16. června 2014 • 15:12

NENÍ gól! JE gól! Video na MS zafungovalo i způsobilo zmatek

Autor: pta, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbal konečně vstoupil do 21. století. I tak by se dala označit situace, při které rozhodčí na začátku druhého poločasu nedělního zápasu uznal gól Francie proti Hondurasu. Speciální technologie GoalControl místo něj zjistila, zda míč přešel brankovou čáru. Přesto vyvolala zmatek a FIFA slibuje, že se bude zabývat způsobem, jak ho využívat.



Ve 48. minutě po střele Karima Benzemy letěl od tyče mimo branku – tady ještě gól uznaný být nemohl.

Vzápětí si však míč gólman Hondurasu Valladares srazil za sebe – až v tomto momentu systém hlásil, že míč je v brance.

Kde tedy vznikl problém? Na stadionu i v televizním přenosu se chronologicky objevily po sobě obě situace a u řady diváků i hráčů Hondurasu to vyvolalo dojem, že „jestřábí oko“ posoudilo stejnou situaci pokaždé s jiným verdiktem. Přitom šlo o dva rozdílné momenty.

Trenér Hondurasu Luis Fernando Suárez kvůli tomu po zápase protestoval. "Nenaštvalo mě, že branku uznali. Vadilo mi, že nejdřív ukázali, že to gól nebyl a pak to změnili," divil se kouč. "Takže nevím, co si o tom mám myslet. Nechápu totiž, jak může technologie nejdřív říct, že to gól nebyl, ale vzápětí, že byl. Kde je pak pravda?" dodal.

Druhý gól Francie, který nešťastně vsítil hráč Hondurasu, musel potvrdit videorozhodčí
Druhý gól Francie, který nešťastně vsítil hráč Hondurasu, musel potvrdit videorozhodčí

Zmatení byli i televizní komentátoři. „Na obrazovce jsme viděli, že gól nepadnul. Fanoušci to slyšeli, hráči Hondurasu to viděli,“ hlásil komentátor BBC Jonathan Pearce. A expert a bývalý reprezentant Anglie Martin Keown v přenosu hned reagoval. „Tak funguje to, nebo ne?“ Podobný zmatek chvíli panoval i v přenosu ČT, který komentovali Vlastimil Vlášek s Vladimírem Táborským.

FIFA na výtky o den později zareagovala a slíbila, že se bude zabývat způsobem, jakým prezentovat verdikty Goal line technologie. „Abychom v budoucnosti zajistili maximální přehlednost, budeme řešit s týmem společnosti GoalControl, jak vylepšit zobrazení situací pro fanoušky,“ uvedla FIFA v oficiálním prohlášení.

VIDEO | Kde vznikl při gólu Francie problém? Diváci viděli v televizi dvě situace po sobě...

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud