15. června 2021 • 22:05

Nejdřív trápení, pak TŘI rekordy! Ronaldo je NEJ střelcem historie EURO

Autor: Daniel Konečný
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nechybělo mnoho a vyprodaná Puskas Arena v Budapešti byla dějištěm neskutečné blamáže. Portugalci ji dokázali odvrátit díky famóznímu závěru, ve kterém nasázeli Maďarům tři branky a úspěšně vykročili za obhajobou trofeje. Jejich největší hvězda Cristiano Ronaldo navíc překonala hned několik rekordů. 



Tak si to shrňme. Start na pátém evropském šampionátu = rekord. Gól na pátém EURO = taktéž rekord. Celkově jedenáct branek na mistrovstvích Evropy = 1. místo v historické tabulce střelců, v níž se trhnul od Francouze Michela Platiniho.

„Byl to velice náročný zápas proti skvěle bránícímu soupeři, takže jsme moc rádi, že se nám podařilo vstoupit do turnaje úspěšně, což je pro sebevědomí nesmírně důležité. Chci poděkovat spoluhráčům, kteří mi dnes hodně pomohli ke dvěma brankám,“ pravil skromně Ronaldo.

Přitom před utkáním nebyl fenomenální Portugalec v dobré náladě. Po neúspěšné sezoně v Juventusu se na něj snáší kritika a živě se spekuluje o jeho odchodu z Turína. Na předzápasové tiskové konferenci odstrčil lahve Coca-Coly a přítomným novinářům vzkázal: „Pijte vodu!“ Tato epizoda měla navíc ihned za následek pokles akcií nápojového giganta. A při ranní rozcvičce v den utkání se ohradil na kameramana: „No tak chlape. Už tak natáčíš všechno, ne?“ 

Svou nepohodu potvrzoval Cristiano i na trávníku. Nejprve v páté minutě dost důrazně vyčinil Diogu Jotovi, že mu nepřihrál do dobré šance, ale raději zakončoval sám. A znovu vidět byl až pět minut před koncem prvního dějství, když z malého vápna neproměnil stoprocentní příležitost.

Cristiano Ronaldo se dvěma góly podílel na výhře Portugalska nad Maďarskem 3:0 na EURO
Cristiano Ronaldo se dvěma góly podílel na výhře Portugalska nad Maďarskem 3:0 na EURO

 Maďaři s plným stadionem v zádech nepouštěli favorita do vyložených šancí a s přibývajícím časem začali sami cítit šanci i na šokující tři body.

V 80. minutě se po skvělé individuální akci prosadil Szabolcs Schön a Puskas Arena byla naprosto u vytržení! Bohužel pro domácí nebyl gól uznán pro předcházející ofsajd.

Navíc o pár minut později začal úřadovat střídající Rafa Silva. Ten dokázal i s tečí bránícího Attily Szalaie přihrát na vápno Raphaelu Guerreirovi a levý bek s pomocí další teče, tentokrát Willyho Orbána, rozjásal skupinku portugalských fanoušků.

Když za další tři minuty pelášil Rafa na sám na bránu, fauloval jej Orbán a CR7 se ze značky pokutového kopu poprvé zapsal do statistik šampionátu. V nastaveném čase si navíc Ronaldo se Silvou ve vápně dvakrát narazil a obešel i brankáře Pétera Gulásciho.  

Jediný stadion s plnou kapacitou hlediště na letošním EURO tak viděl další pamětihodný výkon legendárního hráče.

Skupina F

Z V R P Skóre B
1. Francie 3 1 2 0 4:3 5
2. Portugalsko 3 1 1 1 7:6 4
3. Německo 3 1 1 1 6:5 4
4. Maďarsko 3 0 2 1 3:6 2

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Play off
Články odjinud


Články odjinud