Jonáš Bartoš
12. června 2010 • 18:09

Prokletí gólmanů Anglie. Green daroval bod USA

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Věčná sága „Anglie a její gólmani“ má další smutný díl. V zápase proti USA se „vyznamenal“ Robert Green. Díky obrovské hrubce gólmanské jedničky USA srovnaly na 1:1. Hrdý Albion hned v úvodním představení na šampionátu přišel o důležité body.



David Seaman, Paul Robinson, Scott Carson. Na seznam proklínaných gólmanů po utkání s USA přibyde i Robert Green. Gólman West Hamu, kterého trenér Capello určil anglickou jedničkou na šampionátu, selhal. Fatální hrubkou zavinil vyrovnávací branku Dempseyho, která Anglii připravila o vítězství.

Šokující moment přišel těsně před koncem prvního poločasu. Dempsey vypálil asi z 35 metrů, jeho střela mířila přesně doprostřed brány. K úžasu celého stadionu Greenovi balon vypadl z náručí a zatřepetal se v síti. Vyrovnáno!

„Neumím si to vysvětlit. Angličanům chyboval brankář už poněkolikáté, něco určitě dělají špatně. Ale u Greena to rozhodně nebude tím, že ho v klubu trénuje Luděk Mikloško,“ vyjádřil se k chybě Greena ve studiu ČT Pavel Srníček, bývalý reprezentační gólman.

Gólman Green prožil hodně smolný moment.Foto Reu

V Anglii by na pozici brankáře měli vypsat výběrové řízení. Možná by mohli dát občanství některému z cizinců, kteří v Premier League působí. Co by dali za takového Petra Čecha. A to v průběhu sezony britská média spekulovala, že právě Green nahradí českého gólmana v brance Chelsea…

Angličané se radují z první branky utkání.
Angličané se radují z první branky utkání.

Tvrdí obránci, rychlonozí záložníci, nekompromisní střelci v útoku. Snad na všech pozicích mají Angličané jedny z nejlepších hráčů světa. Achillova pata výběrů Albionu je pravidelně mezi třemi tyčemi. Green rozhodně není prvním gólmanem, který v důležitém zápase selhal. Stačí připomenout dva příklady z minulosti.

Čtvrtfinále mistrovství světa 2002, Anglie - Brazílie. Beckham, Owen, Scholes a spol. chtěli pohár pro světové šampiony konečně přivézt na Ostrovy a porazit obhájce titulu. Branku Anglie tehdy strážil velezkušený David Seaman.

Vyrovnané utkání rozhodl nenápadný, ale nádherný oblouček Ronaldinha z přímého kopu. Lehce chytatelný míč skončil ke zděšení brankáře (a celé Anglie) v horním rohu branky. Čtvrtfinálovou bitvu gigantů rozhodla hloupá chyba anglického gólmana. Seaman po utkání jen ztěží zadržoval slzy. Věděl, že zavinil gól, který Anglii vyřadil z turnaje.

VIDEO: Podívejte se na chybu Davida Seamana

Památný „kousek“ předvedl i Scott Carson. V závěrečném utkání kvalifikace na Euro 2008 do Rakouska a Švýcarska stačila Angličanům k postupu remíza. Šok připravil pro vyprodané Wembley už v 8. minutě vlastní brankář, když nezablokoval ránu Kranjčara z 25m.

VIDEO: Podívejte se na chybu Scotta Carsona

Angličané se z gólu neotřepali, s Chorvaty prohráli 2:3 a o Euro přišli. „Ostuda, tragédie národa,“ psali po utkání snad všechny britské listy. A Carson byl spolu s koučem McClarenem označen za hlavního viníka nečekané porážky.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud