30. června 2021 • 05:00

Hrdinové EURO 1996 dnes: Manažeři i rentiéři. Po kom se slehla zem?

Autor: mms
Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Před 25 lety došli až téměř na samý vrchol. Čeští reprezentanti na EURO 1996 získali stříbrné medaile. Kde jsou hrdinové tehdejšího turnaje teď? Několik z nich se stále drží u fotbalu, jiní podnikají. A jednoho z nich je velmi složité najít... Projděte si v článku iSport.cz, co teď dělá kompletní česká nominace z anglického turnaje.

  • brankář: Petr Kouba (52 let)

    Na EURO: 6 zápasů/8 inkasovaných gólů

    Jednička vicemistrů Evropy trpělivě předává zkušenosti mladým brankářům. Byl koučem různých mládežnických reprezentací, teď se stará o gólmany nejmladší kategorie U15.

    Bývalý brankář Sparty i reprezentace Petr Kouba Bývalý brankář Sparty i reprezentace Petr KoubaFoto Mária Rušínová (Blesk)

  • brankář: Ladislav Maier (55)

    Na EURO: nenastoupil

    Asi nepřekvapí, že i on vychovává mladé brankáře. Od jara 2019 je koučem gólmanů jednadvacítky, s kterou byl letos na mistrovství Evropy. Zatím je otázkou, zda půjde i do nového cyklu.

    Bývalý brankář Ladislav Maier

  • brankář: Pavel Srníček (†47)

    Na EURO: nenastoupil

    Jediný ze stříbrné party, kdo se na svět dívá z nebe. Nečekaně zemřel na konci roku 2015 poté, co si doma v Bohumíně šel zaběhat a utrpěl zástavu srdce. Naposledy byl trenérem gólmanů Sparty.

    Pavel Srníček v reprezentačním dresu po výhře nad Faerskými ostrovy v roce 1999

    Kouba vzpomínal na Srníčka: Měl jsem ho jako hnací motor
    Video se připravuje ...

  • obránce: Michal Horňák (51)

    Na EURO: 6 zápasů/575 minut/0 gólů

    Sparťanský srdcař prošel ve svém osudovém klubu řadou rolí, momentálně je trenérem béčka. Na reprezentační úrovni léta dělá asistenta Janu Suchopárkovi, teď jsou spolu u osmnáctky.

    Michal Horňák na lavičce Sparty v nevydařeném zápase v Plzni

  • obránce: Miroslav Kadlec (57)

    Na EURO: 5/485/0

    Coby kapitán před velkým finále ve Wembley představoval svoje parťáky anglické královně Alžbětě a ve fotbalovém důchodu dělá skauta pro agenturu Sport Invest.

    Miroslav Kadlec byl kapitánem na EURO 1996

  • obránce: Martin Kotůlek (51)

    Na EURO: 1/50/0

    Pořád je doma na milované Hané, už pět let dělá šéfa olomoucké Regionální fotbalové akademie FAČR. Třeba se mu povede objevit a vycepovat nové vicemistry Evropy.

    Martin Kotůlek byl členem stříbrného týmu na EURO 1996

  • obránce: Luboš Kubík (57)

    Na EURO: 3/131/0

    Východočeského patriota najdete nejčastěji na golfu. A jeho fotbalová angažmá? Býval sportovním ředitelem Hradce Králové, nyní je členem dozorčí rady u rivala v Pardubicích.

    Luboš Kubík na EURO 1996

  • obránce: Karel Rada (50)

    Na EURO: 2/215/0

    Klíčová postava českého ženského fotbalu, od roku 2017 je trenérem reprezentačního áčka. Tým pod ním šplhá nahoru, naposledy smolně nezvládl baráž o EURO se Švýcarskem.

    Karel Rada s realizačním týmem ženské fotbalové reprezentace

  • obránce: Jan Suchopárek (51)

    Na EURO: 5/1

    Býval asistentem v tehdy ještě prvoligové Dukle a pak o sobě dával vědět u mládežnických reprezentací: v létě 2017 byl s devatenáctkou v semifinále EURO a teď je u osmnáctky.

    EURO 2021: Suchopárek se viděl v Hummelsovi a žasl nad Mbappém
    Video se připravuje ...

  • záložník: Radek Bejbl (48)

    Na EURO: 5/455/1

    Dlouho býval patronem a později trenérem juniorských reprezentací, ale před rokem mu na Strahově neprodloužili smlouvu. Byl u vzniku mládežnických akademií.

    Radek Bejbl na EURO 1996

  • záložník: Patrik Berger (47)

    Na EURO: 6/370/1

    Užívá si sladký život rentiéra. Létá po světě s dávným parťákem Vladimírem Šmicerem a starou gardou Liverpoolu, aby nezahálela jeho magická levačka, a doma často vyráží na ryby.

    Legendární záložník Patrik Berger

  • záložník: Martin Frýdek (52)

    Na EURO: 1/45/0

    Čtyři roky trénoval Vltavín, třetiligový tým z pražských Holešovic, skončil loni na podzim. Věnuje se individuálním tréninkům dětí a v nové sezoně povede divizní Český Brod.

    Martin Frýdek starší

  • záložník: Radoslav Látal (51)

    Na EURO: 4/350/0

    Další kouč z týmu vicemistrů Evropy. Za posledních čtrnáct let prošel devět klubů, zastavil se i v běloruském Brestu. Momentálně je volný, po dvou sezonách skončil v Olomouci.

    Olomoucký kouč Radoslav Látal v zápase na Slavii

  • záložník: Pavel Nedvěd (48)

    Na EURO: 5/1

    Českému fotbalu by se nejvíc hodil doma, ale jeho domov je v Turíně. Ve slavném Juventusu už skoro šest let dělá viceprezidenta, v klubové hierarchii je výš jen mocný byznysmen Andrea Agnelli.

    Legenda českého fotbalu Pavel Nedvěd

  • záložník: Jiří Němec (55)

    Na EURO: 6/0

    Když před lety trénoval divizní Zličín, fanoušci jezdili na západní okraj Prahy jen kvůli němu. Teď je koučem třetiligových Brozan, které v poslední neúplné sezoně ČFL dovedl na sedmé místo.

    Jiří Němec

  • záložník: Václav Němeček (54)

    Na EURO: 4/0

    Legendu Sparty léta živila jeho velká láska, francouzská vína. Teď už je ale do Česka nedováží. „Nepovedlo se,“ lakonicky poví o svém podnikání. Už dvacet let má agentskou licenci FIFA.

    Legenda fotbalové Sparty Václav Němeček

  • záložník: Pavel Novotný (47)

    Na EURO: 1/0

    Ještě před pár lety měl doma masérský salon, jenže teď pátrání po chlapíkovi přezdívaném Čáp připomíná detektivní práci. Naposledy působil v Povltavské fotbalové akademii, kde stopy končí…

    Zleva Pavel Novotný, Patrik Berger, Pavel Nedvěd Zleva Pavel Novotný, Patrik Berger, Pavel Nedvěd

  • záložník: Karel Poborský (49)

    Na EURO: 6/1

    Býval spolumajitelem budějovického Dynama a pak se angažoval na Strahově, naposledy jako ředitel oddělení elitní mládeže. V nedávných volbách šéfa FAČR těsně prohrál s Petrem Fouskem.

    Karel Poborský při svém projevu

  • útočník: Radek Drulák (59)

    Na EURO: 2/0

    Má pestrý život, jako jeden z mála „Angličanů“ u fotbalu nezůstal. Živil se jako řidič kamionu a na prahu šedesátky, kterou oslaví v lednu, pracuje v administrativě plynařské firmy.

    Radek Drulák v prosinci 1988 v dresu Olomouce proti Bohemians (5:2) proměnil tři penalty v jednom utkání, stejně jako ve 29. kole FORTUNA:LIGY liberecký Libor Kozák

  • útočník: Pavel Kuka (52)

    Na EURO: 5/1

    Jako funkcionář prošel Příbram, Žižkov či Plzeň, věnoval se podnikání a teď je generálním ředitelem společnosti ISM elitního agenta Pavla Pasky, jemuž pomáhá vyhledávat talenty.

    Bývalý slávista Pavel Kuka

  • útočník: Vladimír Šmicer (48)

    Na EURO: 5/1

    Podniká, hraje golf, štengruje se s tchánem Ladislavem Vízkem… Patřil k hlavním tvářím reformního hnutí Fevoluce a zkraje června neúspěšně kandidoval na místopředsedu FAČR.

    Šmicer: Šel jsem proti zdi, díky celé Fevoluci. Co spolupráce s Fouskem?

  • útočník: Milan Kerbr (54)

    Na EURO: nenastoupil

    Pořád se živí fotbalem, na vicemistra Evropy v nevšední pozici. Seznamte se: Milan Kerbr, správce hřiště divizního HFK Olomouc. Ligu hrál i jeho syn Milan, kvůli trablům se zády skončil letos na jaře.

    Milan Kerbr na archivním snímku

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud