šíbr.

„Jsem člověk, který má na sobě také skvrnu, byl jsem podezřelý v minulé kauze, ale mojí obrovskou výhodou je to, že to prostředí znám dokonale,“ konstatuje šéf českého fotbalu s připomínkou, že než za ním přišel šéf Sparty Daniel Křetínský, netušil, že jde o tak velký problém. „Ty informace jsem neměl.“

Ve fotbale jsou jedinci, s nimiž mám problém

S některými lidmi ve fotbalovém prostředí má problém, jedná se podle něj o několik jedinců, ne o desítky.

„Vím, že se nikdy nepodaří vyčistit fotbalové prostředí úplně, ale kdyby to mělo alespoň stejný efekt jako po aféře v roce 2004 a aspoň na pár let zase ty lidi vzali rozum do hrsti, bylo by to dobré,“ říká Pelta. „Utrpěli jsme ztráty, ale to, že se teď fotbal pročistí, má pro nás ještě větší cenu.“

Pojmenovat problematické osoby ale nehodlá. „Dávám těm lidem ještě šanci, ale pokud ji nevyužijí, budu po majitelích klubů tvrdě žádat, aby tyhle lidi zbavili kompetencí. Je jasné, že mi to nedělá radost, komplikuje mi to jednání se sponzory a je jasné, že nás ta kauza už stála nějaké peníze,“ dodal s tím, že by byl rád, aby do startu ligy vynesla disciplinárka nějaké rozhodnutí.

Předseda FAČR Miroslav Pelta tvrdí, že někteří pracovníci v českém fotbale se dopouští nekalých praktik
Předseda FAČR Miroslav Pelta tvrdí, že někteří pracovníci v českém fotbale se dopouští nekalých praktik

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud