10. června 2014 • 13:48

Legendární Masopust před MS v Brazílii: Neymar musí teprve dorůst

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zbývá už jen několik desítek hodin. Ve čtvrtek večer vypukne fotbalový svátek - světový šampionát v Brazílii. Jak turnaj dopadne? Co si myslí o české reprezentaci? Jak vzpomíná na velké fotbalové bitvy? Pozvání na ONLINE rozhovor se čtenáři iSport.cz přijal legendární fotbalista Josef Masopust. Přečtěte si, jak odpovídal stříbrný medailista z MS v Chile 1962.



Josef Masopust při návštěvě redakce deníku Sport a iSport.cz
Josef Masopust při návštěvě redakce deníku Sport a iSport.cz

Masopust v Síni slávy. Ve Sportu vyprávěl, jak předčil Pelého
Video se připravuje ...

Josef Masopust

Janek, 10. června 2014
Dobrý den. Kdy jste dostal naposledy nabídku na trénování? Už to je dost dlouho co jste byl na lavičce. Ještě teď si někdo vzpomene nebo už vůbec?
Já jsem skončil svoji činnost jako trenér jako vejminkář na chalupě u Děčína, když jsem se v roce 1991 vrátil z Indonésie. Říkal jsem, že maximálně na půl sezony.
Marek, 10. června 2014
Dobrý den, kdo byl Vaším nejlepším spoluhráčem na klubové úrovni a kdo v reprezentaci? Děkuji, přeji hezký den
Já jsem preferoval hráče, kteří se mnou byli schopní číst hru. V nároďáku to byl třeba Andrej Kvašňák. Děkuji všem za otázky. Josef Masopust
Jirka, 10. června 2014
Dobrý den. Jaký vztah máte k Teplicím potažmo místnímu fotbalovému klubu? Děkuji Vám za odpověď a přeji pevné zdraví.
Strašně jim fandím. V mém žebříčku obliby je Dukla na prvním místě, druhé jsou Teplice a tím to končí.
Wenca, 10. června 2014
Dobry den, Chtel bych se zeptat co rikate na sveho jmenovce z Jihlavske Dukly? Myslite ze Sparta postoupi do LM. Dekuji za odpoved a preji hodne zdravi!!
Když jsem jeho jméno slyšel poprvé, musel jsem se podívat, jestli nejsme v nějakém příbuzenském stavu. Má pár věcí dobrých a jsem přesvědčený, že se prosadí.
Jan Kukrál, 10. června 2014
Dobrý den, kdybyste mohl hrát v současnosti, za který klub byste chtěl nastupovat, který by Vám svým herním stylem nejvíce vyhovoval? A případně se kterým současným hráčem byste si podle Vás na hřišti nejvíce rozuměl?
Vždy jsem preferoval fotbal, který jsem mohl dirigovat. V té době to šlo. Každý mužstvo má období, kdy dokáže projevit výhody a svoji hru.
Martin, 10. června 2014
jak se vam libilo finale poharu Josefa Masopusta? myslite ze by mezi hraci mohly byt i budouci reprezentanti?
Byl jsem příjemně překvapený úrovní finálových bojů. Bylo vidět, že kluci hrají s radostí. Moc se mi to líbilo. Jsem přesvědčený, že některý z hráčů se prosadí i mezi dospělými.
Daniel , 10. června 2014
Dobrý den, chtěl bych Vám v první řadě vyjádřit obrovský obdiv a zároveň poděkovat za to, co jste pro naši malou zemičku udělal. Teď k otázce. V Brazílii panuje pro Evropany nepříjemné podnebí. Jak jste se se změnami srovnávali vy, když jste v roce 1962 reprezentovali na světovém šampionátu v Chile? Děkuji za odpověď a přeji pevné zdraví!
Normálně. I u nás je někdo horko, zima, nebo padají kroupy.
Lukáš, 10. června 2014
Dobrý den, jak se podle Vás bude dařit Spartě v Lize Mistrů? :)
Sparta je schopná jít v kolejích Plzně. Když nebudou nastupovat s nosem nahoru proti slabším soupeřům, jsou schopní se chytit a dostat se do základní skupiny.
Mira 68, 10. června 2014
Kdo si myslíte,že bude finálová dvojice?
Brazílie a Německo.
Žloutek, 10. června 2014
Co myslíte, že chybí naší reprezentaci. Jsou to technici, jako jste byl Vy?
Několik techinků je tady suprových. Ale o to i mít myšlenku, správně přihrát balon. Třeba jako u našeho gólu ve finále MS proti Brazílii, kdy mi přihrál Pospíchal. Umět číst hru. Na to musí být minimálně dva.
Hamák, 10. června 2014
Čí fotbal se vám líbí víc, Sparty letos, nebo Plzně v pohárech?
V poslední době jsou to jediné kluby, které reprezentují velmi dobře český fotbal. Jsou tam rozdíly ve způsobu hry, ale pro český fotbal dělají moc. Oba mají co nabídnout. U Sparty je to zásluha trenéra Lavičky, který umí zasadit správně hráče do mužstva. To se mu povedlo třeba u Romana Bednáře. Teď má bezesporu nejlepší mužstvo.
Marek, 10. června 2014
Dobrý den. Jaké má podle Vás šance na MS podceňovaná Anglie? A proč Gerrard s Lampardem nedokáží hrát jako v klubech?
Mám dojem, že moc ne.
Jiří Novák, 10. června 2014
Pane Masopuste, za jaký klub byste chtěl nastupovat v Česku mimo Dukly? A lákal vás i nějaký zahraniční velkoklub?
Já jsem slávista. S tátou jsme byli slávisti. Myslel jsem si, že bych mohl jít z Teplic do Slavie. Pak jsem ale podepsal do Dukly. Jednou se o mě pokoušela Sparta. Když se nám začalo dařit, rozhodla se naše parta v Dukle zůstat, měli jsme dobré podmínky. Ze zahraničí mě chtěli koupit v Belgii. Když přijeli zástupci Anderlechtu, šli jsme na Pragosport, který to musel posvětit a ještě za to bral provizi. A tehdy to automaticky nešlo. Pak jsem se dostal ven, ale to mi bylo už 38 let. V druhé belgické lize jsem byl nejlepším střelcem týmu i v tomto věku. Zkoušelo to také Schalke, ale tam mě také nepustili.
Martin, 10. června 2014
Dobrý den pane Masopuste. Hrál jste 15 let za Duklu. Mohu se zeptat kolikrát jste za těch 15 let byl vyloučen? Slyšel jsem, že Vás to postihlo na jaře v roce 1967 při derby Sparty s Duklou. Koluje o Vás pěkná historika, že jste po nařízeném přímém kopu ve prospěch Sparty odkrokoval rozhodčímu zeď a šel jste ven. Je to pravda?
Vyloučený jsem byl během kariéry celkem čtyřikrát, ale nikdy ne za faul. To utkání, o kterém mluvíte, to bylo pohárové utkání se Spartou na Julisce. Prohrávali jsme 0:2, neměli jsme nárok v tom zápase. Sparta už ladila zeď při přímém kopu. Řekl jsem spoluhráči, aby nekopal, protože zeď nebyla v předepsané vzdálenosti. Rozhodčí říkal: Kopejte. Když to opakoval, tak jsem mu to odkrokoval a do zdi jsem narazil. A rozhodčí mi řekl: Když už jsi v pochodu, tak si dej odchod.
Zdenék, 10. června 2014
Jak vzpomínáte na mužstvo fc Zbrojovka Brno teda jestli si ještě vzpomenete když jste ho trénoval:-)
V Brně jsem prožil nádherné čtyři roky. Našel jsem tam partu kluků, kteří chtěli. Chvíli mi trvalo, než jsem přesvědčil, že se fotbal nedá hrát jen levou zadní. Pak jsem přesvědčil, že jsou dost dobří, aby z nich mohli být mistři. Řekl jsem jim, že si musí něco odříkat. Ze začátku tam bylo pár šťouralů, ale já se s nimi nemazlil. Ani jsem nevěděl, kde se to ve mně vzalo, být takový despota. Snažil jsem se důrazně vysvětlit, co je dobré a co špatné. Ale jak už jsem řekl, byla tam fantastická parta. Podařilo se nám to skloubit dohromady. První rok jsme skončili druzí a druhý rok jsme ligu vyhráli. Na zápasy nám chodilo 45 tisíc diváků. Je hrozný, když dnes vidím, že na zápas přijde jen dva tisíce diváků. Také jsem smutný z toho, jak je zchátralý stadion Za Lužánkami.
Oldřich Tengler, 10. června 2014
Dobrý den pane Masopuste.Chtěl bych se zeptat,jak konečně vnímáte to,že budou již konečně nainstalované kamery za brankami a ještě,zda má můj oblíbený ,mladý tým Belgických hráčů již šanci na titul při tomhle Mistrovství.Děkuji za odpovědi a přeji hodně zdraví v životě.
Je to smůla pro fotbal, že docházelo k sporným situacím. Je dobře, že to půjde nyní napravit. Ukazuje se, že rozhodčí to sami nezvládnou.
David, 10. června 2014
Kdo podle Vás bude králem střelců?
To je zatím nejtěžší otázka. Má to čtyři až pět hráčů, ale důležité je, jak budou podporováni ostatními členy týmu. Kde to bude fungovat, tak takový hráč bude mít šanci. Nesmí nastoupit do zápasu s tím, že chce hrát on sám.
Honza, 10. června 2014
Který ze současných světových trenérů se vám nejvíc zamlouvá?
