12. června 2021 • 21:29

Dánsko - Finsko 0:1. Duel poznamenal kolaps Eriksena, rozhodl Pohjanpalo

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Dánska v úvodním duelu skupiny B mistrovství Evropy, který byl přerušen kvůli kolapsu jejich záložníka Christiana Eriksena, podlehli Finsku 0:1. O nečekané výhře outsidera při jeho premiérové účasti na velkém mezinárodním turnaji rozhodl po hodině hry jedinou střelou v zápase Joel Pohjanpalo. V 74. minutě neproměnil penaltu Dán Pierre Emile Höjbjerg. Finové zdolali Dány na jejich hřišti po 21 zápasech poprvé od roku 1949.



Severské derby bylo přerušeno poté, co devětadvacetiletý Eriksen padl k zemi bez cizího zavinění v 43. minutě ve chvíli, kdy na něj spoluhráč Joakim Mähle hodil míč z autu. K opoře Interu Milán se seběhli spoluhráči, kteří okamžitě signalizovali nutnou pomoc lékařů. Záchranáři posléze přímo na trávníku poskytli Eriksenovi masáž srdce.

Po zhruba deseti minutách zdravotníci odvezli hráče na nosítkách do útrob stadionu a posléze byl transportován ve stabilizovaném stavu do nemocnice. Hráč je při vědomí a komunikuje. Po dohodě obou týmů se utkání opět rozběhlo po zhruba hodině a 45 minutách.

„Výsledek teď opravdu neřešíme. Dnes jsme zjistili, že nejdůležitější jsou život a rodina. To je vše,“ řekl pro uefa.com dánský trenér Kasper Hjulmand.

„Myslím na přátele a rodinu Christiana Eriksena. Doufám, že jsou všichni v pořádku. Informovali nás, že je Christian při vědomí. Přál si, abychom zápas dohráli. Společně s Dány jsme se rozhodli pokračovat. Je opravdu mimořádné vidět, jak fotbal spojuje lidi. Dojali nás diváci na tribunách, Dánové i Finové vyvolávali jeho jméno,“ prohlásil Pohjanpalo.

Joel Pohjanpalo oslavuje svou trefu do sítě Dánů
Joel Pohjanpalo oslavuje svou trefu do sítě Dánů

Domácí byli v úvodní půlhodině nebezpečnější, všechny jejich šance ale zastavil finský brankář slovenského původu Hradecky. Postupně na něj nevyzráli Wind, Höjbjerg a Eriksen, Braithwaite zase zamířil vedle. Naopak Finové Schmeichela v úvodním dějství vůbec neohrozili.

Po Eriksonově kolapsu a příznivých zprávách o jeho zdravotním stavu se týmy rozhodly zápas dohrát. Při návratu Dánů na hřiště začali finští hráči i realizační tým tleskat.

Finové se prosadili v 60. minutě. Uronen nacentroval do vápna a Pohjanpalo hlavou prostřelil Schmeichela.

O necelou čtvrthodinu později se domácím naskytla možnost k srovnání. Poulsen upadl v šestnáctce po souboji s Arajuurim a rozhodčí Taylor odpískal pokutový kop. Hradecky ale Höjbjergovu střelu vystihl. Dánové v závěru hosty tlačili, jenže další příležitost si nevytvořili.

„Bylo to nervóznější než obvykle - poprvé na Euru a ve městě, které pro mě znamená hodně. Taky bylo skvělé, že jsme opět hráli před diváky. Fotbal je potřebuje a je úžasné vidět i finské fanoušky. Máme velkou radost z výsledku, i když toho po dnešku máme v hlavě mnohem víc,“ citoval web uefa.com finského útočníka Teemu Pukkiho, který hrál dříve za kodaňský klub Bröndby.

Dánsko odehraje i zbylé dva duely základní skupiny B na kodaňském stadionu Parken. Ve čtvrtek na něm přivítá lídra žebříčku FIFA Belgii. Finové se o den dříve představí v Petrohradu proti Rusku.

Góly

Domácí:

Hosté: 60. Pohjanpalo

Sestavy

Domácí: Schmeichel – Wass (76. Stryger Larsen), Kjaer (C) (63. Vestergaard), Christensen, Maehle – Eriksen (43. M. Jensen), P.-E. Höjbjerg, Delaney (76. Cornelius) – Y. Poulsen, Wind (63. Skov Olsen), Braithwaite.

Hosté: Hrádecký – Toivio, Arajuuri, O'Shaughnessy – Raitala (90. L. Väisänen), Lod, Sparv (C) (76. Schüller), Kamara, Uronen – Pohjanpalo (84. Forss), Pukki (76. Kauko).

Náhradníci

Domácí: Lössl, Rönnow, Andersen, Vestergaard, Skov Olsen, Dolberg, Damsgaard, Nörgaard, Stryger Larsen, Cornelius, Jensen, Boilesen

Hosté: Joronen, Jaakkola, Väisänen, Taylor, Jensen, Schüller, Soiri, Hämäläinen, Kauko, Lappalainen, Ivanov, Forss

Karty

Hosté: Lod, Sparv

Rozhodčí

Taylor (ENG) — Beswick (ENG), Nunn (ENG)

Stadion

Parken Stadium, Kodaň

Návštěva

15 200 diváků

Skupina B

Z V R P Skóre B
1. Belgie 3 3 0 0 7:1 9
2. Dánsko 4 2 0 2 9:4 6
3. Rusko 3 1 0 2 2:7 3
4. Finsko 3 1 0 2 1:3 3

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Play off
Články odjinud


Články odjinud