Pavel Hartman
17. června 2010 • 05:00

Tiskovka Maradony: Jedna velká show

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Setkání starých známých. Diego Maradano se dnes po čtyřiadvaceti letech potká se svým osobním strážcem. Týmu Jižní Koreje totiž velí Huh Čung-mu, chlapík, který se na mistrovství světa 1986 nehnul při vzájemném zápase od argentinského fotbalového Boha.



Reportáže Pavla Hartmana přímo z AfrikyFoto Sport
Hvězda a jeho stín. Přesně tak to tehdy bylo. Kam se Diego Maradona, kouzelník s desítkou na zádech, vrtnul, hned měl za zády snaživého korejského obránce. Jmenoval se Huh Čung-mu. Přesto se smál nakonec génius. Jeho Argentina vyhrála 3:1 a odpíchla se ke svěžímu zlatu. Nyní si to oba na MS opět rozdají. Jako trenéři svých národních celků.

„Moc dobře si na naše první setkání pamatuji. Korejci proti nám nehráli fotbal, ale taekwondo. Pořád jsem ležel na zemi. Ale teď už jsou mnohem vyspělejší, rychlejší a nebezpečnější,“ říkal včera Diego Maradona na stadionu v Pretorii. „Kdyby se však výsledek opakoval, nezlobil bych se,“ pravil.

Tradiční grimasy v podání argentinské legendy.Foto Reu
Čas sice trhnul oponou. „Božský Diego“ už nepřivádí soupeře k šílenství nepolapitelnými kličkami, ale v centru pozornosti je pořád.

Tak jako mu byl na šampionátu 1986 v patách Huh Čung-mu, tak mu jsou na mistrovství v Africe neustále na stopě novináři z celého světa. Maradonova polední tiskovka byla včera v Pretorii vyprodána už téměř hodinu před zahájením. Kdo přišel déle, měl smůlu. Před vchodem stála dlouhá fronta žurnalistů, která se s blížícím se začátek změnila v pořádnou melu.

„Já jsem z argentinského rozhlasu, já tam musím být,“ křičel nepříčetně jihoamerický reportér na ochranku přede dveřmi. Ta opakovala, že do sálu už se prostě nevejde ani živáček.

„Nemám šanci. Chytněte to z televize. Sežeňte někoho, kdo umí španělsky,“ hlásil do telefonu jeden anglický novinář.

Maradona, to je zkrátka tahák. Není divu. I teď baví davy. Pamatujete, jak v zápase s Nigérií, který jeho tým vyhrál s odřenýma ušima 1:0, šaškoval před střídačkami? Pak se nenechte mýlit, že by nevymyslel nějakou taškařici i při debatě se zástupci sedmé velmoci. „Je s ním sranda,“ shodují se argentinští novináři.



Už tomu věřím. Maradona přichází v šusťákové soupravě. Nevypadá, že by měl velké bříško. Zato už má slušný plnovous. Pod nosem černý a na bradě šedivý. Každou otázku si vychutnává. Když jeho odpověď nemá alespoň minutu, není něco v pořádku. Ale to se stane jen málokdy. Spíš platí opak. Klidně vede i více než tříminutový monolog.

Extravagantnímu trenérovi Maradonovi někdo při zápase svítil do obličeje laserem. Proto u lavičky tolik vyváděl?Foto Reu
Při třetím dotazu vyčkává s odpovědí. Kvůli fotografům, kterým právě moderátor oznámil, že jejich čas pro pořízení snímků argentinské legendy, vypršel. „Momento,“ zvolá Maradona chraplavým hlasem a s úsměvem počká, až muži s fotoaparáty zmizí ve dveřích.

Po dalším dotazu se souká do zimní bundy. A po dalším začíná zpívat! Něco na způsob Happy Birthday To You. Je to živel!

Nebojí se, že by mohli jeho svěřence Korejci okopávat, jako to tehdy činil Huh Čung-mu jemu? „Pokud to zkusí, tak musí zasáhnout rozhodčí. Přece nikdo nechce vidět, aby se hvězdy okopávaly,“ rozjíždí se a pokračuje: „Pokud budou Messiho nebo Téveze faulovat, musí hned dostat kartu. Když to zkusí podruhé, musí jít ven! Nechceme přece vidět tvrdou hru a riskovat při ní zdraví. Chceme férový zápas, ve kterém se nebudou lámat nohy.“

Kdo se mu zatím na mistrovství líbí? „Velmi dobře hráli Němci. Dobrý výkon předvedli Brazilci Elano a Maicon. Ale zatím je příliš brzy, abychom hodnotili výkony,“ vypálí.

Nic mu nezkazí náladu. Ani nářky na to, že šampionát je z pohledu mnoha fanoušků zatím nudný, neboť padá málo gólů. „Já osobně prožívám nádherný čas, vždyť mistrovství světa je něco úžasného,“ vykřikne Maradona. „A že nepadají góly? Všechno teprve začíná, góly přijdou. Týmy se pečlivě studují a analyzují, těžko se hledá překvapení. V prvních zápasech jste vždycky opatrnější.“



Jen jednou se jeho tvář trochu zachmuří. To když mluví o vynucené absenci záložníka Juana Sebastiana Veróna. „Je těžké se bez něj obejít, ale byl by to risk, kdyby hrál. Nechci, aby pro něj mistrovství skončilo po druhém zápase. I Seba (Verón) to pochopil,“ vysvětluje.

Tiskovka končí. Ale Maradonova show na mistrovství světa by měla teprve začínat.

Reportáže Pavla Hartmana přímo z Afriky
Reportáže Pavla Hartmana přímo z Afriky


Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud