3. července 2021 • 19:55

Česko - Dánsko 1:2. Konec na EURO, střelec Schick dokázal jen snížit

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
126
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká cesta mistrovstvím Evropy skončila ve čtvrtfinále. Národní tým v Baku podlehl Dánsku 1:2. Soupeř dal oba góly v prvním poločase, trefili se Thomas Delaney a Kasper Dolberg. Po změně stran svým pátým gólem na turnaji rychle snížil Patrik Schick, vyrovnat už ale svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého nedokázali. Po zápase sledujte STUDIO EURO s trenérem Jaroslavem Hřebíkem a redaktorem Sportu Ondřejem Škvorem na iSport.cz.



Český tým hrál v samostatné historii čtvrtfinále na Euru počtvrté a podruhé neuspěl. Mezi nejlepší osmičkou národní mužstvo skončilo i před devíti lety. Reprezentanti nedokázali zopakovat semifinálovou účast svých předchůdců z roku 2004 v Portugalsku, kde český celek ve čtvrtfinále porazil Dány 3:0. Se Seveřany národní tým na velké akci po předchozích dvou vítězstvích poprvé prohrál, soupeře ve vzájemných duelech neporazil už posedmé za sebou.

Dánové postoupili na velké akci mezi poslední čtyři týmy potřetí v historii a poprvé od roku 1992, kdy kontinentální šampionát senzačně vyhráli. Ve středečním semifinále v Londýně narazí na lepšího z dvojice Ukrajina - Anglie.

Čtvrtfinále se hrálo až v tři tisíce kilometrů vzdáleném Baku. Kvůli opatřením proti koronaviru mohlo být v hlediště jen 31 tisíc diváků, zápas ale sledovalo jen 16.306 fanoušků. Českým příznivcům vedle daleké cesty komplikovala návštěvu i nutnost nastoupit pro návratu do vlasti do izolace, a v ochozech tak měli převahu Dánové.

Trenér Šilhavý udělal oproti osmifinále jednu změnu v sestavě. Do zahajovací jedenáctky se po odpykání disciplinárního trestu vrátil Bořil, naopak kapitán Darida po zranění začal jen na lavičce.

Seveřané si ve velkém vedru v Baku těžko mohli přát lepší start. Rozhodčí jim po údajném zásahu bránícího Čelůstky chybně přisoudil rohový kop a po něm se v páté minutě hlavou prosadil z druhé vlny úplně nepokrytý Delaney.

Zklamaný Vladimír Coufal po vyřazení
Zklamaný Vladimír Coufal po vyřazení

Záložník Dortmundu mohl v 17. minutě zvýšit, v dobré pozici ale minul. Za pět minut se na druhé straně dostal až před Schmeichela Holeš, na vítězný gól z osmifinále však nenavázal a zblízka trefil brankáře.

Po půlhodině těsně nedoskočil na centr z přímého okopu Čelůstka, na druhé straně pak vyrazil Vaclík střelu Damsgaarda, slavícího 21. narozeniny. Ve 42. minutě už byl český brankář bez šance. Vestergaard na levé straně vysunul Mähleho a jeho centr šajtlí poslal zblízka do sítě Dolberg. Navázal na dvě branky z osmifinále proti Walesu (4:0).

Trenér Šilhavý po pauze dvakrát vystřídal - místo Masopusta s Holešem naskočili Jankto a druhý útočník Krmenčík. Reprezentanti výrazně přidali a brzy snížili. Krmenčíkovu střelu i Barákův pokus ještě Schmeichel vyrazil, ale na Schickovo pohotové zakončení k tyči po Coufalově centru už nedosáhl.

Pětadvacetiletý útočník se pátým gólem na turnaji dotáhl na lídra tabulky kanonýrů Ronalda, Portugalec je ale v čele díky jedné asistenci. Schick se zároveň s pěti brankami dotáhl na nejlepšího českého střelce historie Eura Milana Baroše. Kanonýr Leverkusenu dal pět z šesti gólů reprezentace na tomto šampionátu.

V 65. minutě musel kvůli zranění střídat Čelůstka a na pozici stopera ho nahradil Brabec. Čechy poté dvakrát udržel ve hře Vaclík, který v 78. minutě vytáhl Poulsenovu ránu a za chvíli zasáhl i zblízka proti Mählemu. V závěru už reprezentantům v náročných podmínkách ubývaly síly a srovnat nedokázali.

Góly

Domácí: 49. Schick

Hosté: 5. Delaney, 42. Dolberg

Sestavy

Domácí: Vaclík – Coufal, Kalas, O. Čelůstka (65. Brabec), Bořil – Holeš (46. Jankto), Souček (C) – Masopust (46. Krmenčík), Barák, Ševčík (80. Darida) – Schick (79. Vydra).

Hosté: Schmeichel – Christensen (81. J. Andersen), Kjaer (C), Vestergaard – Stryger Larsen (71. Wass), P.-E. Höjbjerg, Delaney (81. M. Jensen), Maehle – Braithwaite, Dolberg (59. Y. Poulsen), Damsgaard (60. Nörgaard).

Náhradníci

Domácí: Koubek, Mandous, Kadeřábek, Brabec, Darida, Krmenčík, Jankto, Zima, Vydra, Král, Pekhart, Pešek

Hosté: Lössl, Rönnow, Andersen, Skov, Skov Olsen, Jörgensen, Nörgaard, Wass, Wind, Poulsen, Cornelius, Jensen

Karty

Domácí: Krmenčík, Kalas

Rozhodčí

Kuipers (NED) – van Roekel (NED), Zeinstra (NED)

Stadion

Baku Olympic Stadium (Baku)

ONLINE PŘENOS - Studio EURO: Česko - Dánsko s Jaroslavem Hřebíkem
Všechny dny
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Česko Česko Dánsko Dánsko Jaroslav Hřebík Jaroslav Hřebík Ondřej Škvor, redaktor Sportu Ondřej Škvor, redaktor Sportu
Obnovit
Zprávy ze dne 3. 7. 2021
21:04
3. 7. 2021
 

Studio iSport.cz po bitvě Česka s Dánskem končí. Od 21:00 se hraje další čtvrtfinále mezi Anglií a Ukrajinou, vítěz bude hrát právě s přemožitelem národního týmu. Duel můžete sledovat na tomto odkaze. Díky za pozornost a hezký zbytek večera.

Zprávy ze dne 3. 7. 2021
20:54
3. 7. 2021
Jaroslav Hřebík

„Co musíme udělat proto, abychom hráli podobně jako třeba Itálie? Nehrajeme špatně, ale musíme se posouvat dál, jinak nám lepší týmy utečou. V hokeji panuje podobná situace, už se neporáží týmy jako Německo, Švýcarsko... Nemám pocit, že bychom doháněli fotbalový svět. Udělali jsme dobrý národní tým, ale proč? Sešli se nám hráči, kteří hrají kvalitně v různých klubech a také díky tomu, že se jednomu českému klubu nadstandardně daří. Celý český fotbal by měl přijmout přístup Slavie. Analyticky se hra vyvíjí do rychlosti, práce s míčem v daleko větší rychlosti. Musíme se zároveň dostat k součinnostním věcem, aby útok nehrál dva hráči."

Zprávy ze dne 3. 7. 2021
20:49
3. 7. 2021
Dánsko

Jiný pohled na situaci před první brankou, k teči možná přece jen došlo.

Zprávy ze dne 3. 7. 2021
20:47
3. 7. 2021
Dánsko

Zprávy ze dne 3. 7. 2021
20:45
3. 7. 2021
Jaroslav Hřebík

„Každý tým hraje charakteristickým způsobem. Anglie, Belgie... Hráči, kteří se objevili v sestavě na mistrovství Evropy, hrají pořád očekávaně. Dostali se do módu hry týmu. Tentokrát jsme měli hru ve své moci, ale každý zápas se odvíjí jinak. Prohrávali jsme, přesto se nemůže mluvit o unávě, zranění, formě. Výkon každopádně skládají vlivy, vývoj zápasu, soupeř i okolní hráči, kteří jsou velmi důležitý."

Zprávy ze dne 3. 7. 2021
20:38
3. 7. 2021
Česko

Tři nejlepší čeští hráči šampionátu podle Ondřeje Škvora i Jaroslava Hřebíka:
Patrik Schick, Vladimír Coufal, Tomáš Vaclík

 

Zprávy ze dne 3. 7. 2021
20:37
3. 7. 2021
Jaroslav Hřebík

Jaroslav Hřebík o budoucnosti Tomáše Vaclíka: „Jednoznačně nás podržel proti Nizozemsku, chytal dobře proti Anglii, Chorvatsku i tentokrát. Za góly nemohl. Tomáš potřebuje disciplinovaný tým, protože je schopný jednu dvě opravdu nebezpečné akce za utkání chytit. Myslím vyložené šance, kterých je málo. Nejde o gólmana, co udělá třicet zákroků. Četl jsem o tom, že je dohodnuté angažmá v Neapoli. Lepší by byl Juventus...“

Zprávy ze dne 3. 7. 2021
20:28
3. 7. 2021
Ondřej Škvor, redaktor Sportu

„Tomáše Součka bych chválil. Charakterově mi přijde výborný, což by tedy nemělo hrát roli při hodnocení na turnaji, ale přijal novou roli, pomáhal víc stoperům. Čekali jsme, že bude dávat branky, protože jsme na to zvyklí, ale měl jinou úlohu. Branek jsme tolik nedostávali. Je počítačem, který kalkuluje s tím, kde běhat. Běhá navíc hodně a správně," řekl Ondřej Škvor k výkonu záložníka West Hamu.

Zprávy ze dne 3. 7. 2021
20:22
3. 7. 2021
Ondřej Škvor, redaktor Sportu

Ondřej Škvor o Janu Bořilovi: „Neoslovil mě na celém turnaji. Potkal ho, podle mě, na ústupu nejlepšího výkonu, který od něj známe ze Slavie. Intenzitou hry, pilováním na lajně... Trochu mě zklamal i proti Dánsku a jde zřejmě o věc, na kterou se novináři budou ptát na tiskové konferenci."

Zprávy ze dne 3. 7. 2021
20:20
3. 7. 2021
Jaroslav Hřebík

„Prohra se nedá svést na hráče ani trenéra. Měli jsme první půli ve své moci, ale prohrávali jsme. To se v zápase stane. Jakmile dáte soupeři šanci, uchopí ji. Myslím, že semifinále je konečná Dánska. Můžeme jen spekulovat, jak budou hrát dál... Ve Wembley budou mít úplně jinou situaci. Fotbalově a kvalitou herních situací, i když je Anglie kritizovaná, nemají moc šanci.“

Zprávy ze dne 3. 7. 2021
20:17
3. 7. 2021
Jaroslav Hřebík

Jaroslav Hřebík o nasazení Matěje Vydry: „Vydra kolikrát variabilitou a rychlostí na sebe udělá faul. Možná si trenér myslel, že může vybojovat standardní situaci. Matějovi jsme ale na obrazovce hubovali, že nepracuje. Nešel do hry sprintem, vitalitou."

Zprávy ze dne 3. 7. 2021
20:15
3. 7. 2021
Ondřej Škvor, redaktor Sportu

„Asi si můžeme říct, že čtvrtfinále můžeme hodnotit jako úspěch. O tom, že bylo proti Dánsku navíc, je druhá věc. Nemyslím, že by Jaroslavu Šilhavému došlo štěstí, které se v jeho souvislosti často zmiňuje, možná mu tentokrát trochu došlo štěstí s výběrem sestavy," prozradil Ondřej Škvor v souvislosti s koncem národního výběru na šampionátu.

Zprávy ze dne 3. 7. 2021
20:13
3. 7. 2021
Jaroslav Hřebík

„Michael Krmenčík je hráč, který udělá za zápas čtyři ofsajdy. Je to zbytečné, trochu to kouskuje hru a půl minuty se nehraje," komentoval Jaroslav Hřebík výkon českého útočníka. „Přijde mi takový opravdový. Tentokrát tolik nefauloval, ale občas se to stává," reagoval Ondřej Škvor, než si vzal expert studia iSport.cz slovo zpět. „Znám ho asi dva roky, jde o strašně hodného kluka. Není to ale vyspělé, hraje trochu na náhodu.“

Zprávy ze dne 3. 7. 2021
20:11
3. 7. 2021
Ondřej Škvor, redaktor Sportu

Ondřej Škvor o absenci Adama Hložka: „V některé fázi utkání by mohl být platný. Měl jsem pocit, že si ho Jaroslav Šilhavý zkouší, když ho předtím dával do hry v 60. minutě. Mám určité informace, že nebyl zraněný, i když to nemohu říct na sto procent. Do typologicky podobného zápasu by se mohl hodit.“

Zprávy ze dne 3. 7. 2021
20:07
3. 7. 2021
Jaroslav Hřebík

„Manipulovali jsme s míčem kolem dánského území. Standardní i kvalitní herní situace jsme si vytvářeli, dokud Dánové nevysunuli blok nahoru. Pochopili, že to musí udělat, jinak si říkají o to, že by Češi mohli zápas zvládnout."

Vstoupit do diskuse
126

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Play off
Články odjinud


Články odjinud