17. listopadu 2018 • 16:23

Slovenský triumf? Nástup Hapalových dětí! Není z jiného světa, říká Rusnák

Autor: krm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

O moc lepší start v novém angažmá si trenér Pavel Hapal přát nemohl. Slovensko smetlo v Lize národů do té doby suverénní Ukrajinu 4:1 a český kouč už vyhlíží pikantní pondělní souboj s Českem v Edenu. „Všichni víme, že tam musíme vyhrát a uděláme pro to maximum,“ burcuje Hapal. Slovenská média mezitím oceňují, že dobře využil i hráče, které zná z působení u tamní jednadvacítky.



Když devětačtyřicetiletý kouč z Kroměříže letos v březnu převzal po Italovi Stramaccionim Spartu, na Letné věřili, že právě on bude tím mužem, který s mužstvem nabitým velkými jmény dokáže velké věci. Jenže to se nepovedlo.

Hapal začal třemi remízami za sebou, z jedenácti ligových zápasů nakonec vyhrál jen pětkrát a Spartu dovedl až k pátému místu v lize. V nové sezoně pak v horkém křesle vydržel pouze dvě utkání, propadák na půdě srbské Subotice (0:2) znamenal konečnou.

Ovšem trenérské řemeslo umí být nevyzpytatelné. Utekly necelé čtyři měsíce a Hapal slaví velmi cenné vítězství. Na lavičce slovenské reprezentace před třemi týdny vystřídal zkušeného Jána Kozáka, který rezignoval kvůli flámu části hráčů po trnavské porážce s Čechy (1:2).

A debut v novém působišti tentokrát Hapalovi vyšel na jedničku. „Velmi těžký zápas s velmi kvalitním soupeřem. Jsem nesmírně rád, že se nám ho povedlo zvládnout s tak velkým gólovým rozdílem. Ukrajina nedostává mnoho gólů, dát jí čtyři není vůbec jednoduché. Ale nám se to podařilo,“ radoval se český trenér.

Slováci šli rychle do vedení díky brance Alberta Rusnáka, druhou trefu přidal ex-sparťan Juraj Kucka. Krátce po změně stran sice snížil Konopljanka, zásahy Zreláka a Maka však domácímu týmu brzy vrátily náskok. 4:1.

„V naší hře byly pozitivní věci. Jsem spokojený s přechodovou fází, po zisku míče jsme byli neskutečně kolmí. A i do vápna jsme chodili ve velkém počtu,“ chválil Hapal.

Slováci se radují z brzké branky proti Ukrajině
Slováci se radují z brzké branky proti Ukrajině

Slovenské prostředí dobře zná, vždyť v minulosti tři roky vedl tamní reprezentaci do jednadvaceti let. Při skladbě své první „áčkové“ nominace to využil, povolal hned osm hráčů, které dříve trénoval. Slovenský server šport.sk označil páteční zápas za nástup „Hapalových dětí“, nedávná spolupráce prý byla znát.

„Jsme zvyklí na hru, kterou chce předvádět, protože jsme pod ním odehráli dost zápasů. Všichni hráči, kteří od trenéra dostali důvěru a jsou tu, ukázali, že jsou tu právem. Hrají dobře a snaží se,“ podotkl dvacetiletý obránce Dávid Hancko.

Kdo jsou další fotbalisté, které Hapal koučoval v jednadvacítce? Albert Rusnák (24), Milan Škriniar (23), Adam Zrelák (24), Marek Rodák (21), Stanislav Lobotka (23), Matúš Bero (23) a Denis Vavro (22). Ve výběru pro dvojzápas s Českem a Ukrajinou navíc scházel ještě záložník berlínské Herty Ondrej Duda (23). Výčet, který jasně dokládá, že o budoucnost se Slováci bát nemusejí.

„Ti kluci mají všechno před sebou, hrají ve skvělých ligách. Potvrzuje se to na tréninku a ukázal to i zápas s Ukrajinou. Mají velký potenciál, a pokud na sobě budou i nadále pracovat takhle, mohou být oporami mužstva,“ uvedl pro šport.sk obránce Peter Pekarík. Ze zmíněné osmičky hráli proti Ukrajině v základu kromě Hancka ještě Škriniar, Zrelák a Rusnák, už v první půli navíc Bero nahradil zraněného Kucku.

A jejich obnovená spolupráce s Hapalem může v kombinaci s osobnostmi typu Hamšíka, Škrťela či Dúbravky fungovat velmi dobře. „Trenér měl dobře zmapované všechny hráče, nepřišel z jiného světa,“ ocenil českého kouče Albert Rusnák, s gólem a dvěma nahrávkami hvězda pátečního večera.

Pondělní střetnutí s Českem v Edenu tak slibuje velmi zajímavou podívanou, pod Jaroslavem Šilhavým totiž roste také forma Dočkala a spol. „Zvedají se, nejen výsledkově ale i herně,“ všiml si Hapal. „Mají ovšem i slabiny, což přiznal sám jejich trenér. Bylo by dobré, abychom jich využili. Víme, že musíme vyhrát, uděláme pro to maximum. A samozřejmě chceme hrát ofenzivně,“ uzavřel kouč Slovenska.

Góly

Domácí: 6. Rusnák, 26. Kucka, 52. Zreľák, 62. Mak

Hosté: 47. Konopljanka

Sestavy

Domácí: Dúbravka – Pekarík, Škrtel (C), Škriniar, Hancko – Greguš – Rusnák, Kucka (30. Bero), Hamšík, Mak (70. Stoch) – Zreľák (84. Ďuriš).

Hosté: Bojko – O. Karavajev, Burda, Kryvcov (14. Plastun), Matvijenko – Zinčenko, Konopljanka (C) (66. Šaparenko), Stěpaněnko, Malinovskyj – Borjačuk (64. Kovalenko), Cygankov.

Náhradníci

Domácí: Jakubech, Šulla, Šatka, Gyömbér, Weiss, Duda, Bero, Nemec, Hrošovský, Sabo, Mráz, Stoch, Ďuriš

Hosté: Pjatov, Lunin, Bolbat, Šaparenko, Kovalenko, Petrjak, Šved, Bujalskij, Mykolenko, Jaremčuk, Makarenko, Plastun

Karty

Domácí: Greguš

Hosté: Burda, Stěpaněnko, Plastun

Rozhodčí

Dabanović – Djukić, Djikanović

Stadion

Štadión Antona Malatinského, Trnava

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

Skupina 2
Články odjinud


Články odjinud