Je tu jeden případ, který nemá obdoby. Sir Alex Ferguson v Manchesteru United. To je něco neskutečného, co dokázal.
Hugísek, 10. června 2014
Dobrý den, jak byste okomentoval současnou situaci v týmu SK Slavia Praha, děkuji a přeji mnoho zdraví.
Nelíbí se mi vůbec, protože není. Dřív lidé prošli ve fotbale různé pozice, než se dostali nahoru. V našem fotbale to nyní tak neplatí. Jak to může dopadnout, ukazuje Slavia Praha.
Michal, 10. června 2014
Kdo je podle Vás lepší, Messi nebo Ronaldo?
Vidím tam rozpor. Při zápasech Argentiny hráli bez Messiho. Kdyby hrála Barcelona za Argentinu, tak zůstane stejný. Když však přijde jinam, než se dá dohromady, tak je po zápase. Spoluhráči mu v národním týmu moc nesedí. Ronaldo se fláká po hřišti jako penzista a pak dá fantastický gól. Určit jednoho nejlepšího jde těžko.
Jakub , 10. června 2014
Vyhraje MS Německo?
Může. Když vememe výkony německých klubů proti Španělům, tak je to jasně vidět.
Sláva, 10. června 2014
Zdravím Vás, pane Masopust, kterému týmu budete na MS fandit? Děkuju.
Brazílii.
Jakub Toman, 10. června 2014
Dobry den, chtel jsem se zeptat, kam dojde na MS španelsko a budeme hrat jestě nekdy na mistrostvi sveta ve fotbale?
Náš tým určitě jednou znovu na mistrovství světa bude. Mám dojem, že naše natůra je pro fotbal vhodná a řada hráčů to dovede využít pro svůj prospěch. Musí mít vhodnou podporu. S trenérem Vrbou přišlo něco nového do práce s našimi fotbalisty. Jen bych byl nerad, kdyby šel po jednom neúspěchu do kopru. Dnes se nedá dělat fotbal ze dne na den. Základ musí být kolektiv - rozestavení není až tak podstatné. Podle mě byl nejlepší způsob hry 4-2-4. Když dnes vidíte, co dovedou obránci... Třeba Kadeřábek ze Sparty. Jakmile ale člověk podlehne tomu, že je hvězda, tak končí. To potkalo třeba Matějovského. Trenér Lavička s ním pak vyřešil situaci perfektně. Když se z toho hráč dovede poučit, dokáže ho to znovu nastartovat.
Ďurčák, 10. června 2014
Co si myslíte o Portugalcích? Mají na to i za předpokladu ,že by Ronaldo nebyl hvězda každého zápasu? děkuji
On každý zápas není hvězdou i teď. S Němci to budou mít ve skupině těžké.
Danken, 10. června 2014
Dobrý den pane Masopuste, chtěl bych se Vás zeptat, jaký máte názor na Belgii jako jednoho z možných černých koní turnaje, jestli si myslíte, že mohou prorazit již letos nebo jejich čas přijde až na příštích šampionátech. Děkuji za odpověď a přeji pevné zdraví!
Mám k Belgii dost blízko. Hrál jsem tam na závěr své kariéry a byl jsem tam čtyři roky jako trenér. Belgický fotbal znám do posledního písmene. Je to mužstvo, které dokáže překvapit. Nebude to ale trvat dlouho. Jeden, dva zápasy. Pochybuju, že by mohli hrát o semifinále, či finále.
Gorol Miroslav, 10. června 2014
V čem vidíte největší sílu a slabinu fotbalového týmu Brazílie
Jsou to dvě věci, které spolu souvisí. Každý Brazilec je vynikající fotbalista po technické stránce. Jsou individualisti a někdy je to na úkor celého týmu. V době, kdy hrál Pelé, byl také velkou individualitou, ale dal také hodně sil pro mužstvo. Neymar musí teprve dorůst, stále mu něco schází.
Ondra, 10. června 2014
proc myslite ze neni cesko na MS ?
Je několik příčin. Vedení našeho fotbalového svazu není takové, jaké by si fotbal zasloužil. Aféry jako Křetínského kabela nemají ve fotbale co dělat. Druhá příčina: brzký odchod mladých hráčů do ciziny. Ne každý se chytí jako Rosický a Čech, a pak už paběrkuje. Podívejte se, co se stalo s Feninem. Kdyby zůstal v Teplicích dál, dostal se na úroveň Rosického. Teď ho posílají z jednoho klubu do druhého. Peníze hrají velkou roli. Hráči dnes vydělají za měsíc víc, než já za celý život. Každá doba má něco do sebe.

Více o MS ve fotbale >>

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud