Jakub Dvořák
10. června 2021 • 18:50

Hložek i talenti gigantů: mladé pušky, které se vyplatí sledovat na EURO!

Vstoupit do diskuse
2
  • Kdo jsou děti budoucnosti, které se vyplatí sledovat na nadcházejícím EURO?Kdo jsou děti budoucnosti, které se vyplatí sledovat na nadcházejícím EURO?FOTO: Koláž iSport.cz

    Jsou mladí a sakra dobří. Však se o nich mluví v superlativech. Prý nástupce Iniesty, nový Lampard i největší talent v historii českého fotbalu. Zatím jsou Hložek a spol. mimořádně nadějnými mladíky. Na EURO odjíždí v rolích nevyzpytatelných žolíků, ovšem již za pár dní může být všechno jinak. Deník Sport vybral šest „dětí budoucnosti“, které se pokusí ohromit Evropu.

  • Pedri

    18 let
    záložník
    Barcelona/Španělsko
    Bilance v sezoně za klub: 
    52 zápasů, 4 góly, 6 asistencí

    Ač věkem patří do škatulky student, na hřišti je diplomovaným architektem kreativních myšlenek. Španělé jsou z něj ohromeni. Experti jej nazývají nástupcem Andrése Iniesty. Přitom jej Barcelona vykoupila jako neznámého klučinu z Las Palmas po třech startech. Vyšel ji na 4,6 milionu eur (cca 116 milionů korun). Dnes je jeho hodnota podle Transfermarktu 70 milionů eur (cca 1,78 miliardy korun). V uplynulé sezoně se stal druhým nejmladším hráčem, který za katalánský celek odehrál 50 soutěžních zápasů. Dřív to stihl pouze Lionel Messi.

    Pedri patří mezi největší španělské talenty Pedri patří mezi největší španělské talentyFoto Reuters

  • Adam Hložek

    18 let
    útočník
    Sparta/Česko
    Bilance v sezoně za klub: 23 zápasů, 15 gólů, 9 asistencí

    Generační talent, jaký Česko od dob Tomáše Rosického nepamatuje. Může zahrát na kraji, v útoku i jako podhrot. Naskakují kolem něj elitní evropské značky. Padají jména jako RB Lipsko, Borussia Dortmund či Bayern Mnichov. Rodák z Ivančic však prodloužil smlouvu na Letné. Nikam se nežene. „Nejdřív titul,“ prohlásil. V ligovém finiši úchvatným způsobem dohnal třígólové manko a s 15 trefami se stal nejmladším králem střelců v historii FORTUNA:LIGY, společně s Janem Kuchtou ze Slavie.

    Hložkova čtyřgólová paráda! Supertalent zdemoloval Zbrojovku, podívejte se na jeho zásahy
    Video se připravuje ...

  • Jude Bellingham

    17 let
    záložník
    Borussia Dortmund/Anglie
    Bilance v sezoně za klub: 44 zápasů, 4 góly, 4 asistence

    S fotbalem začal pořádně až v sedmi letech, ale už v 16 patřil do základu druholigového Birminghamu, čehož si okamžitě všimli přední evropští skauti. Když došel na rozcestí s názvem budoucnost, ukázal na Borussii Dortmund. A byl to jeden z mistrovských tahů německého klubu. Mladý středopolař se rychle vsunul do základní jedenáctky a postupem času si získal pevnou pozici. A to natolik, že jej Gareth Southgate zařadil do finální nominace na EURO. V základu jej nečekejte, ale určitě během turnaje minimálně jednou z lavičky zazní: Hey, Jude!

    Anglický talent Jude Bellingham v přípravném utkání proti Rumunsku Anglický talent Jude Bellingham v přípravném utkání proti RumunskuFoto Reuters

  • Jérémy Doku

    19 let
    útočník
    Rennes/Belgie
    Bilance v sezoně za klub: 44 zápasů, 4 góly, 8 asistencí

    Belgický rafan s ghanskými kořeny. Figurou připomíná Romela Lukaka, operuje však spíš z křídla, kde ho přirovnávají k Sadiovi Manému. Právě do Liverpoolu měl jako mládežník odejít, ale nakonec si to rozmyslel. Prorazil do áčka Anderlechtu, ale belgická Jupiler Pro League mu začala být malá. Za 26 milionů eur (asi 660 milionů korun) odešel do ambiciózního Rennes. Zatím se hledá, ale národní tým „rudých ďáblů“ mu sedí – jakmile hrál poprvé v základu, hned se zapsal mezi střelce.

    Jérémy Doku z Belgie v utkání proti Řecku Jérémy Doku z Belgie v utkání proti ŘeckuFoto Reuters

  • Jamal Musiala

    18 let
    útočník
    Bayern Mnichov/Německo
    Bilance v sezoně za klub: 37 zápasů, 7 gólů, 1 asistence

    Stal se terčem bitvy mezi Anglií a Německem. Obě země si na něho dělaly zálusk. Jako malý se narodil v Německu a po sedmi letech se s rodinou přesunul na Ostrovy. V akademii si ho piplala Chelsea. V 16 letech se znovu vrátil domů a vybral si Bayern Mnichov. A začala se rodit hvězda. Stal se z něho nejmladší debutant i nejmladší střelec v historii bavorského klubu. Na EURO může zlomit primát nejmladšího střelce – ten drží Švýcar Johan Vonlanthen (18 let a 141 dní) z roku 2004.

    Talent německého fotbalu Jamal Musiala Talent německého fotbalu Jamal MusialaFoto Reuters

  • Bukayo Saka

    19 let
    záložník
    Arsenal/Anglie
    Bilance v sezoně za klub: 46 zápasů, 7 gólů, 10 asistencí

    Všeuměl a drahokam Arsenalu. Umí zahrát všechny posty na levé straně, ofenzivního záložníka uprostřed i křídlo přes nohu zprava. „Kanonýři“ mu svěřili sedmičku na dresu – číslo, které před ním nosili Robert Pirés, Alexis Sánchez či Tomáš Rosický. Premiéru si odbyl v 17 letech a třech měsících. „Sakovy přihrávky jsou jako od Ryana Giggse, Dennise Bergkampa či Paula Scholese. Naprostá klasa,“ vysekl mu během uplynulé sezony poklonu Robin van Persie. Za Albion odehrál teprve pět zápasů a první branku vstřelil v přípravě na EURO, když rozhodl duel s Rakouskem.

    Anglický talent Bukayo Saka Anglický talent Bukayo SakaFoto ČTK / AP / Lindsey Parnaby

  • Milníky EURO

    Nejmladší hráč: Jetro Willems - Niozemsko, 18 let a 71 dní, EURO 2012

    Nejmladší střelec: Johan Vonlanthen - Švýcarsko, 18 let a 141 dní, EURO 2004

    Nejmladší hráč ve finále: Renato Sanches - Portugalsko, 18 let a 328 dní, EURO 2016

    Nejmladší střelec ve finále: Pietro Anastasi - Itálie, 20 let a 63 dní, EURO 1968

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Play off
Články odjinud


Články odjinud