Karel Häring
24. dubna 2014 • 20:30

Brazilci nestíhají přípravy na MS. Tři stadiony ještě nejsou hotové!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Do startu mistrovství světa v Brazílii už nezbývá ani padesát dní, přesto ještě nejsou všechny stadiony zdaleka dokončeny. Velká zpoždění trápí především arény v Curitibě a v Sao Paulu. Tam se má hrát 12. června zahajovací duel. A už teď je jisté, že se před ním nezvládne klasická generálka.



Stihnou to. Ale slovo „včas“ se použít nedá. Dějiště úvodního duelu Brazílie s Chorvatskem totiž mělo být dokončeno 15. ledna letošního roku. Jenže Arena de Sao Paulo ještě zdaleka není hotová.

Zástupci mezinárodní fotbalové federace (FIFA) v těchto dnech absolvují inspekční cestu po brazilských stadionech, které ještě nejsou vinou velkých zpoždění dostavěny. Jako první přišel na řadu chrám v Sao Paulu. Ten bude po šampionátu využívat klub Corinthians s kapacitou 48 tisíc, ovšem pro mistrovství světa bude zvýšena o dvacet tisíc míst.

Jenže osmnáct tisíc z nich zůstane při testovacím utkání (17. nebo 18. května) kvůli pokračujícím pracím prázdných. „Pro tohle utkání bude vpuštěno jen padesát tisíc fanoušků,“ řekla Nadia Campeao, zástupkyně starosty města.

Stadion tak bude otestován jen dvoutřetinovou kapacitou, což však podle generálního sekretáře FIFA Jeroma Valckeho není až tak zásadní problém, něco podobného proběhlo i před čtyřmi lety v Jihoafrické republice.

Zároveň přiznává, že nedodržené termíny komplikují situaci, především kvůli testům, ať už bezpečnosti, nebo infrastruktury, nicméně pro zahajovací duel 12. června mezi Brazílií a Chorvatskem dokončen bude.

„Sao Paulo bude připraveno pro úvodní zápas,“ prohlásil Valcke v úvodu svého čtyřdenního pobytu. „To ale neznamená, že bude připraveno včas. Jak je známo, původní termín byl 15. ledna 2014.“

Problémy nejsou spojeny jen se samotným stadionem, ale i infrastrukturou. Autobusový terminál pro spojení mezi nejbližší vlakovou stanicí a arénou se nestihne dokončit, do posledních hodin se bude dodělávat přístupová cesta ze stanice metra.

Rozestavěný stadion v Sao Paulu, kde v červnu proběhnou zápasy fotbalového mistrovství světaFoto Reuters

FIFA v uplynulých týdnech opakovaně vyjádřila svou nespokojenost s nedodržením časového harmonogramu, mimo jiné i proto, že Brazílie měla na přípravu spojenou s organizací šampionátu téměř sedm let.

Sepp Blatter, prezident fotbalové federace, se nechal slyšet, že žádná jiná pořadatelská země nebyla se svými přípravami tak opožděná jako Brazílie.

Sao Paulo není jediným městem s podobnými problémy. Velká zpoždění trápí i Curitibu. Téměř dvoumilionové hlavní město státu Paraná dokonce čelilo hrozbě, že přijde o pořadatelství čtyř duelů, které mu byly svěřeny. Třetí nedokončený stadion je ve městě Cuiaba ležícím nedaleko hranic s Bolívií.

Navzdory komplikacím s výstavbou stadionů a vybudováním infrastruktury (včetně nových terminálů některých letišť), věří Blatter, že nadcházející světový šampionát bude „nejúspěšnějším turnajem všech dob“. Řekl to v nedávném telefonickém rozhovoru s brazilskou prezidentkou Dilmou Rousseffovou.

Ačkoliv ještě v prosinci vyzval „Boha, Alláha, nebo kohokoliv“, ať pomůže zajistit, že dvanáct stadionů bude dokončeno včas.

Brazilští dělníci jsou ve skluzu. Hrozí, že některé fotbalové arény před zahájením světového šampionátu nestihnou postavit
Brazilští dělníci jsou ve skluzu. Hrozí, že některé fotbalové arény před zahájením světového šampionátu nestihnou postavit

12 měst a stadionů pro fotbalové MS v Brazílii 
BELO HORIZONTE - Estadio Mineiro (57 483)
DOKONČEN
BRASÍLIA - Estadio Nacional (68 009)
DOKONČEN
CUIABA - Arena Pantanal (42 968)
NEDOKONČEN
CURITIBA - Arena da Baixada (40 000)
NEDOKONČEN
FORTALEZA - Estadio Castelao (58 704)
DOKONČEN
MANAUS - Arena Amazonia (42 377)
DOKONČEN
NATAL - Estadio das Dunas (45 000)
DOKONČEN
PORTO ALEGRE - Estadio Beira-Rio (50 287)
DOKONČEN
RECIFE - Arena Pernambuco (42 849)
DOKONČEN
RIO DE JANEIRO - Maracana (73 531)
DOKONČEN
SALVADOR - Arena Fonte Nova (52 048)
DOKONČEN
SAO PAULO - Arena de Sao Paulo (68 000)
NEDOKONČEN

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud