Jonáš Bartoš
24. června 2014 • 10:30

Pan DOKONALÝ! Neymarova paráda s otočkou znemožnila soupeře

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Šlo o jeho zápas. Bez debat. Asi žádný hráč to v průběhu světového šampionátu nerozbalil takovým stylem, jako Neymar v prvním poločase s Kamerunem. Brazilský klenot byl všude. Napadal, střílel, útočil, dával góly. A také bavil publikum svými technickými finesami.



MATCH OVERVIEW LEGACY
23. 6. • 22:00
Kamerun
Kamerun
1:4
ONLINE
23. června
22:00
Brazílie
Brazílie
Góly

Domácí: 26. Matip

Hosté: 17. Neymar, 35. Neymar, 49. Fred, 84. Fernandinho

Sestavy

Domácí: Itandje – Nyom, Matip, N´Koulou (C), Bedimo – Eyong – Moukandjo (58. Salli), Mbia, N'Guémo, Choupo-Moting (81. Makoun) – Aboubakar (72. Webo).

Hosté: César – Dani Alves, Silva (C), Luiz, Marcelo – Paulinho (46. Fernandinho), Gustavo – Hulk (63. Ramires), Oscar, Neymar (71. Willian) – Fred.

Náhradníci

Domácí: Feudjou, N'Djock, Djeugoue, Nounkeu, Chedjou, Makoun, Eto´o, Webo, Olinga, Salli

Hosté: Jefferson, Victor, Dante, Maxwell, Henrique, Maicon, Fernandinho, Ramires, Hernanes, Willian, Bernard, Jo

Karty

Domácí: Eyong, Salli, Mbia

Rozhodčí

Jonas Eriksson – Mathias Klasenius, Daniel Warnmark (Švédsko).

Stadion

Estádio Nacional de Brasília, Brasília

Je vám 22let, stále ještě dospíváte a jako člověk teprve dozráváte. Jenže Neymar nemá v tak útlém věku na žádné dětinskosti nárok. Už v kolébce měl napsáno, že bude celonárodní hvězdou. A teď na jeho fotbalové umění spoléhá celá Brazílie.

Málokdo si dokáže představit tlak, jakému nejsledovanější postava domácího výběru během turnaje čelí. Neymar ale zatím tíhu velkých očekávání zvládá s nečekanou bravurou.

Ve třech zápasech základní skupiny už vstřelil čtyři branky, momentálně vede průběžnou tabulku střelců MS. Brazílii zachránil dvěma góly proti Chorvatsku, stejný příspěvek si nachystal i do závěrečného duelu skupiny s Kamerunem.

"Necítím tlak. Pořád říkám, že nemůže cítit tlak, když si jen plníte sen. O tom, že budu hrát takové zápasy, jsem snil celý život, takže si užívám, že se to vyplnilo a neřeším nějaký tlak," sympaticky prohlašuje mladík z Barcelony.

Svá slova navíc podporuje výkony na trávníku, z brazilského týmu zvládá turnaj zatím suverénně nejlépe. Nejlepší představení odehrál v první půli proti Kamerunu.

VIDEO: Neymarovy momenty z utkání proti Kamerunu (technická paráda v čase od 5:20)

Neymar v zápase, který za určitých okolností mohl způsobit i brazilský konec na šampionátu, stíhal úplně vše. Vstřelil úvodní dva góly Scolariho výběru, neustále se cpal k míči, hýřil ofenzivními nápady. Nerozhodil ho ani zbytečný atak kamerunského obránce Nyoma, který ho v úvodu skoro zahodil mezi fotografy.

Jedna statistika je naprosto výmluvná. Neymar v brazilském dresu odehrál už 52 zápasů, přidal 35 gólů, 20 asistencí. Už teď je Neymar pátým nejlepším střelcem brazilské historie. Na teprve 22letého hráče to docela ujde...

"My máme Neymara, Argentina Messiho , Portugalsko Ronalda a i další týmy mají výjimečné hráče, kteří rozhodují. Takže to není jen případ Brazílie. Každopádně rozhodující je celý tým, nikdy nevyhraje zápas jediný hráč," chválil brazilský trenér Scolari.

Neymar pálí! Brazilský útočník vstřelil Kamerunu dvě branky a dostal se do čela tabulky střelců MSFoto ČTK/AP

Pokaždé, když Neymar vstřelil branku, gesty burcoval jásající publikum. Elektrizovaný fanatickou atmosférou chtěl diváky ještě víc strhnout, aby si užívali domácí karneval.

"Jestli se nepletu, tak to byl náš nejlepší výkon na turnaji. Všichni si zaslouží pochválit za to, co od začátku do konce předváděli. A jestli jsme já byl nejdůležitější? To mě nezajímá, hlavní je výkon týmu. Nikdo není důležitější než ostatní hráči," prohlásila skromně brazilská desítka.

Kdo viděl pondělní zápas, pochopil, že Neymar skutečně dokáže výjimečné věci. Vedle precizně zakončených gólových akcí ukázal i své dokonalé technické umění. Člověk mu snad odpustí i jeho časté simulace, kterými si kazí pověst...

Jako třeba když si v nastavení první půle zpracoval dlouhý pas od Luize, rychlým pohybem přehodil míč přes hlavu protihráče a poté ještě skvělou narážečkou v otočce poslal spoluhráče do obří šance.

Byl to zkrátka Neymarův večer. Vzývaný nástupce Pelého svým krajanům vrátil víru v to, že jeho tým to může dokázat. Že s jeho uměním překoná všechny nástrahy a 13. července před zaplněným Maracaná pozvedne vítěznou trofej.

Brazilský ptočník Neymar v zápase s Kamerunem, kde zazářil dvěma góly
Brazilský ptočník Neymar v zápase s Kamerunem, kde zazářil dvěma góly

Speciální příloha iSport.cz k MS ve fotbale 2014 v Brazílii zde »

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud