18. června 2010 • 11:03

Důvod anglického tápání? Někdo jim ukradl míče

Autor: luk
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nechápali jste, jak mohla silná Anglie podat proti USA tak rozpačitý výkon? Proč jindy solidní brankář Green pustil tak laciný gól? Tady je možná odpověď: Zatímco všechny ostatní týmy si před šampionátem zatrénovaly s šampionátovým míčem zvaným Jabulani, zásilka pro Angličany se někde ztratila. Rooney a spol. si tak na nový míč nemohli včas zvyknout.



Podle kouče anglické reprezentace Fabia Capella je Jabulani nejhorší míč, se kterým se kdy na šampionátu hrálo. Nasvědčuje tomu množství nevídaných brankářských minel, mezi kterými vyčnívá chyba Capellova svěřence Greena.

Zvyknout si na tenhle míč včas? To mohlo být klíčové. Všechna mužstva proto už zkraje roku obdržela zásilku s 25 balony tohoto typu, aby si nikdo nemohl stěžovat. Jenže Angličané měli smůlu – balík s nápisem ENGLAND se někam ztratil.

Emile Heskey v hlavičkovém souboji s Demeritem.Foto ČTK

„Míče se určitě dostaly až k nám do kanceláře anglické asociace ve Wembley. Kam se ale poděly odsud, to je obrovská záhada,“ připouští londýnští funkcionáři.

Angličané měli mít míč pro Afriku k dispozici už krátce před březnovým přátelským utkáním s Egyptem. Ale tehdy se k nim nedostal, na jeho specifické vlastnosti si proto zvykali až pár týdnů před šampionátem na soustředění v Rakousku. Přitom třeba Němci hrají s Jabulani ligové soutěže už od února.

Kdo se bude s novým míčem radovat z titulu?Foto Michal Beránek - SPORT

Není to maličkost. Nový balon se chová úplně jinak než normálně. V určité nadmořské výšce je Jabulani při střelách z dálky nevyzpytatelný, nehledě na jeho vyšší rychlost. Angličany zničil už v prvním zápase, bojí se ho i před utkáním číslo dvě proti Alžírsku.

Angličané se radují z první branky utkání.Foto ČTK

„Brankáři jsou kvůli němu pod obrovským tlakem. Chybují. Tenhle míč je vážně omyl,“ zlobil se Capello.

Hněvat se možná ale měl spíš na člověka, který v únoru nezamknul dveře londýnské kanceláře s jednou cennou zásilkou.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud